Nilai PH dalam air kencing | Nilai PH pada manusia

Nilai PH dalam air kencing

Bergantung pada fizikal keadaan dan waktu dalam sehari, pH air kencing dapat mengambil nilai antara sekitar 5 (sedikit berasid) dan 8 (sedikit beralkali), tetapi biasanya pH air kencing sekitar 6. Selain menghembuskan karbon dioksida, tubuh juga dapat menyingkirkan lebihan proton melalui air kencing. Dalam air kencing, proton dijumpai dalam bentuk ion amonium (NH4 +) dan ion fosfat.

Bergantung pada jumlah proton bebas dalam air kencing akhir, air kencing dapat mengandaikan nilai pH hingga 4.5. A fungsi buah pinggang dalam asid-asas seimbang adalah penyerapan semula bikarbonat dari air kencing. Bergantung pada bagaimana darah pH adalah (berasid atau beralkali), pengambilan bikarbonat dari urin dapat ditingkatkan atau menurun, sehingga mengubah atau menyangga pH darah. The nilai pH dalam air kencing digunakan secara diagnostik untuk menentukan buah pinggang fungsi.

Sekiranya berlaku penyakit seperti buah pinggang batu atau jangkitan saluran kencing, pH berubah. Beberapa buah pinggang batu, misalnya, cenderung berkembang pada nilai pH yang sangat rendah atau sangat tinggi. Dalam jangkitan saluran kencing kerana jangkitan kuman, pH air kencing dapat menjadi sangat alkali.

Bagaimana saya menggunakan jalur pengukur / jalur ujian dengan betul?

Yang terbaik adalah mengukur nilai pH pada tiga hari berturut-turut sebelum dan sesudah makan setiap kali untuk mengelakkan gambaran ringkas mengenai nilai pH. Dengan cara ini profil harian dapat dibuat dan dibandingkan. Sekiranya anda ingin mengukur pH dalam air kencing, tahan jalur ujian terus di bawah aliran air kencing selama beberapa saat. Pengukuran pH tidak berfungsi dengan betul dengan air kencing yang tersisa, kerana air kencing menjadi alkali secara spontan pada suhu bilik. Perubahan warna jalur uji pH kemudian dibandingkan dengan skala warna pada sisipan paket dan nilai pH yang sesuai dibaca.

Nilai PH kulit

Salah satu tugas kulit yang paling penting adalah melindungi organisma dari bakteria dan bahan berbahaya. Untuk memastikan ini, nilai pH kulit yang optimum adalah di bawah 5, iaitu dalam lingkungan asid. Persekitaran yang sedikit berasid ini menghalang pertumbuhan kebanyakan patogen bakteria dan mempromosikan pembangunan flora kulit.

Bakteria yang boleh membahayakan organisma tidak dapat berkembang. Di samping itu, sebilangan enzim permukaan kulit berfungsi lebih baik pada pH berasid. Ini enzim terutamanya berfungsi untuk menjaga penghalang kulit, yang juga mempunyai fungsi perlindungan.

Oleh kerana pH asid pada kulit berfungsi dalam banyak cara untuk melindungi tubuh, ia juga disebut "acid mantle" Mantel pelindung kulit ini bergantung pada jantina dan usia dan dipengaruhi oleh penggunaan produk kosmetik dan pembersih kulit. Cucian yang terlalu kerap dan beberapa kosmetik, ubat-ubatan atau bahan kimia boleh, selain merosakkan penghalang pelindung, juga menyebabkan kulit menjadi beralkali. Sekiranya nilai pH menjadi terlalu alkali, mantel asid tidak lagi berfungsi dan kulit menjadi mudah terdedah dehidrasi dan jangkitan.