Nilai CRP

Pengenalan

Nilai CRP adalah parameter yang sangat sering diukur dalam amalan klinikal sehari-hari. CRP, juga dikenali sebagai protein C-reaktif, tergolong dalam kumpulan pentraxin yang disebut. Ini kebanyakannya protein pertahanan imun. Ia tergolong dalam fasa akut protein, yang meningkat terutamanya dalam reaksi keradangan dari pelbagai jenis.

Berapakah nilai CRP?

CRP dibentuk di hati. Sebilangan CRP secara semula jadi terdapat di darah orang sihat. PRK adalah sebahagian daripada sistem imun dan memainkan peranan penting.

Ia mampu mengikat pada membran sel patogen (contohnya sel asing, kuman). Dengan bantuan pengikat ini menandakan patogen untuk sel lain dari sistem imun, seperti makrofag. Ini membolehkan makrofag mengenali sel dan menjadikannya tidak berbahaya.

Selanjutnya, CRP dapat mengaktifkan sistem pelengkap, yang terdiri daripada banyak yang berbeza protein dan juga memainkan peranan penting dalam pertahanan imun. Oleh itu, nilai CRP dinaikkan terutamanya ketika sistem imun berfungsi dan diaktifkan ke tahap tertentu. Ini terutama berlaku pada keradangan.

Keradangan boleh bersifat menular, tetapi juga dapat menyebabkan penyebab tidak menular seperti penyakit autoimun. Oleh itu, nilai CRP menunjukkan bahawa proses keradangan berlaku di dalam badan. Ia boleh digunakan sebagai penanda awal penyakit radang seperti apendiks, diverticulitis atau jangkitan saluran kencing kerana meningkat lebih awal daripada parameter makmal lain.

Di samping itu, nilai CRP dapat digunakan untuk memantau perjalanan pelbagai penyakit. Penurunan nilai menunjukkan peningkatan keradangan, peningkatan bukan peningkatan. Walau bagaimanapun, nilai CRP adalah penanda tidak spesifik yang tidak dapat menunjukkan di mana keradangan berada.

Dalam keradangan akut ia boleh meningkat hingga 10 hingga 1000 kali ganda dari nilai awalnya dalam beberapa jam. Ia ditentukan dari darah serum. A darah sampel mesti diambil untuk ini. Nilai kemajuan yang dapat dibandingkan sangat bermakna. Mereka mengatakan lebih daripada satu nilai mutlak.

Nilai normal PRK

CRP juga terdapat dalam darah individu yang sihat. Nilai rujukan berbeza dari orang ke orang. Nilainya masih bergantung pada kaedah pengukuran dan makmal yang menentukan nilainya.

Pada orang dewasa, nilai hingga kira-kira 10 mg / l (miligram seliter) atau 1 mg / dl (miligram per desiliter) dianggap normal. Ini berbeza untuk bayi baru lahir. Di sini nilai <0.5 mg / dl atau <5mg / l dianggap normal.

Nilai 10-40 mg / l dianggap sedikit kenaikan. Nilai antara 40-200mg / l dianggap sebagai kenaikan sederhana. Di atas 200 mg / l seseorang bercakap tentang peningkatan CRP yang kuat.

Untuk menilai nilai CRP, selalu penting untuk membandingkan nilai yang diukur dengan nilai rujukan makmal masing-masing yang mengambil pengukuran. Bergantung pada kaedah pengukuran, nilai rujukan dapat berbeza dari makmal ke makmal. Oleh itu, kadang-kadang terdapat sedikit turun naik pada nilai standard. Sekiranya nilai anda sedikit lebih tinggi dan masih sesuai dengan standard menurut makmal, ini dapat dijelaskan dengan mudah oleh fakta ini.