Nicotinamide Adenine Dinucleotide Phosphate: Fungsi & Penyakit

Nikotinamide adenine dinucleotide fosfat adalah koenzim yang dapat memindahkan elektron dan hidrogen. Ia terlibat dalam banyak tindak balas dalam metabolisme sel dan terbentuk bermula dari vitamin B3 (asid nikotik amida atau niasin).

Apakah nosotinamide adenine dinucleotide fosfat?

Nikotinamide adenine dinucleotide fosfat (nama betul nikotinamida adenin dinukleotida fosfat) juga disingkat NADP (bentuk teroksidasi tanpa hidrogen) atau NADPH (bentuk dikurangkan dengan hidrogen). Ia adalah molekul organik dan tergolong dalam koenzim. Bahan-bahan ini memainkan peranan penting dalam fungsi enzim. NADP memainkan peranan penting dalam banyak perkara tindak balas redoks dalam selular metabolisme tenaga: ia boleh mengikat dan memindahkan elektron dan hidrogen dalam tindak balas dan berfungsi sebagai agen pengurangan (menerima hidrogen dan elektron) dan agen pengoksidaan (melepaskan hidrogen dan elektron).

Fungsi, tindakan dan tugas

Dalam pembinaan bahan dan tisu endogen (laluan metabolik anabolik), nikotinamida adenin dinukleotida fosfat dalam bentuknya yang berkurang berfungsi untuk memindahkan ion hidrogen dan elektron. Dalam sintesis asid lemak, NADPH memindahkan hidrogen kepada rakan reaksi dalam tindak balas pemeluwapan yang disebut. Ini mengakibatkan pembentukan tepu asid lemak. Asid lemak terbentuk apabila mencukupi karbohidrat dan tenaga tersedia untuk badan. Berlemak asid disimpan di tisu lemak dan dalam hati, antara tempat lain. Mereka mempunyai fungsi penting untuk tubuh sebagai simpanan tenaga dan pembekal tenaga. NADPH / NADP juga memainkan peranan penting dalam pemecahan produk metabolik untuk detoksifikasi organisma dan untuk pengeluaran tenaga (laluan metabolik katabolik). Sebagai contoh, ia dioksidakan semasa pemecahan lemak tak jenuh asid dan membebaskan hidrogen dan elektron kepada rakan tindak balas. Kemerosotan asid amino sebagai blok bangunan dari protein juga berlaku dalam metabolisme katabolik dengan penyertaan NADPH / NADP. Glukosa (dextrose) terdegradasi semasa pengeluaran tenaga di dalam sel untuk mengekalkan metabolisme dan dengan itu proses hidup: ini juga hanya mungkin dilakukan dengan bantuan NADP. Ia berfungsi di sini sebagai akseptor hidrogen dan elektron. Vitamin B3 (niasin) sebagai pendahulu nikotinamida adenin dinukleotida fosfat dapat dibentuk oleh badan itu sendiri melalui asid amino tryptophan, tetapi dalam nisbah 60: 1 yang tidak menguntungkan. Oleh itu, bekalan dari vitamin B3 dengan makanan sangat diperlukan untuk menjamin pembentukan NADP / NADPH yang mencukupi di dalam badan. Keperluan untuk vitamin B3 bergantung pada tubuh metabolisme tenaga. Oleh itu, semakin banyak tenaga yang dimakan oleh badan, semakin banyak niasin mesti dibekalkan dengan makanan.

Pembentukan, kejadian, sifat dan nilai optimum

Vitamin B3 terdapat terutamanya pada daging (unggas), ikan, telur dan produk tenusu. Walau bagaimanapun, produk bijirin penuh, kopi dan kekacang juga merupakan sumber niasin. Secara amnya, Persatuan Pemakanan Jerman mengandaikan keperluan harian vitamin B3 purata sekitar 13 mg untuk wanita dan orang tua. Wanita hamil dan ibu menyusu mempunyai keperluan meningkat sekitar 17 mg. Lelaki memerlukan pengambilan harian antara 13 dan 17 mg, bergantung pada usia mereka, dan kanak-kanak memerlukan antara 7 dan 12 mg. Keperluan tenaga badan berperanan di sini, kerana keperluan dapat meningkat dalam jangka pendek semasa lebih tinggi tekanan tahap. Dengan biasa diet, overdosis niasin tidak mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, ini boleh berlaku sekiranya dos yang sangat tinggi tambahan tertelan. Sakit kepala, muntah, kulit simptom dan cirit-birit adalah gejala pertama. Overdosis kronik dan teruk boleh mengakibatkan gastritis dan hati kerosakan. Walau bagaimanapun, vitamin B3 tidak toksik bagi manusia walaupun dalam dos yang tinggi.

Penyakit dan gangguan

Sekiranya pengambilan vitamin B3 terlalu rendah, akan ada kekurangan jangka panjang nikotinamida adenin dinukleotida fosfat dalam badan, kerana tryptophan tidak mencukupi sebagai satu-satunya sumber sintesis dalam jangka masa panjang. Gejala kekurangan dengan NADPH / NADP terlalu sedikit di dalam badan muncul dalam gejala seperti penurunan berat badan, insomnia, cirit-birit dan keradangan daripada kulit. Secara keseluruhan, apabila terdapat kekurangan niasin dan dengan itu kekurangan NADPh / NADP, sistem pencernaan dan saraf serta kulit terjejas. Sekiranya kekurangan vitamin B3 teruk dan berterusan untuk jangka masa yang panjang, penyakit pellagra (pellagra = kulit kasar) boleh berlaku. Penyakit ini menyebabkan gejala sistem saraf seperti gegaran, kejang, kelumpuhan dan gangguan mental hingga demensia. Keradangan perubahan kulit, penebalan, kemerahan, gatal-gatal dan perubahan warna coklat di kawasan yang terdedah kepada cahaya matahari (muka, leher, lengan bawah, tangan) juga khas. Biasanya, penyakit ini berkembang secara beransur-ansur selama bertahun-tahun, kerana tubuh dapat mengimbangi kekurangan niasin untuk waktu yang lama dengan memecah tryptophan. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, pellagra boleh membawa mati dalam beberapa minggu. Hari ini, penyakit ini jarang berlaku. Ia terutama terdapat di kawasan di mana jagung dan millet dimakan sebagai makanan ruji, kerana ini tidak mengandungi vitamin B3. Dengan biasa diet, kekurangan niasin dan tahap kekurangan nikotinamida adenin dinukleotida fosfat dalam badan sangat jarang berlaku. Rawatan terdiri daripada langsung pentadbiran vitamin B3 dan a diet kaya dengan niasin. Alkoholisme boleh juga membawa kepada kekurangan niasin dan dengan itu kekurangan NADPH / NADP dalam organisma. Sekiranya alkohol pengambilannya tinggi, diet yang kaya dengan vitamin B3 disarankan. Penyakit keturunan tertentu seperti sindrom Hartnup adalah penyebab lain dari niasin atau kekurangan NADPH / NADP dalam badan. Dalam kes ini, vitamin B3 tidak dapat diserap secara normal oleh organisma dan ubat terapi adalah penting.