Nilai buah pinggang

Pengenalan

Buah pinggang nilai adalah antara nilai yang sangat penting dan paling kerap dikaji di darah mengira. The buah pinggang nilai memberi maklumat mengenai keadaan buah pinggang dan sama ada ia berfungsi dengan cukup. Peningkatan dalam buah pinggang nilai yang melebihi norma memerlukan pemeriksaan ginjal yang luas dan tepat pada masanya.

Nilai ginjal yang paling penting adalah kreatinin nilai dan, sehubungan dengan ini, pada tahap tertentu kalium nilai. Creatinine adalah sisa produk metabolisme, yang disaring melalui ginjal dan masuk ke dalam air kencing, yang kemudiannya dikeluarkan. Peningkatan dalam kalium, yang menunjukkan penyakit dan fungsi buah pinggang yang tidak mencukupi, juga berkaitan dengan aktiviti ginjal.

Ginjal bertindak sebagai sistem penapis di mana zat-zat penting disimpan di dalam badan dan produk buangan dikeluarkan. Sekiranya buah pinggang menjadi sakit dan tidak lagi dapat melakukan kerja penyaringan dengan cara biasa dan perlu, jumlahnya kreatinin dibasuh dari darah dan ke dalam air kencing berkurang. Selanjutnya, kadar penapisan glomerular yang disebut, juga disebut GFR, ditentukan dalam hampir semua darah mengira. GFR menunjukkan berapa banyak filtrat per minit yang dilalui oleh buah pinggang. Pengurangan GFR juga menunjukkan penyakit buah pinggang, dalam hal ini pemeriksaan lebih lanjut diperlukan.

Apakah nilai buah pinggang yang penting?

Nilai buah pinggang adalah apa yang disebut sebagai nilai pengekalan buah pinggang. Ini adalah bahan yang dikeluarkan secara eksklusif melalui buah pinggang dan air kencing. Sekiranya ginjal rosak atau fungsi ginjal dibendung, nilai-nilai pengekalan ginjal dalam darah meningkat kerana perkumuhan melalui ginjal terganggu.

Nilai ginjal yang paling kerap ditentukan adalah kreatinin, produk pemecahan, creatine yang bertindak sebagai simpanan tenaga pada otot. Penentuan kepekatan kreatinin memungkinkan kesimpulan tidak langsung mengenai kadar penapisan glomerular (GFR). GFR adalah penanda terpenting untuk pemantauan fungsi buah pinggang dan menunjukkan seberapa baik buah pinggang menyaring darah.

Nilai ginjal lain yang boleh diukur dalam darah adalah urea, asid urik dan cystatin C. Nilai-nilai ini berfungsi sebagai menambah terhadap nilai kreatinin, kerana ini sangat rentan terhadap gangguan, dan juga dapat memberi petunjuk adanya penyakit lain. Di samping itu, kepekatan elektrolit (terutamanya natrium, kalium dan klorida) sering ditentukan berkaitan dengan pemeriksaan kimia makmal fungsi buah pinggang. Creatinine adalah bahagian penting dari parameter makmal dalam amalan klinikal sehari-hari.