Nilai CCP

Berapakah nilai CCP?

Dalam terminologi teknikal, nilai PKC bermaksud antibodi terhadap peptida sitrina berkitar. Antibodi adalah istimewa protein dalam badan manusia. PKC-antibodi dengan demikian salah arah terhadap tubuh sendiri tisu penghubung. Dalam rheumatoid artritisOleh itu, nilai PKC sering dinaikkan. Nilai CCP dianggap sebagai penanda awal untuk reumatoid artritis.

Sinonim untuk nilai PKC

Nilai CCP juga dikenali sebagai CCP-AK. Singkatan ini bermaksud antibodi terhadap peptida citrullinated siklik. Di peringkat antarabangsa, singkatan ACPA juga biasa digunakan.

Petunjuk untuk penentuan nilai PKC

Nilai CCP dapat ditentukan jika rheumatoid artritis disyaki. Berbanding dengan faktor reumatoid lain, ia mempunyai kelebihan bahawa ia sering meningkat pada tahap awal, ketika rheumatoid arthritis belum dapat dikesan secara klinikal. Ia juga mempunyai nilai ramalan positif yang tinggi (nilai ramalan positif).

Ini bermaksud bahawa nilai CCP yang tinggi dikaitkan dengan kebarangkalian yang tinggi untuk berkembang rheumatoid arthritis. Pada kira-kira 60% - 75% pesakit dengan rheumatoid arthritis, ujian anti-PKC adalah positif. Nilai CCP mempunyai kelebihan bahawa ia jarang meningkat pada penyakit lain berbanding dengan faktor reumatoid yang lain.

Nilai biasa

Nilai piawai di bawah 7 U / ml (unit per mililiter). Nilai ini diberikan dalam literatur teknikal. Makmal individu mungkin mempunyai nilai rujukan yang berbeza.

Nilai rujukan masing-masing diberikan bersama penemuan makmal dan harus diperhatikan tanpa gagal. Nilai CCP yang sangat meningkat boleh menjadi petunjuk adanya keradangan teruk pada rheumatoid arthritis. Oleh itu, terapi ubat harus disesuaikan oleh doktor yang merawat.

Adakah saya mesti berpuasa ketika mengambil sampel darah?

Untuk menentukan nilai PKC, biasanya tidak perlu muncul dengan tenang. Walau bagaimanapun, kerana sering lain darah nilai ditentukan, seseorang harus berbincang dengan doktor yang merawat sama ada seseorang itu mesti muncul berpuasa bagi pengumpulan darah.

Penilaian nilai PKC

Nilai CCP dihantar ke makmal oleh doktor yang merawat. Di sana ditentukan oleh kimia makmal dan hasilnya dilaporkan kepada doktor yang menghadiri. Bergantung pada makmal, kaedah pengukuran dan nilai rujukan mungkin berbeza. Oleh itu, nilai rujukan dan kaedah pengukuran masing-masing dimasukkan dalam penemuan makmal. Doktor yang menghadiri akan membincangkan hasil makmal dengan pesakitnya pada temujanji berikutnya.