Nilai hati GGT

Berapakah nilai GGT?

Istilah GGT bermaksud Gamma-GT atau juga Gamma-Glutamyltranspeptidase atau Gamma-Glutamyltransferase. Ini menerangkan enzim yang terdapat di beberapa organ. Ini termasuk limpa, usus kecil, pankreas, buah pinggang dan, di atas semua, hati, kerana ia mempunyai perolehan asid amino yang tinggi. Enzim terikat pada membran dan terlibat dalam pengangkutan asid amino ke dalam sel dan memulakan pemecahan glutathione, molekul penting dalam sel. Ia berfungsi sebagai parameter makmal penting dalam diagnosis hati penyakit seperti hepatitis, mabuk dan penyakit bile saluran.

Berapakah nilai normal?

Lelaki dewasa harus mempunyai nilai GGT di bawah 66 U / l (unit seliter). Pada wanita dewasa, nilai di bawah 39 U / l ditujukan untuk. Bagi kanak-kanak, nilai berbeza berlaku, bergantung pada usia.

Selepas tahun pertama kehidupan, nilai hingga 25 U / l dianggap boleh diterima. Untuk kanak-kanak berumur 13 hingga 17 tahun, nilai untuk wanita mestilah di bawah 38 U / l dan untuk lelaki di bawah 52 U / l. Seperti semua parameter makmal, tidak ada nilai seragam berkenaan dengan rentang rujukan.

Ini disebabkan oleh hakikat bahawa pada setiap manusia nilai-nilai yang ada dengan sempurna kesihatan tertakluk kepada turun naik tertentu. Sebilangan orang mempunyai fisiologi nilai makmal yang berada di luar standard, walaupun tidak ada penyakit. Di samping itu, bergantung kepada makmal, terdapat kaedah analisis yang memberikan hasil yang sedikit berbeza. Atas sebab ini, rentang rujukan sering ditentukan oleh setiap makmal itu sendiri, yang harus diberi perhatian paling banyak sekiranya ada keraguan.

Bagaimana peningkatan GGT?

Nilai GGT dimiliki bersama dengan nilai GOT dan GPT kepada kumpulan transaminase. Nilai-nilai ini biasanya ditentukan bila hati kerosakan disyaki. Namun, seperti yang telah disebutkan, GGT tidak berlaku sendirian di hati.

Inilah sebab mengapa peningkatan nilai tidak semestinya menunjukkan penyakit hati. Ini disebut sebagai kekhususan rendah. Walau bagaimanapun, kerana kepekatan GGT di darah orang yang sihat adalah sangat rendah, sebarang kenaikan segera diperhatikan.

Ini disebut sebagai kepekaan tinggi. Berbanding dengan nilai GOT dan GPT, nilai GGT meningkat walaupun dengan sedikit kerosakan, kerana ia tidak terletak di sel hati tetapi di dalam membran sel. Penyakit hati yang menyebabkan tahap GGT yang tidak normal termasuk virus hepatitis, yang boleh menyebabkan kematian sel hati.

Bergantung pada jenis (hepatitis AE), ini boleh menjadi teruk atau ringan dan boleh menunjukkan perkembangan akut atau kronik. Pada hepatitis virus yang teruk dan akut, nilai hati seperti GGT meningkat lebih cepat dan lebih kuat daripada pada hepatitis virus yang kronik dan kurang jelas. Di samping itu, nilai GGT dapat ditingkatkan jika hati rosak oleh toksin.

Toksin ini termasuk alkohol, beberapa ubat sitostatik yang digunakan dalam terapi tumor, aflatoksin, racun yang berasal dari acuan, ovulasi perencat yang digunakan untuk hormon perancang keluarga, dan racun dari kulat daun ubi. Dengan beberapa bahan seperti alkohol, kesannya berlaku hanya setelah jangka masa penggunaan yang besar, sedangkan dengan bahan lain seperti aflatoksin, kerosakan hati terjadi lebih cepat. Juga boleh berlaku semasa kelenjar Pfeiffer'schen demam atau bile kesesakan sehingga kenaikan nilai GGT.

A bile stasis tidak semestinya disebabkan oleh hati. Walau bagaimanapun, kerana hempedu mengalir dari hati ke pundi hempedu dan usus kecil, aliran yang berkurang dapat menyebabkan tunggakan, yang seterusnya merosakkan sel-sel hati. Beberapa sistem organ adalah antara penyebab yang menyebabkan peningkatan tanpa disebabkan oleh hati. Sebagai contoh, kencing manis mellitus, diabetes yang disebut, luka bakar atau a otak serangan boleh menjadi penyebabnya. Di samping itu, pankreatitis akut, radang pankreas, pelbagai penyakit tiroid, beberapa penyakit otot atau pengambilan ubat-ubatan tertentu secara berkala boleh menyebabkan peningkatan tahap GGT.