Nilai PH faraj | Nilai PH pada manusia

Nilai PH faraj

. nilai pH faraj sesuai dengan rembesan yang dihasilkan secara berterusan oleh faraj mukosaPerkara yang istimewa mengenai faraj ialah nilai pH rembesan faraj boleh berubah. Ia mengalami turun naik hormon mengimbangi wanita itu. Pada wanita yang sedang haid, nilai pH idealnya antara 3.8 dan 4.4 pada skala pH.

Nilai pH berasid di dalam vagina disebabkan oleh lactobacilli yang terdapat di sana. Ini kuman berlaku secara semula jadi di dalam vagina dan menghasilkan asid laktik. Asid laktik dan persekitaran berasid yang dihasilkan memberikan perlindungan semula jadi pada vagina daripada jangkitan dan kerengsaan. Sekiranya nilai pH menjadi lebih asas, ini akan melemahkan mekanisme pertahanan dan bakteria dapat merebak dengan lebih mudah. Kerana peningkatan nilai pH pada vagina, kulat faraj (Candida albicans) dapat tumbuh dengan mudah di sana.

Nilai PH sperma

. sperma mempunyai nilai pH 7.2 hingga 7.8. Cecair mani lebih beralkali daripada berasid. Faraj mempunyai pH berasid 3.8 hingga 4.4 pada skala pH. sperma memerlukan persekitaran yang beralkali untuk dapat bergerak di dalam faraj.

Nilai PH air liur

Dengan nilai neutral sekitar 7, nilai pH adalah air liur sangat sesuai untuk memenuhi fungsinya. Ini termasuk, misalnya, pencernaan karbohidrat dalam perjalanan ke perut dan pengingat semula gigi enamel selepas diet-serang asid yang berkaitan. Setelah dirangsang oleh pengambilan makanan, nilai pH dalam air liur meningkat kepada 7.2.

Pada waktu rehat, antara waktu makan, nilai pH boleh turun ke nilai antara 6.5 dan 6.9. Nilai pH normal adalah sekitar 7 hingga 7.1. Nilai pH juga dipengaruhi oleh penjajahan bakteria mulut.

Nilai PH di perut

. perut mengandungi jus gastrik, yang mengandungi sejumlah besar asid gastrik. Perut asid kaya dengan asid hidroklorik. The nilai pH di perut adalah antara 1.0 dan 1.5, iaitu di persekitaran yang sangat berasid.

Semasa pengambilan makanan, nilai pH meningkat menjadi nilai antara 2 dan 4. Kerana kandungan tinggi asid gastrik, yang nilai pH di perut kekal berasid. Peningkatan keasidan di perut boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan seperti refluks/ panas terbakar.