Nitrofurantoin: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana nitrofurantoin berfungsi

Antibiotik nitrofurantoin adalah prodrug yang dipanggil. Ia hanya ditukar kepada bentuk aktifnya di tapak tindakan (dalam saluran kencing). Penukaran berlaku melalui enzim bakteria selepas bahan aktif telah diserap dari usus ke dalam darah dan melalui buah pinggang ke dalam air kencing.

Oleh kerana bentuk aktif nitrofurantoin mempunyai banyak titik serangan yang berbeza dalam sel bakteria, kebarangkalian bakteria membina rintangan terhadap antibiotik adalah agak rendah.

Kadar rintangan yang rendah adalah sebab untuk cadangannya sebagai agen barisan pertama untuk jangkitan saluran kencing akut tanpa komplikasi.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Nitrofurantoin yang diserap melalui usus hanya mencapai kepekatan yang sangat rendah dalam darah. Paras air kencing tertinggi dicapai kira-kira empat hingga lima jam selepas pengambilan.

Kira-kira separuh daripada bahan aktif yang ditelan dipecahkan kepada metabolit yang tidak berkesan. Ini juga dikumuhkan dalam air kencing dan boleh menyebabkan warna coklat air kencing yang tidak berbahaya.

Bilakah nitrofurantoin digunakan?

Dalam kes tertentu, seperti penyempitan saluran kencing kongenital atau diperolehi atau berulang, jangkitan saluran kencing kronik, rawatan pencegahan dengan nitrofurantoin juga boleh dipertimbangkan.

Dalam kes jangkitan akut, tempoh penggunaan nitrofurantoin biasanya lima hingga tujuh hari. Untuk pencegahan, ia boleh bertahan sehingga maksimum enam bulan - tetapi pada dos yang lebih rendah.

Bagaimana nitrofurantoin digunakan

Dalam kes jangkitan akut, antibiotik perlu diambil selama yang ditetapkan oleh doktor - walaupun gejala bertambah baik terlebih dahulu.

Untuk kegunaan pencegahan, dos yang lebih rendah dipilih, biasanya satu tablet pada waktu petang selepas kencing terakhir.

Apakah kesan sampingan nitrofurantoin?

Kesan sampingan lain dalam satu daripada sepuluh hingga seratus pesakit termasuk sakit kepala, hilang selera makan, loya, muntah, radang paru-paru, batuk, dan sakit dada.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil nitrofurantoin?

Kontraindikasi

Nitrofurantoin tidak boleh diambil sekiranya:

  • fungsi buah pinggang terjejas
  • Perkumuhan air kencing yang rendah atau tiada
  • Penyakit hati dengan peningkatan enzim hati yang tidak normal
  • kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase
  • Gangguan saraf (seperti polineuropati)

Interaksi

Secara umum, terdapat sedikit interaksi antara nitrofurantoin dan ubat lain, kerana ubat itu diaktifkan dan hanya bertindak dalam air kencing. Walau bagaimanapun, sesetengah agen mungkin mengganggu penyerapan antibiotik dari usus, seperti agen untuk pedih ulu hati (seperti garam magnesium atau aluminium) dan agen untuk loya (seperti metoclopramide).

Dadah dan makanan yang mengalkalikan air kencing (seperti banyak sayur-sayuran, buah sitrus, atau susu) menghalang perkumuhan nitrofurantoin. Sebaliknya, bahan yang mengasidkan air kencing (seperti daging) menggalakkan perkumuhan.

Sekatan umur

Bayi harus menerima bahan aktif dalam dos yang dikurangkan dengan sewajarnya selepas bulan ketiga kehidupan paling awal. Pengurangan dos juga perlu pada kanak-kanak dan remaja.

Mengandung dan menyusukan anak

Sebagai langkah berjaga-jaga, nitrofurantoin tidak boleh digunakan pada wanita hamil dan ibu yang menyusu, kerana terdapat alternatif yang lebih baik dikaji dan diterima dengan lebih baik. Walau bagaimanapun, penggunaan semasa dua bulan pertama kehamilan secara amnya adalah mungkin.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan nitrofurantoin

Ubat yang mengandungi bahan aktif nitrofurantoin boleh didapati di Jerman, Austria dan Switzerland daripada farmasi pada preskripsi.

Sejak bila nitrofurantoin diketahui?