Niacin (Vitamin B3): Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • Pengambilan niasin pada lelaki dan wanita melebihi cadangan pengambilan pada semua peringkat umur. Hanya 1% lelaki dan 2% wanita tidak mencapai pengambilan niasin harian yang disyorkan.
  • Wanita hamil (dari bulan ke-4 pada mengandung) mempunyai keperluan berlebihan harian 2 mg niasin berbanding wanita yang tidak hamil. Jumlah pengambilan ini dicapai oleh semua peringkat umur.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan berlebihan harian 4 mg niasin berbanding wanita yang tidak menyusu. Sejajar dengan itu, wanita yang menyusui dengan kekurangan bekalan mempunyai kekurangan 2 mg niasin sehari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, maka keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat-ubatan tetap, dll.) Mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.