Alergi Nikel: Punca, Gejala & Rawatan

Nikel alahan disebabkan oleh sentuhan manusia kulit atau membran mukus dengan nikel. Terutama wanita sering menderita dari ini hubungi alahan, yang biasanya tidak berbahaya dan sembuh dalam beberapa hari tanpa komplikasi. Walau bagaimanapun, pesakit yang terjejas harus mengelakkan hubungan secara kekal nikel-mengandungi produk untuk mengelakkan menyebabkan hubungi dermatitis khas nikel alahan.

Apa itu alahan nikel?

Gambarajah skematik yang menunjukkan anatomi kulit serta simptomologi nikel alahan. Klik untuk membesarkan. Alergi nikel, yang sangat biasa, adalah alergi yang disebabkan oleh sentuhan kulit atau membran mukus dengan produk yang mengandungi nikel atau nikel. Nikel boleh didapati, misalnya, di perhiasan, cermin mata, alat makan, detergen, duit syiling atau ritsleting. Walau bagaimanapun, makanan dan perangsang seperti strawberi, rokok atau kacang juga boleh mengandungi nikel dan menyebabkan alergi nikel. Ini ditunjukkan oleh sebuah keradangan kulit, yang disebut ekzema, yang sering menyebabkan gatal-gatal yang teruk dan kemerahan ruam kulit. Yang ekzema hanya berlaku pada bahagian badan yang bersentuhan dengan nikel, yang merupakan alergi nikel.

Punca

Salah satu penyebab alergi nikel adalah genetik, kerana bentuk ini hubungi alahan diwarisi dalam banyak kes. Oleh itu, jika ibu seseorang menderita alergi nikel, risiko juga terkena bentuk ini hubungi alahan diri dalam perjalanan hidup meningkat dengan ketara. The ruam kulit khas alergi nikel disebabkan oleh reaksi dari sistem imun apabila kulit bersentuhan dengan nikel. Orang yang sangat sensitif bertindak balas terhadap jumlah nikel yang paling kecil, yang juga boleh terkandung dalam makanan, misalnya.

Gejala, keluhan dan tanda

Reaksi alergi nikel tidak segera muncul ketika bersentuhan dengan bahan, tetapi ditunda. Hanya sekitar dua belas jam hingga tiga hari setelah menyentuh objek yang mengandungi nikel, gejala pertama akan bermula. Logam dilepaskan dari perhiasan, kancing atau tali pinggang dengan peluh badan dan apa yang disebut hubungi dermatitis bentuk di kawasan yang disentuh. Ia biasanya terhad tepat pada titik hubungan. Kulit memerah dan membengkak, paus, pustula dan lepuh yang berisi cecair boleh terbentuk, disertai dengan gatal yang sengit. Menggaru memperburuk reaksi kulit, penyembuhan ditangguhkan dan jangkitan mungkin terjadi. Nikel juga boleh dimakan dengan makanan. The reaksi alahan kemudian menampakkan diri di ketiak, kerana nikel dikeluarkan di sana melalui peluh. Selain itu, pengambilan oral boleh menyebabkan penyakit lama, sudah sembuh ekzema untuk menyala lagi. Sekiranya komponen prostesis gigi mengandungi nikel, perubahan akan muncul pada mulut mukosa. Eksim kontak kronik berkembang apabila nikel disentuh secara kekal atau kerap. Kulit menjadi meradang, tebal dan berserat. Timbangan dan retakan yang menyakitkan mungkin terbentuk. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, gejala kulit merebak ke seluruh badan. Ini dipanggil umum hubungi dermatitis, yang sering disertai oleh loya, muntah dan demam.

Diagnosis dan kursus

Sekiranya pesakit menghidap alergi nikel, pakar dermatologi yang hadir akan bertanya terlebih dahulu mengenai sejarah pesakit. Dalam kebanyakan kes, doktor dapat membuat sementara diagnosis alergi nikel berdasarkan narasi pesakit dan eksim ciri. Untuk mengesahkan diagnosis ini, adalah mungkin untuk melakukan ujian alergi, apa yang disebut ujian epikutaneus. Ini mengesan sama ada alergi nikel terdapat pada pesakit yang terkena. Bahan yang mengandungi nikel disapukan pada kulit di bawah a plaster dan reaksi kulit diperhatikan. Sekiranya ini menunjukkan simptom khas alergi kontak, iaitu eksim kontak, diagnosis alergi nikel disahkan. Dalam kebanyakan kes, alergi nikel tidak menjadi masalah utama kesihatan risiko, dengan syarat bahawa hubungan dengan nikel dielakkan secara kekal dan konsisten. Hanya dalam kes yang sangat jarang, alergi nikel dapat berkembang menjadi eksim kronik yang mesti dirawat dengan ubat khas atau bentuk terapi. Komplikasi hanya dapat dijangkakan sekiranya kontak dengan nikel tidak dapat dielakkan secara kekal, misalnya jika pergigian pesakit implan mengandungi nikel. Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, sangat penting untuk membuang produk yang mengandungi nikel secepat mungkin untuk mengelakkan komplikasi alergi nikel yang teruk.

Komplikasi

Tanpa rawatan, alergi nikel boleh membawa hingga kekal perubahan kulit. Selepas pembentukan awal nodul dan lepuh, kulit mula keluar. Kemerahan berlaku dan pustula purulen terbentuk. Terdapat peningkatan pembentukan sisik, kulit merobek dan dapat menebal di tempat dengan keradangan, kadangkala menjadi keratinisasi. Menggaru kulit akibat gatal yang berlaku memberi kesan negatif pada kawasan setempat keradangan dan membawa kepada jangkitan selanjutnya. The reaksi alahan dengan demikian boleh merebak ke kawasan badan yang lain. Kulit calar yang lebih dalam cenderung membentuk tisu parut. Kerentanan kulit yang terkena jangkitan kutu dan bakteria meningkat. Selain itu, gatal yang teruk adalah beban psikologi bagi mereka yang terjejas. Komplikasi mungkin berlaku jika alergi disebabkan oleh prostesis yang mengandungi nikel di dalam badan. Oleh itu, a prostesis pergigian sebagai pencetus tin membawa kepada perubahan mukosa pada mulut. Semasa rawatan dengan krim, losyen atau salap, mungkin terdapat kemerosotan kulit jangka pendek keadaan. Sekiranya ditetapkan kortison salap digunakan terlalu lama, kesan sampingan boleh berlaku dalam bentuk penipisan kulit dan hiperpigmentasi. Gangguan dalam proses penyembuhan kulit mungkin berlaku kerana penggunaan produk yang tidak sesuai untuk penjagaan diri, yang menyebabkan membakar dan menegangkan kulit.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Alergi nikel bukanlah perkara biasa, tetapi orang awam suka menyamakannya dengan intoleransi terhadap bahan tersebut. Ini lebih biasa, banyak orang sensitif terhadap nikel. Sekiranya berlaku reaksi seperti itu, doktor harus berkonsultasi pada kejadian pertama, kerana harus dijelaskan apakah kulit hanya bertindak balas secara sensitif atau apakah itu sebenarnya alergi nikel. Sekiranya terdapat alahan, kemungkinan alahan lain juga ada. Ini boleh diuji segera sehingga orang yang terkena bencana dapat menghindari kontak dengan kemungkinan alergen lebih jauh untuk mengelakkan dari awal menghadapi gejala. Sebaliknya, orang yang terjejas mesti mengetahui tentang alergi tersebut sehingga dia dapat melindungi dirinya dari kontak dengan nikel pada masa akan datang. Terutama perhiasan yang murah mesti diberi perhatian sekiranya terdapat alergi nikel. Sekiranya kulit atau sentuhan lain dengan nikel berlaku sekiranya terdapat alergi nikel yang diketahui, lawatan ke doktor adalah disarankan sekiranya reaksi terhadapnya sangat teruk atau jika ada reaksi luar biasa pada tubuh yang orang yang terkena berpengalaman sebelum ini. Seringkali berlaku bahawa orang yang terkena itu hanya menyedari selepas beberapa jam pemakaian bahawa mesti ada nikel dalam sekeping perhiasan.

Rawatan dan terapi

Sekiranya terdapat alergi nikel, langkah rawatan pertama adalah mengelakkan hubungan dengan bahan penyebab alergi. Pesakit harus sepenuhnya menghindari produk yang mengandungi nikel dan juga berhati-hati untuk tidak mengambil nikel di dalamnya diet. Walau bagaimanapun, keberkesanannya bebas nikel diet tidak dapat dibuktikan secara pasti. Sekiranya tidak ada peningkatan yang signifikan pada pesakit keadaan dalam seperempat tahun, nikel diet boleh dihentikan. Sekiranya dermatitis kontak berkembang akibat alergi nikel, pakar dermatologi biasanya memberi salap atau krim anti-radang untuk pesakitnya, yang pada masa yang sama juga mengurangkan rasa gatal dan memberi kesan yang menenangkan pada kulit. Terdapat juga pilihan persediaan yang mempunyai kesan anti-alergi dan menyokong kulit dalam menyembuhkan eksim. Selalunya hanya memerlukan beberapa hari untuk kulit pulih dari dermatitis kontak yang disebabkan oleh alergi nikel.

Prospek dan prognosis

Setelah alahan nikel didiagnosis, ini keadaan akan berterusan selama-lamanya. Penyembuhan tidak mungkin dilakukan, tetapi prognosis untuk kursus yang tidak rumit adalah baik. Dari saat pemekaan, kehidupan tanpa gejala adalah mungkin jika individu yang terkena menahan diri daripada bersentuhan dengan nikel. Aduan dan gejala biasanya hilang dalam dua hingga tiga minggu. Oleh itu, lebih penting untuk mengikuti diet rendah nikel secara konsisten untuk jangka masa sekurang-kurangnya dua hingga tiga bulan. Walau bagaimanapun, jika gejala berlanjutan untuk jangka masa yang lebih lama kerana alergi, kawasan kulit yang terjejas mungkin sangat terdedah kepada jangkitan bakteria atau kulat. Terdapat rasa kehangatan, kemerahan yang teruk, dan bengkak atau kesakitan. Rawatan jangkitan yang ditetapkan secara perubatan ditunjukkan dengan segera, bergantung pada patogen. Oleh itu, adalah mustahak untuk selalu memberitahu doktor yang hadir mengenai kehadiran alergi nikel. Di samping itu, penghidap alergi nikel harus sedar bahawa a reaksi penolakan boleh berlaku sekiranya tulang patah telah dirawat dengan kaedah pemulihan logam pembedahan. Di bidang pekerjaan, alergi nikel juga boleh memberi kesan. Tidak menjadi masalah sekiranya terdapat hubungan kerap dengan air atau regangan permukaan kulit yang setanding. Penyebaran alergi nikel dan alergi sentuhan selanjutnya boleh menjadi akibatnya.

pencegahan

Orang yang mempunyai ahli keluarga menderita alergi nikel pasti harus mengelakkan produk yang mengandungi nikel. Dengan cara ini, mereka dapat mengelakkan timbulnya alergi nikel. Sekiranya alergi nikel sudah diketahui, pesakit yang terjejas harus menghindari kontak dengan bahan yang mengandung nikel untuk mencegah dermatitis kontak, yang merupakan ciri khas alergi nikel.

Susulan

Salah satu tujuan rawatan selepas rawatan adalah untuk mencegah penyakit ini berulang. Ini mungkin berlaku dalam kes alergi nikel, tetapi tidak menjadi tanggungjawab doktor. Sebaliknya, pesakit mesti mengelakkan objek yang mengandungi nikel sendiri. Akibatnya, gejala khas tidak berlaku. Mereka yang terjejas demikian membawa kehidupan tanpa gejala. Langkah pencegahan seperti itu sudah mencukupi, terutama dalam bentuk penyakit ringan. Di samping itu, rawatan selepas rawatan juga memerlukan rawatan kekal. Pesakit kemudian sering mengambil kortison dalam bentuk tablet. Doktor dan pesakit bersetuju untuk membuat susulan secara berkala. Sebagai tambahan kepada perbincangan terperinci mengenai gejala, kulit badan diperiksa untuk kerosakan. Ini kerana keradangan biasanya timbul di atasnya. Kerosakan pada penghalang kulit semula jadi menjadikannya lebih rentan terhadap reaksi. Sekiranya terdapat penyakit yang teruk, diet rendah nikel kadang-kadang disyorkan. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan setelah berunding dengan doktor. Dalam keadaan tertentu, komplikasi dapat diatasi dengan diet. Tanggungjawab peribadi untuk alergi biasanya sangat tinggi. Banyak reaksi yang tidak diingini berlaku dalam kehidupan seharian. Oleh itu, pesakit harus memeriksa persekitarannya untuk mengetahui kandungan zat nikel sebagai sebahagian daripada rawatan susulan. Di samping itu, pelindung langkah-langkah seperti sarung tangan mesti ada. Ahli dermatologi yang hadir akan memberikan nasihat tingkah laku mengenai perkara ini atas permintaan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Bagi orang yang terkena alergi nikel, ada beberapa cara dalam kehidupan seharian untuk mengurangkan rasa tidak selesa - namun, kepekaan terhadap produk akan berlangsung seumur hidup. Pertama, tentu saja, sebarang kontak dengan nikel harus dielakkan. Penting untuk diperhatikan di kawasan mana nikel dapat digunakan. Bahan tersebut mungkin terdapat dalam perhiasan kostum atau bingkai kaca mata. Tetapi nikel juga terdapat pada pakaian, misalnya pada tali bra atau kancing jeans. Apa yang sering tidak disedari oleh mereka yang terkena dampak ialah nikel juga terdapat di dalamnya emas perhiasan - walaupun hanya dalam jumlah kecil. Oleh itu, emas perhiasan hanya masalah bagi sebilangan kecil penghidap alergi nikel. Penggunaan tembakau harus dielakkan oleh penghidap dengan segala cara. Tembakau asap boleh memburukkan lagi gejala penyakit atau menyebabkannya mula berkembang. Peraturan ini juga berlaku untuk pasif rokok. Oleh itu, orang yang alergi terhadap nikel harus mengelakkan tempat di mana rokok dibenarkan. Ia juga berguna untuk merawat kulit. Melembapkan krim atau minyak disyorkan di sini.