Nitrendipine: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana nitrendipine berfungsi

Penyekat saluran kalsium seperti nitrendipine menghalang kemasukan kalsium ke dalam sel otot dinding saluran darah. Akibatnya, dinding mengendur dan melebar - tekanan darah menurun.

Tekanan darah dipengaruhi dengan ketara oleh diameter saluran darah. Apabila otot licin di dinding kapal mengecut, menyempitkan saluran, tekanan darah meningkat. Apabila otot dinding mengendur supaya saluran melebar, ia jatuh.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Nitrendipine diambil melalui mulut (secara lisan) dan sangat baik diserap (diserap semula) ke dalam darah. Tahap maksimum ubat dalam darah dicapai selepas satu hingga tiga jam.

Apabila bahan aktif diambil sebagai tablet, kesannya akan berlaku selepas 20 hingga 30 minit. Nitrendipine dimetabolismekan dalam hati oleh enzim CYP3A4 dan kemudiannya dikumuhkan terutamanya melalui buah pinggang dalam air kencing, dan sedikit sebanyak juga dalam najis.

Bilakah nitrendipine digunakan?

Tablet nitrendipine digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (hipertensi).

Pada masa lalu, botol yang mengandungi larutan nitrendipine juga tersedia di Jerman - untuk digunakan dalam kecemasan hipertensi (peningkatan mendadak dalam tekanan darah dengan risiko kepada nyawa). Walau bagaimanapun, pengedaran mereka telah dihentikan oleh syarikat pembuatan pada tahun 2021.

Bagaimana nitrendipine digunakan

Apakah kesan sampingan nitrendipine?

Kesan sampingan nitrendipine yang sangat biasa - akibat vasodilatasi - adalah sakit kepala, kemerahan pada kulit dengan rasa panas, dan berdebar-debar (terutama pada botol).

Kesan sampingan nitrendipine yang sangat jarang berlaku termasuk serangan jantung, pertumbuhan gusi (hiperplasia gingival), perubahan dalam pelbagai kiraan darah (seperti kekurangan sel darah putih), dan pada lelaki, pembesaran kelenjar susu (gynecomastia).

Jika anda mengalami kesan sampingan yang teruk atau simptom yang tidak dinyatakan di atas, sila dapatkan nasihat doktor anda.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil nitrendipine?

Kontraindikasi

Kontraindikasi lain termasuk:

  • Kejutan kardiovaskular
  • serangan jantung dalam empat minggu yang lalu
  • angina pectoris yang tidak stabil
  • kekurangan jantung terdecompensated (di sini semua kemungkinan badan untuk mengimbangi kekurangan jantung telah habis, supaya gejala seperti sesak nafas berlaku walaupun dalam keadaan rehat)
  • penggunaan serentak rifampicin (antibiotik)

Interaksi dadah

Jika nitrendipine digunakan bersama dengan antihipertensi lain, kesan penurunan tekanan darah meningkat.

Ubat antihipertensi boleh meningkatkan paras darah digoxin ubat jantung, jadi dosnya mungkin perlu dikurangkan.

Beberapa ubat boleh mengurangkan kesan nitrendipine apabila digunakan secara serentak, seperti antikonvulsan carbamazepine, fenitoin, dan phenobarbital.

Jus limau gedang harus dielakkan semasa terapi dengan nitrendipine. Ini adalah kerana jus limau gedang adalah perencat kuat enzim CYP3A4 dan oleh itu boleh melambatkan perkumuhan nitrendipine - hasilnya adalah peningkatan tekanan darah yang tidak dapat diramalkan.

Had Umur

Keselamatan dan keberkesanan nitrendipine pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun belum ditubuhkan.

Kehamilan dan Laktasi

Walau bagaimanapun, pengalaman klinikal setakat ini tidak menunjukkan peningkatan risiko kecacatan pada kanak-kanak dalam kandungan yang ibunya telah mengambil nitrendipine. Oleh itu, jika ubat yang dikaji dengan lebih baik bukan pilihan, terapi dengan nitrendipine semasa kehamilan mungkin boleh diterima.

Ubat pilihan untuk menurunkan tekanan darah semasa mengandung dan penyusuan adalah alpha-methyldopa dan metoprolol. Jika perlu, nifedipine penyekat saluran kalsium yang dipelajari dengan lebih baik digunakan terutamanya.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan nitrendipine

Nitrendipine memerlukan preskripsi di Jerman dan Austria dan oleh itu hanya boleh didapati dari farmasi semasa pembentangan preskripsi doktor. Di Switzerland, ubat yang mengandungi bahan aktif tidak lagi tersedia.