Nilai HbA1c (nilai gula darah jangka panjang)

Definisi - Apakah nilai HbA1c?

Nilai HbA1c memainkan peranan penting dalam diagnosis dan terapi kencing manis mellitus. Pada akhirnya, ini adalah merah biasa darah hemoglobin pigmen (HbA), yang mana glukosa melekat. Lampiran ini, yang dikenali secara kimia sebagai glycation, berlaku secara spontan dan bergantung pada tahap darah gula, iaitu kepekatan glukosa dalam darah.

Semakin tinggi ini, semakin banyak hemoglobin diglikasikan kepada HbA1c. Oleh itu, nilai HbA1c menunjukkan bahagian HbA1c dalam jumlah keseluruhan hemoglobin. Sejak thed hemoglobin hanya dipecah selepas 8-12 minggu, bahagian HbA1c menunjukkan seberapa tinggi gula darah berada dalam 2-3 bulan terakhir. Semakin tinggi ini, semakin tinggi nilai HbA1c, itulah sebabnya ia juga disebut "gula darah memori"Atau" gula darah jangka panjang "dan sangat sesuai untuk tindak lanjut di kencing manis terapi. Ia juga menjadi semakin penting dalam diagnosis kencing manis mellitus.

Bilakah nilai HbA1c ditentukan?

HbA1c memainkan peranan penting dalam kawalan glukosa darah pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis II, kerana ia adalah faktor prognostik untuk sekuel akhir seperti vaskular dan kerosakan saraf. Berbanding dengan nilai glukosa darah normal, nilainya mempunyai kelebihan bahawa ia kurang mengalami turun naik harian atau diurnal dan bahkan jangka pendek berpuasa pesakit tidak lama sebelum kawalan tidak mempunyai pengaruh yang besar. Oleh itu, sangat sesuai untuk memantau perjalanan terapi untuk diabetes mellitus.

Ia tidak ditentukan setiap hari, tetapi biasanya setiap 3 bulan, supaya doktor dapat menilai kesan terapi dan menyesuaikannya jika perlu. Dalam diabetes mellitus jenis II, tujuannya adalah untuk menjaga HbA1c antara 6.5% dan 7.5% untuk mengelakkan komplikasi lewat. HbA1c juga dapat digunakan untuk mendiagnosis diabetes mellitus: Jika melebihi 6.5%, diagnosis dapat dibuat; jika melebihi 6.0%, ini juga dapat menyokong kecurigaan yang timbul, misalnya, disebabkan oleh gejala khas.

Sekiranya di bawah 5.7%, diabetes mellitus sangat tidak mungkin. Namun, jika nilainya antara 5.7-6.5%, diabetes mellitus tidak dapat dikesampingkan dan ujian toleransi glukosa oral (oGTT) mesti dilakukan jika penyakit itu disyaki. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai diagnostik dan terapi di bawah Diabetes mellitus