Asid Nikotinik: Fungsi & Penyakit

Asid nikotinik/ asid nikotinik dan nikotinamida juga dikenali sebagai niasin atau vitamin B3. Kedua-dua bahan bertukar menjadi satu sama lain dalam badan. Sebagai vitamin B3, asid nikotinik melakukan banyak fungsi penting dalam metabolisme tenaga.

Apakah asid nikotinik?

Kedua-dua asid nikotinik dan nikotinamida dipanggil niasin atau vitamin B3. Dalam organisma, mereka mengalami transformasi bersama yang berterusan. Niacin sering diambil dengan makanan sebagai nikotinamida dan ditukar menjadi asid nikotinik di dalam usus. Asid nikotinik kemudian disimpan di dalam hati. Asid nikotinik disebut sebagai faktor pencegah peletra (PPF) kerana kekurangan vitamin B3 menyebabkan penyakit pellagra. Namun hari ini, sebutan ini sudah ketinggalan zaman. Ia adalah sebatian kimia yang tergolong dalam heterosikular. Kerangka asas terdiri daripada cincin piridin dengan a nitrogen atom dalam cincin aromatik, yang melekat pada kumpulan karboksil. Asid nikotinik adalah pepejal yang membentuk kristal tanpa warna. The takat lebur ialah 236.6 darjah celcius. Seperti yang lain vitamin daripada kompleks B, asid nikotinik adalah air larut. Sebagai komponen koenzim NAD dan NADP, ia adalah hidrogen pembawa dan dalam fungsi ini sangat penting untuk metabolisme tenaga. Vitamin B3 mesti dimakan bersama makanan. Tubuh juga dapat menghasilkan sejumlah kecil asid nikotinik dari asid amino tryptophan.

Fungsi, kesan dan tugas

Asid nikotinik melakukan fungsi penting dalam badan. Fungsi yang paling penting adalah bertanggungjawab untuk mengurangkan reaksi oleh hidrogen pindah dalam bentuk NAD dan NADP. Ia adalah salah satu agen pengurangan yang paling penting di asid sitrik kitaran dan rantai pernafasan. Selanjutnya, asid nikotinik terlibat dalam pertumbuhan semula otot, saraf, kulit atau DNA. Ia juga mempunyai antioksidan kesannya, memungkinkan untuk mengambil bahagian dalam banyak reaksi enzimatik. Asid nikotinik atau nikotinamida juga bertanggungjawab untuk mengurangkan darah lipid di dalam badan. Keperluan untuk vitamin B3 bergantung pada beban fizikal. Semakin tinggi penggunaan tenaga dalam organisma, semakin banyak asid nikotinik yang diperlukannya. Vitamin B3 juga memiliki pengaruh besar pada kemampuan mengingat dan berkonsentrasi, kerana secara positif merangsang fungsi saraf.

Pembentukan, kejadian, sifat dan nilai optimum

Sebilangan besar vitamin B3 diserap melalui makanan. Dalam prosesnya, ia sering memasuki badan sebagai nikotinamida. Selepas penyerapan melalui usus, nikotinamida ditukar menjadi asid nikotinik dan disimpan di dalam hati. Asid nikotinik juga boleh dihasilkan dalam kepekatan rendah dalam organisma itu sendiri. Ini berlaku melalui pemecahan asid amino tryptophan. Kebanyakan makanan mengandungi niasin, walaupun penyerapan lebih mudah melalui produk haiwan daripada melalui makanan tumbuhan. Asid nikotinik terdapat dalam kepekatan yang agak tinggi dalam permainan, unggas, ikan, cendawan, telur atau produk tenusu. Kepekatan tinggi juga terdapat di hati, produk bijirin penuh, kacang mete atau kopi. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga mengandungi asid nikotinat, walaupun penggunaannya lebih sukar daripada makanan haiwan. Oleh itu, vegan mempunyai sedikit kesukaran untuk membekalkan tubuh dengan niacin yang mencukupi, tetapi dengan memakan kacang tanah, cendawan, ragi bir, dedak gandum, kurma, aprikot kering atau kekacang, mereka juga dapat memenuhi keperluan vitamin B3 mereka dengan baik. Sebilangan makanan ini juga mengandungi banyak tryptophan, dari mana niasin dapat disintesis dalam badan. Seperti yang telah disebutkan, keperluan untuk niasin juga bergantung pada keperluan tenaga badan. Semasa aktiviti fizikal yang lebih besar, metabolisme tenaga juga meningkat. Ini menyebabkan keperluan asid nikotinik semakin besar semasa aktiviti fizikal, menyusui atau wanita hamil. Keperluan niasin harian purata untuk penukaran 1000 kilokalori pada orang dewasa adalah sekitar 6.6 miligram. Ini memberi wanita keperluan harian rata-rata antara 13 dan 15 miligram dan lelaki keperluan harian antara 15 dan 20 miligram. Kanak-kanak memerlukan antara 5 hingga 6 miligram vitamin B3 sehari. Kekurangan vitamin B3 hanya ketara bagi populasi yang makan sepihak diet of jagung dan produk millet. Dalam makanan tumbuhan ini, niasin dilepaskan hanya melalui kaedah pemprosesan khas sehingga dapat diserap oleh tubuh.

Penyakit dan gangguan

Gejala serius boleh berlaku berkaitan dengan kekurangan vitamin B3. Dalam kes yang melampau, ini disebut sebagai pellagra. Walaupun kekurangan vitamin B3 jarang berlaku di garis lintang kita, kekurangan vitamin B3 boleh berlaku di negara-negara di mana penduduknya terutama makan jagung dan produk millet. Penyakit Pellagra sangat umum terjadi di Eropah selatan, Afrika, dan Amerika Utara setelah penaklukan Sepanyol di Amerika Tengah dan eksport jagung. Pengolahan yang rumit, yang masih dilakukan oleh penduduk asli Amerika Tengah, tidak diadopsi oleh orang Sepanyol. Tidak sampai awal abad kedua puluh hubungan antara yang utama diet jagung dan penyakit itu ditemui. Pellagra menampakkan dirinya dengan teruk perubahan kulit, cirit-birit, kemurungan, mukosa keradangan daripada mulut dan saluran gastrousus, juga memori masalah yang boleh membawa kepada demensia. Sudah tentu, gangguan resorpsi pada usus kerana penyakit usus kronik juga boleh membawa kepada kekurangan vitamin B3. Walau bagaimanapun, ini juga mengakibatkan kekurangan orang lain vitamin. Tiada kesan toksik berlaku dengan pengambilan vitamin B3 yang berlebihan. Walau bagaimanapun, dalam kes individu, pembilasan vasodilatori mungkin berlaku, yang pada dos yang sangat tinggi melebihi 2500 miligram sehari menyebabkan pening, penurunan darah tekanan dan peningkatan dalam asid urik kandungan darah. Dalam ubat-ubatan, asid nikotinik sering digunakan bersama dengan yang lain dadah untuk rendahkan darah tahap lipid.