Penyakit Mengangguk: Punca, Gejala & Rawatan

Penyakit nodding adalah gangguan neurologi kanak-kanak dan remaja yang endemik di Sudan Selatan, Tanzania, dan Uganda utara. Penyakit ini dicirikan oleh kejang mengangguk berterusan pada waktu makan dan kemerosotan fizikal dan mental secara beransur-ansur. Biasanya, penyakit mengangguk membawa kematian dalam beberapa tahun.

Apa itu penyakit mengangguk?

Penyakit mengangguk adalah penyakit yang hanya berlaku di Afrika Timur. Ia telah diperhatikan di Tanzania dan Sudan Selatan sejak awal tahun enam puluhan. Dalam kes ini, ia dicirikan oleh kejang yang mengangguk semasa makan atau ketika sejuk, dan secara mental beransur-ansur terencat akal. Penjelasan yang memuaskan untuk perkembangannya tidak dapat diberikan sehingga hari ini. Yang paling penting, pakar neurotoksikologi Peter Spencer menyiasat penyakit ini dengan lebih dekat. Dia dapat mengenal pasti gejala khas. Namun, pada masa ini, hanya dugaan yang dapat dibuat mengenai penyebabnya. Peter Spencer menggambarkan penyakit mengangguk sebagai kelainan fungsi fatal yang perlahan. Dia mencadangkan jangka hayat individu yang menderita penyakit ini antara tiga hingga empat tahun. Namun, ada juga kes di mana penyakit ini telah wujud selama lebih dari sepuluh tahun. Malah penyembuhan telah dilaporkan. Kejang mengangguk juga sering dikaitkan dengan kejang epilepsi klasik. Otak kajian gelombang menunjukkan bahawa kejang mengangguk disertai dengan corak gelombang otak yang tidak normal seperti yang dilihat pada epilepsi. Penyakit ini hanya berlaku di Sudan Selatan di penempatan sungai, dengan prevalensi 2.3 hingga 6.7 ​​persen. Pada tahun 2008, penyakit ini juga merebak ke beberapa wilayah di utara Uganda.

Punca

Sehingga kini, hanya spekulasi yang dapat dibuat mengenai penyebab penyakit mengangguk. Sehingga kini, tidak jelas apa yang menyebabkan penyakit ini dan mengapa ia hanya berlaku di wilayah yang terhad. Walau bagaimanapun, disyaki bahawa ia adalah penyakit berjangkit atau penyakit autoimun yang disebabkan oleh jangkitan. Sangkaan lain memberi tumpuan kepada keracunan kronik dari racun persekitaran yang mencemarkan kawasan itu semasa perang saudara. Walau bagaimanapun, terdapat petunjuk kuat mengenai hubungan dengan nematode Onchocerca volvulus. Telah diketahui bahawa cacing ini disebarkan oleh blackfly dan merupakan agen penyebab sungai buta. Nematode dikesan di hampir semua pesakit yang terkena penyakit mengangguk. Namun, pelik juga bahawa tidak ada kes penyakit mengangguk di kawasan lain di mana nematode ini tersebar. Oleh itu, anggapan untuk faktor-faktor bersama untuk perkembangan penyakit ini jelas. Ini mungkin bahan kimia yang belum dapat dikesan setakat ini. Ada juga kemungkinan bahawa nematoda di daerah ini adalah pembawa mikroorganisma atau parasit tertentu, yang sebenarnya boleh menjadi penyebab penyakit mengangguk. Penyakit autoimun sebagai tindak balas terhadap jangkitan juga dianggap kemungkinan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Penyakit nodding, seperti yang disebutkan sebelumnya, adalah gangguan neurologi yang progresif perlahan yang gejala utamanya adalah pergerakan mengangguk berterusan kepala. Anak yang terjejas berhenti tumbuh dan perkembangan mental berhenti. Lama kelamaan, malah mental terencat akal mengambil tempat. Kejang mengangguk dicetuskan ketika makan atau hanya melihat makanan tradisional atau ketika sejuk. Sekiranya makanan yang tidak dikenali seperti coklat dihidangkan, kejang mengangguk tidak berlaku. Kejang mengangguk juga berhenti setelah makan selesai. Semasa serangan, antara 10 hingga 20 gerakan mengangguk kepala mungkin berlaku. Dalam sawan yang sangat teruk, keruntuhan juga mungkin berlaku. Ini sering menyebabkan kerosakan yang lebih teruk. Tidak jarang kanak-kanak jatuh dan mencederakan diri sendiri. Telah berlaku bahawa orang-orang yang terjejas jatuh ke perapian terbuka atau ke objek runcing. Semasa penyitaan, kanak-kanak juga menjadi bingung dan sering tersesat. Prognosis penyakit ini sangat buruk. Menurut pengalaman sebelumnya, ia tidak dapat disembuhkan dan bahkan berkembang. Selepas beberapa tahun, penyakit mengangguk biasanya membawa maut. Terdapat pernyataan yang berbeza mengenai jangka masa penyakit ini. Menurut beberapa pemerhatian, penyakit mengangguk semestinya membawa hingga mati dalam tempoh tiga hingga empat tahun secara purata. Sebaliknya, terdapat juga laporan mengenai orang-orang yang menderita penyakit ini selama lebih dari sepuluh tahun. Walau bagaimanapun, terdapat juga pernyataan bahawa beberapa orang muda juga telah sembuh.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Penyakit nodding didiagnosis terutamanya berdasarkan gejala khas. Otak pengukuran gelombang telah menunjukkan corak gelombang otak yang menyimpang norma semasa mengangguk. Imbasan MRI mungkin menunjukkan teruk otak besar-besaran membazir. The hippocampus dan sel glial juga menunjukkan kerosakan teruk. Namun, setakat ini, kajian tersebut tidak memberikan petunjuk mengenai penyebab sebenar penyakit ini.

Komplikasi

Sebagai varian awal epilepsi kanak-kanak, sindrom mengangguk hampir selalu menyebabkan komplikasi. Malangnya, sawan yang berkaitan tidak kekal sebagai satu-satunya gejala. Walau bagaimanapun, gejala penyakit ini sahaja boleh menyebabkan kanak-kanak yang terjejas jatuh semasa sawan. Mereka mengalami kecederaan, ada yang parah. Semasa serangan, orang yang terlibat tidak lagi dapat mengawal anggota badan mereka. Oleh kerana penyakit ini berlaku terutamanya di negara-negara Afrika seperti Uganda, anak-anak sering jatuh ke perapian terbuka atau menyentuh benda tajam semasa musim gugur. Di samping itu, kanak-kanak seperti itu sering tersesat. Tanpa sebarang perlindungan, kanak-kanak yang mengalami kecelaruan mudah menjadi mangsa haiwan liar. Selain itu, penyakit mengangguk adalah penyakit yang biasanya membawa maut. Ia bersifat progresif dan penyakit neurologi yang teruk. Masalah terbesar adalah jarang dan kawasan sempit di mana penyakit mengangguk berlaku. Tidak ada rawatan perubatan di sana. Diagnostik moden hampir tidak ada. Tetapi walaupun perkara ini wujud, penyakit mengangguk masih belum dapat disembuhkan. Mengapa sebilangan penghidap mengalami komplikasi dan mental terencat akal tetapi tidak mati tidak jelas. Ini mungkin merupakan cerminan dari pencetus parasit atau berjangkit yang sering terjadi di kawasan ini.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Ibu bapa yang melihat tanda-tanda keterbelakangan mental atau kejang mengangguk pada anak mereka harus segera memeriksanya oleh doktor. Gejala yang berpanjangan mesti diperiksa dan dirawat oleh pakar untuk mengelakkan kerosakan kekal. Sekiranya keruntuhan peredaran darah berlaku, doktor kecemasan mesti dipanggil. Anak yang terjejas kemudian mesti dirawat di hospital. Sekiranya tanda-tanda penyakit yang dijelaskan berlaku semasa atau setelah tinggal di salah satu kawasan berisiko, doktor mesti segera berjumpa. Selewat-lewatnya setelah pulang, pengembara harus menjalani pemeriksaan perubatan yang komprehensif dan, jika perlu, mendapatkan rawatan. Penyakit nodding mesti dirawat oleh pakar neurologi atau pakar perubatan lain. Oleh kerana penyakit ini biasanya dikaitkan dengan kerosakan jangka panjang, rawatan terapi juga disarankan. Oleh kerana penyakit mengangguk adalah progresif keadaan, perubatan dekat pemantauan juga perlu. Jika tidak, ia boleh membawa untuk lebih jauh kesihatan masalah, yang seterusnya membatasi kualiti hidup penghidapnya.

Rawatan dan terapi

Kerana penyebabnya sama sekali tidak jelas, sehingga kini tidak ada kaedah rawatan yang memuaskan. Anticonvulsants yang dipanggil digunakan. Antikonvulsan adalah dadah digunakan untuk merawat sawan epilepsi. Walau bagaimanapun, masih belum ada dokumentasi sejauh mana penyakit ini dipengaruhi oleh penyakit ini dadah. Antimalarial juga digunakan. Sekali lagi, tidak ada hasil yang diterbitkan.

Prospek dan prognosis

Prognosis penyakit mengangguk tidak baik. Walaupun terdapat banyak kemajuan dan upaya perubatan, penyakit ini sejauh ini membawa maut kepada orang yang terkena bencana dalam beberapa tahun kehidupan. Satu kesukaran adalah bahawa penyakit ini sejauh ini berlaku secara eksklusif di Afrika Timur. Cabaran lain adalah hingga sekarang tidak ada penjelasan yang cukup mengenai penyebabnya. Oleh itu, terdapat banyak persoalan yang masih belum terjawab sesuai dengan keadaan semasa dan dengan itu memburukkan atau bahkan mencegah rawatan perubatan yang mencukupi. Pesakit menderita gangguan motorik dan keupayaan mental yang berkurang. Kejang yang tidak terkawal berlaku, yang tanpa rawatan perubatan secepat mungkin mengakibatkan kematian pesakit. Kerana simptom yang ada, risiko umum kecederaan meningkat pada mereka yang terjejas. Kemalangan mendadak mungkin berlaku, yang menunjukkan perkembangan yang mengancam nyawa. Api terbuka atau benda tajam sering menjadi kesihatan bahaya. Pesakit kebanyakannya bingung dan oleh itu sering tidak berdaya di negara asal mereka di bawah belas kasihan belantara. Mereka tidak dapat mengklasifikasikan bahaya semula jadi dan bertindak balas dengan sewajarnya. Oleh kerana penyakit ini dianggap tidak dapat diubati, saudara-mara sering merasa terbeban atau menunjukkan tingkah laku yang menolak terhadap pesakit kerana alasan agama. Ini memburukkan lagi keadaan umum dan membawa kepada keadaan yang lebih teruk kesihatan syarat.

pencegahan

Tidak ada yang dapat dikatakan sejauh ini mengenai pencegahan penyakit mengangguk, kerana sebab-sebab sebenarnya tidak diketahui. Terdapat anggapan bahawa keadaan kebersihan yang buruk masih mendorong wabak penyakit ini. Sudah tentu, perlindungan terhadap nematode Onchocerca volvulus kutu memainkan peranan penting dalam mengawal penyakit mengangguk.

Penjagaan selepas itu

Penyakit nodding adalah kurang difahami keadaan yang masih belum dapat dirawat secara kausal. Penjagaan susulan memberi tumpuan terutamanya pada pengawasan perubatan untuk penyakit yang telah disembuhkan. Pemeriksaan berkala memastikan bahawa ubat disesuaikan secara optimum dan segala komplikasi dapat dijelaskan dengan cepat. Di samping itu, sebarang kejadian buruk dijelaskan semasa rawatan susulan. Ibu bapa kanak-kanak yang terjejas mesti memberitahu doktor mengenai sebarang kejatuhan atau kecederaan, misalnya. Sekiranya perlu, mungkin berguna untuk menetapkan a penenang. Penjagaan selepas ini juga merangkumi pemulihan kemungkinan pencetus. Untuk tujuan ini, ibu bapa harus selalu berkonsultasi dengan profesional perubatan yang bertanggungjawab. Penjagaan susulan diberikan oleh doktor yang mendiagnosis dan merawat penyakit tersebut keadaan. Kadang kala pakar lain harus berkonsultasi, kerana penyakit ini sangat jarang berlaku dan pengetahuan seorang doktor umum biasanya tidak mencukupi. Sebagai sebahagian daripada rawatan susulan, gejala dikurangkan dengan ubat dan terapi tingkah laku. Juga penting untuk mendidik anak-anak yang terkena penyakit mereka. Pendidikan yang komprehensif memastikan bahawa kanak-kanak yang menderita penyakit mengangguk mengenali sawan lebih awal dan melakukan pencegahan yang diperlukan langkah-langkah mereka sendiri pada masa remaja dan dewasa.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Penyakit nodding adalah keadaan yang biasanya membawa maut. Mereka yang terjejas boleh menyokong terapi di tempat pertama dengan mematuhi arahan doktor. Yang terpenting, kebersihan diri yang ketat dan seimbang diet adalah faktor penting dalam diri-terapi penyakit mengangguk. Di samping itu, buku harian harus disimpan di mana pesakit mencatat sebarang gejala yang menyertainya dan kesan sampingan atau interaksi disebabkan oleh ubat yang ditetapkan. Perbincangan dengan pesakit lain, juga dengan rakan dan ahli keluarga, sering bermanfaat. Terutama dalam kes penyakit yang teruk, bercakap membantu pesakit untuk menerima penyakit ini. Saudara-mara dapat memberi sokongan kepada orang yang terjejas dan sering juga menyumbang kepada pemulihan melalui perubahan gaya hidup. Sebagai contoh, rumah tangga yang bersih membantu memastikan bahawa jangkitan sekurang-kurangnya tidak merebak lebih jauh. Sekiranya terdapat penyakit yang serius, tempat di wad paliatif atau rumah sakit harus diatur pada peringkat awal. Saudara-mara orang yang terjejas harus berbincang dengan doktor yang bertanggungjawab untuk tujuan ini. Oleh kerana kemungkinan pemulihan agak buruk, sokongan terapi mungkin juga disarankan, yang menyokong orang yang terkena dan saudara-mara semasa sakit dan juga membantu tugas organisasi.