Nilai pantas

Nilai cepat adalah nilai makmal untuk diperiksa darah pembekuan dan juga dikenali sebagai masa prothrombin atau waktu tromboplastin (TPZ). Darah pembekuan adalah fungsi penting badan untuk menghentikan pendarahan dan terdiri daripada bahagian primer dan sekunder. Bahagian utama dari darah pembekuan menyebabkan pembentukan rangkaian darah platelet (trombosit).

Bahagian sekunder terdiri daripada faktor pembekuan yang saling mengaktifkan reaksi berantai, yang, sebagai titik akhir, menyebabkan penukaran prekursor larut, fibrinogen, menjadi fibrin tidak larut. Fibrin adalah protein dan juga dapat dibandingkan dengan pelekat, yang menghubungkan komponen individu pembekuan darah antara satu sama lain. Tindak balas rantai pembekuan darah manusia mempunyai dua cara pengaktifan.

Salah satunya adalah laluan eksogen, yang disebabkan oleh kecederaan endotel (endothelium = lapisan dalam darah kapalsaluran darah, dan yang lain adalah laluan endogen, yang disebabkan terutamanya oleh diaktifkan platelet. Nilai cepat digunakan untuk memantau sistem ekstrinsik dan menunjukkan tempoh pengaktifannya, dalam peratus (unit%), hingga terbentuknya sebatian fibrin. Tempoh masa pembekuan dikira dalam nilai cepat menggunakan nilai piawai sebagai peratusan piawai. Sekiranya terdapat masa pembekuan yang berlanjutan, nilai Pantas yang lebih rendah akan dipaparkan.

Apakah Nilai Pantas yang digunakan dalam perubatan?

Nilai pantas adalah penanda diagnostik penting untuk diperiksa pembekuan darah. Ini adalah komponen penting semasa operasi, misalnya, kerana jika tidak berfungsi dengan cukup, pendarahan yang berpanjangan mungkin terjadi, yang dapat mengakibatkan kehilangan darah. Untuk tujuan ini, mungkin perlu berhenti mengambil ubat penipisan darah sebelum operasi yang dirancang.

Nilai cepat juga berfungsi untuk mengesan kekurangan vitamin K. Vitamin ini penting untuk fungsi beberapa faktor pembekuan, yang tidak dapat berfungsi tanpanya. Sebaliknya, sifat faktor pembekuan ini juga merupakan titik serangan untuk ubat-ubatan yang bertujuan untuk memanjangkan pembekuan darah. Untuk ini menggunakan ubat-ubatan seperti Marcumar®, yang merupakan penentang Vitamin K dan oleh itu kelewatan pembekuan darah.

Pembekuan darah yang berpanjangan boleh diinginkan dalam beberapa senario, seperti selepas jantung serangan, pukulan atau selepas pemasangan buatan injap jantung untuk mengelakkan pembekuan darah yang tidak terkawal. Dalam kes hati penyakit, seperti hepatitis atau sirosis dari hati, pengeluaran faktor pembekuan dapat terganggu. Oleh pemantauan nilai cepat, kemudian mungkin untuk mempertimbangkan strategi terapi yang mungkin dan bertindak balas terhadap kekurangannya.