Nilai laktat

Lactate adalah nama yang diberikan kepada garam dan ester asid laktik, yang terbentuk terutamanya sebagai natrium laktat di otot rangka. Pengumpulan laktat berlaku pada otot akibat daripada aktiviti sukan. Dalam proses glikolisis, glukosa atau glikogen dikurangkan menjadi piruvat.

Bergantung pada seberapa tinggi beban, piruvat tidak dapat dikeluarkan dari otot dengan cepat dan terkumpul lebih jauh dan lebih jauh. Nilai pengumpulan ini piruvat dan asid laktik di darah dan otot dipanggil laktat nilai. Nilai laktat dapat dikesan dan ditentukan dengan sederhana darah contoh. Kelebihannya ialah nilai laktat dapat ditentukan semasa rehat tetapi juga semasa beban pada ergometer basikal atau yang serupa. Nilai laktat mengatakan banyak tentang prestasi seseorang, terutamanya mengenai aerobik dan anaerobiknya ketahanan Kapasiti.

Menurunkan kadar laktat

Untuk mengurangkan tahap laktat di darah semasa bersenam, anda mesti selalu minum cukup cecair dan minum dengan kerap. Asid laktik larut dalam air dan dengan minum cukup cecair kesan asid laktik dapat dipengaruhi secara positif. Anda juga harus berusaha menarik nafas dalam-dalam dan tenang, walaupun ini tidak selalu mungkin dilakukan semasa latihan.

Laktat dibuat sejak awal kerana badan tidak dapat membekalkan oksigen yang diperlukan dengan cukup cepat. Terkawal bernafas dapat meningkatkan tahap laktat sebanyak beberapa peratus, kerana oksigen dapat menghentikan pengeluaran asid laktat dalam otot. Latihan yang kerap dan kerap juga dapat menyumbang kepada kerosakan cepat atau pengurangan pengeluaran laktat.

Semakin terlatih badan, semakin kurang laktat dihasilkan. Di samping itu, anda harus memastikan bahawa sebaik sahaja anda merasakan membakar sensasi, intensiti latihan dikurangkan. Sekiranya otot terbakar, sejumlah besar laktat telah dihasilkan.

Sekiranya intensiti kemudian dikurangkan, laktat perlahan-lahan dipecah. Selepas latihan adalah idea yang baik untuk berehat selama beberapa minit untuk memberi peluang kepada tubuh untuk bersiap sedia untuk pertumbuhan semula. Apabila anda kehabisan, badan sudah mula menurunkan tahap laktat dan memecah asid laktik.

Selain itu, 30 hingga 60 minit selepas tamat latihan anda boleh melakukan beberapa perkara regangan atau regangan. Peregangan membantu memecahkan asid laktik dan melegakan membakar otot. Semakin baik peralihan dari latihan ke pemulihan, semakin cepat tubuh dapat memecah laktat dan tumbuh semula.