Nilai keradangan dalam darah

Apakah tahap keradangan dan apa maksudnya?

Istilah nilai keradangan atau parameter keradangan adalah istilah kolektif untuk pelbagai nilai makmal yang boleh diukur dalam darah pada tahap yang tinggi dalam kes pelbagai penyakit, tetapi di atas semua proses keradangan. Oleh itu, mereka memainkan peranan utama dalam proses patologi yang disyaki dalam rutin perubatan klinikal dan pesakit luar. Mereka penting dalam diagnosis dan juga pemantauan perkembangan penyakit.

Namun, diagnosis tepat dari nilai peradangan yang diubah secara individu atau berkelompok (sama ada meningkat atau menurun) sukar atau tidak mungkin, tepatnya kerana perubahan tersebut diubah dalam begitu banyak penyakit. Manusia darah terdiri daripada pelbagai komponen. Selain merah darah sel (erythrocytesdan sebahagian besar air, ini termasuk pelbagai protein dan sel darah putih (leukosit), yang dapat berfungsi sebagai penanda proses keradangan dan proses patologi lain dalam diagnostik makmal darah.

Parameter keradangan klasik, antara lain, protein C-reaktif (yang merupakan bahagian penting dari sistem imun), procalcitonin (prohormone) dan interleukin (sekumpulan bahan utusan yang mengawal aktiviti sel pertahanan). Parameter keradangan lain adalah bilangan sel darah putih (kiraan leukosit) dan taburan tepat dalam pembezaan kiraan darah, serta kadar pemendapan darah. Yang terakhir, seperti namanya, adalah ujian yang relatif sederhana di mana ia diperhatikan sejauh mana komponen pepejal darah tenggelam dalam waktu yang ditentukan.

Ia sangat membantu dalam tahap tinggi antibodi dalam darah meningkatkan kadar pemendapan darah, kerana ini menyebabkan hubungan silang sel darah merah, sehingga mereka tenggelam lebih cepat. Seperti yang telah disebutkan, jika nilai-nilai ini diubah, mereka dapat memberikan maklumat berharga mengenai proses patologi dan perjalanan temporalnya. Walau bagaimanapun, perubahan nilai-nilai ini sahaja, tanpa melihat tanda-tanda penyakit atau melakukan diagnostik lebih lanjut, menjadikan hampir mustahil untuk membuat pernyataan mengenai penyebab perubahan atau kemungkinan penyakit.

Sebagai contoh, nilai keradangan yang tidak normal dapat menunjukkan keradangan sederhana yang disebabkan oleh selesema-seperti jangkitan atau keradangan saluran kencing atau organ perut, serta penyakit autoimun, penyakit usus radang kronik atau bahkan penyakit ketumbuhan. Namun, pada kenyataannya, parameter keradangan dapat dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Ini termasuk, antara lain, pengambilan ubat-ubatan tertentu, amalan sukan yang kompetitif atau bahkan mengandung. Dalam beberapa kes, nilai keradangan bahkan diubah tanpa menunjukkan nilai penyakit.