Nilai lipase

Definisi: Berapakah nilai lipase?

Pankreas lipase (di sini: lipase) adalah enzim yang digunakan untuk mencerna lemak, terutama di usus kecil. Lipase dihasilkan di pankreas dan dilepaskan ke usus kecil, di mana ia membelah lemak yang diserap dengan makanan. Sejumlah lipase juga selalu memasuki aliran darah dan oleh itu dapat diukur di darah nilai. Pada penyakit tertentu, tahap lipase di darah mungkin terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Bagaimana dan di mana nilai lipase ditentukan?

Nilai lipase biasanya ditentukan dalam darah. Untuk tujuan ini, sampel darah diambil dan dihantar ke makmal untuk menentukan nilai lipase. Biasanya penentuan nilai lipase dilakukan bersama dengan pengukuran yang lain enzim.

Penentuan lipase terutama ditentukan oleh doktor jika terdapat kecurigaan keradangan pankreas (pankreatitis). Walau bagaimanapun, tahap lipase juga semakin ditentukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan rutin, walaupun prosedur ini semakin dikritik. Kesalahan yang jarang berlaku untuk menentukan lipase, misalnya, disyaki kekurangan pankreas atau tumor pankreas. Nilai lipase juga jarang ditentukan dalam kes asites (pengumpulan cecair yang tidak normal di rongga perut).

Apakah nilai standard?

Unit lipase adalah unit enzim (U) seliter. Nilai rujukan bergantung pada kaedah ujian dan oleh itu sekiranya terdapat keraguan, nilai rujukan yang diberikan oleh makmal harus selalu dianggap sebagai nilai standard. Orang dewasa harus mempunyai nilai lipase 13-60 U / l, pada nilai kanak-kanak hingga 40 U / l adalah normal.

Apa yang meningkatkan tahap lipase?

Apabila sel pankreas mati, misalnya dalam keradangan, lipase memasuki aliran darah, meningkatkan tahap lipase dalam darah. Penyebab paling tinggi tahap lipase darah meningkat adalah pankreatitis akut (radang akut pankreas). Pankreas nilai juga dapat meningkat selepas pembedahan gastrousus.

Sebab lain yang lebih jarang menyebabkan peningkatan tahap lipase adalah, misalnya, kekurangan buah pinggang, keradangan hati (hepatitiskeradangan pada hempedu (kolesistitis), ketoasidosis diabetes atau pemberian ubat heparin. Sekiranya, walaupun terdapat peningkatan lipase, tidak ada penyakit yang dapat dikenali sebagai penyebabnya, penjelasan mengenai a intoleransi gluten (Sprue) juga berguna, kerana pada beberapa pesakit dengan intoleransi gluten yang tidak diketahui, tahap lipase dapat meningkat. Sekiranya tahap lipase meningkat, alasan kenaikannya harus dijelaskan untuk merawat penyebab kenaikan lipase.

Oleh kerana dalam kebanyakan kes terdapat keradangan pankreas, mesti dirawat. Sangat penting untuk mengelakkan pengambilan alkohol, kerana pengambilan alkohol adalah penyebab keradangan pankreas yang paling biasa. Sekiranya jangkitan bakteria adalah penyebab keradangan pankreas, rawatan dengan antibiotik biasanya diperintahkan oleh doktor.

Oleh kerana lipase diperlukan untuk menguraikan lemak di usus kecil, ia juga dihasilkan oleh pankreas ketika lemak diserap dengan makanan. Proses ini tidak menjadi masalah bagi pankreas yang sihat. Oleh itu, pada individu yang sihat, tahap lipase tidak boleh meningkat walaupun makan makanan berlemak.

Namun, jika pankreas dibebani oleh keradangan, misalnya, pencernaan makanan berlemak adalah beban tambahan. Oleh itu, sekiranya berlaku peningkatan kadar lipase secara akut, elakkan makanan berlemak sehingga penyebabnya dapat dijelaskan. Bergantung pada penyebab peningkatan tahap lipase, perubahan dalam diet mungkin perlu. Perkara ini harus dibincangkan secara individu dengan doktor anda.