Nilai PH di perut

Definisi - Berapakah nilai pH normal di perut?

. perut mengandungi apa yang disebut jus gastrik, cecair berasid yang jernih. Ia mengandungi asid hidroklorik yang dicairkan dalam jumlah besar. Nilai pH jus gastrik antara 1.0 dan 1.5 kosong perut, iaitu tanpa makanan. Apabila perut diisi dengan chyme, nilai pH di dalam perut meningkat menjadi nilai antara 2 dan 4. Pada perut kosong atau diisi dengan makanan, nilai pH di dalam perut tetap berada dalam lingkungan asam.

Berapakah nilai pH asid gastrik?

Asid gastrik adalah larutan berair yang mengandungi asid hidroklorik. Asid itu diperlukan untuk memecah pulpa makanan di dalam perut sehingga dapat diproses lebih lanjut di dalam usus. Istilah jus gastrik menggambarkan campuran lengkap yang mengandungi semua enzim, apa yang disebut mukin, bikarbonat, asid hidroklorik, air, dan lain-lain, iaitu semua bahan yang dihasilkan di dalam perut.

Oleh kerana jus gastrik terdiri daripada sebilangan besar asid gastrik dan air, istilah jus gastrik dan asid gastrik biasanya digunakan secara sinonim. Kerana kandungan asid hidroklorik yang tinggi, nilai pH adalah asid gastrik dalam julat berasid adalah 1 hingga 1.5. Apabila anda makan dan perut anda penuh dengan chyme, nilai pH meningkat kepada nilai antara 2 dan 4.

Nilai pH asid gastrik biasanya selalu berada dalam lingkungan asid. Sekiranya kelenjar perut menghasilkan asid gastrik terlalu banyak atau terlalu sedikit, nilai pH di dalam perut boleh berubah. The mengimbangi antara penguraian makanan dan perlindungan sel-sel dinding perut boleh berubah. Gejala hiperasiditas boleh berlaku seperti keradangan membran mukus perut (gastritis), bisul atau refluks (pedih ulu hati). Kekurangan asid gastrik boleh menyebabkan gangguan pencernaan atau jangkitan yang kerap.

Apa yang meningkatkan nilai pH?

Kekurangan asid perut boleh mempunyai pelbagai sebab. Sekiranya asid gastrik di dalam perut menurun, nilai pH meningkat, jadi nilai pH berasid secara semula jadi menjadi kurang berasid. Pengambilan ubat penghambat asid gastrik yang salah / terlalu kerap jelas menyebabkan penurunan asid di dalam perut dan seterusnya akan meningkatkan nilai pH.

Contohnya ialah perencat pam proton omeprazole dan pantoprazole. Untuk kesan yang optimum, ubat mesti diambil sesuai dengan dos yang disyorkan oleh doktor. Keradangan kronik membran mukus perut (gastritis) jenis A juga boleh menyebabkan peningkatan pH.

Pembentukan asid di dalam perut menurun dengan kuat. Sebagai tambahan, anemia disebabkan oleh a kekurangan vitamin B12 juga boleh memberi kesan negatif terhadap pembentukan asid gastrik. Ini dikenali sebagai merosakkan anemia.

Ini juga boleh disebabkan oleh keradangan membran mukus perut. Penyakit ini sering didasarkan pada penyakit autoimun, yang merosakkan sel-sel di dalam perut yang membentuk asid perut. Oleh kerana ini mengakibatkan asid gastrik kurang dihasilkan, nilai pH di dalam perut meningkat.