Nilai hati GPT

Pengenalan

Singkatan GPT bermaksud glutamat piruvat transaminase. Sebagai tambahan kepada nama GPT, nama ALT atau alanine amino transferase sering digunakan. Ini adalah sinonim untuk enzim yang sama.

Istilah ini menerangkan enzim yang terdapat di beberapa organ pada masa yang sama. Organ-organ ini merangkumi hati, di mana ia terdapat dalam kepekatan yang sangat tinggi, jantung dan otot rangka normal. Walau bagaimanapun, enzim ini banyak terdapat di hati, kerana terdapat permintaan tinggi untuk enzim di sana.

Seperti GPT (ASAT), enzim tergolong dalam transaminase dan terlibat dalam pemecahan protein. Kedua-dua nilai makmal berfungsi sebagai parameter penting dalam diagnosis hati penyakit seperti hepatitis, keracunan dan penyakit bile saluran. Selanjutnya, penentuan juga dapat berguna dalam hal a jantung serang.

Nilai normal

Nilai GPT ditentukan dari darah. Untuk tujuan ini, perlu mengambil sejumlah kecil darah daripada vena. Lelaki dewasa harus mempunyai nilai GPT antara 10 dan 50 U / l (unit seliter).

Untuk wanita dewasa, nilai antara 10 dan 35 U / l ditujukan untuk. Nilai yang terlalu rendah tidak mempunyai nilai penyakit. Bagi kanak-kanak, tumpuan lain harus ditujukan.

Ini juga bergantung pada usia masing-masing. Seperti semua parameter makmal, tidak ada nilai seragam sehubungan dengan julat rujukan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa, bergantung pada makmal, kaedah analisis dapat sedikit berbeza dan memberikan hasil yang sedikit berbeza.

Oleh itu, julat rujukan sering ditentukan oleh setiap makmal itu sendiri, yang harus diberi perhatian paling banyak sekiranya ada keraguan. Di samping itu, nilai-nilai yang terdapat dalam sempurna kesihatan dikenakan variasi tertentu untuk setiap individu. Sebilangan orang mempunyai fisiologi nilai makmal yang di luar standard, walaupun tidak ada penyakit. Topik ini mungkin menarik bagi anda:

  • Nilai hati