Nod di bawah Kulit

Benjolan di bawah kulit sering dikaitkan dengan kanser. Tetapi benjolan kecil di belakang telinga, di leher, di payudara atau di anus/dubur. boleh juga mempunyai sebab yang sama sekali berbeza, tidak berbahaya. Selalunya sista atau jinak lipoma adalah pencetus. Walaupun begitu, perubahan pada tisu harus selalu diperjelaskan oleh doktor agar dapat bertindak balas pada awal kecemasan. Baca di sini yang menyebabkan benjolan di bawah kulit dipersoalkan.

Urat simpul di leher kerana kelenjar getah bening bengkak

Nod pada leher biasanya sama ada bengkak limfa simpul atau nod di kelenjar tiroid. Sebagai tambahan, bagaimanapun, sista, abses, Atau fistula mungkin di sebalik perubahan nodular. Sekiranya pembengkakan limfa simpul perlahan meningkat tanpa simpul menyakitkan, anda mesti berjumpa doktor. Gejala seperti itu mungkin menunjukkan adanya ketumbuhan pada sistem limfa. Bengkak limfa nod yang menyebabkan kesakitan, sebaliknya, biasanya disebabkan oleh jangkitan seperti a sejuk or radang amandel. Untuk melawan patogen, sistem pertahanan badan, yang merangkumi kelenjar limfa, berfungsi dengan kelajuan penuh. Peningkatan aktiviti boleh menyebabkan kelenjar limfa membengkak dan sakit.

Urat simpul di leher: menyebabkan kelenjar tiroid

Nod pada leher tidak semestinya bengkak kelenjar limfa; nod di kelenjar tiroid mungkin juga hadir. Ini boleh menjadi sangat kecil dan tidak menimbulkan rasa tidak selesa, atau agak besar dan dengan demikian mudah diraba dari luar. Terlepas dari ukurannya, perbezaan dibuat antara sejuk, nod panas dan panas. Dingin nod hampir tidak menghasilkan apa-apa hormon, sedangkan yang panas dan panas sangat aktif. Nodul panas dan panas biasanya jinak, tetapi boleh membawa kepada hipertiroidisme. Nodul sejuk juga sering menunjukkan perubahan tisu yang tidak berbahaya, tetapi dalam kes yang jarang berlaku, tumor ganas mungkin berada di belakangnya. Aspirasi jarum halus dapat memberikan kejelasan, di mana sel diambil untuk pemeriksaan lebih dekat.

Simpul di belakang telinga

Benjolan di belakang telinga, serupa dengan leher, sering disebabkan oleh kelenjar getah bening yang bengkak. Pembengkakan yang agak cepat dan menyakitkan biasanya disebabkan oleh jangkitan. Selalunya ia adalah jangkitan tempatan yang mempengaruhi telinga atau rahang. Sebaliknya, jika pembengkakan berkembang perlahan selama beberapa minggu dan benjolan tidak menyebabkan kesakitan, anda mesti berjumpa doktor dengan alasan serius.

Ketulan di payudara

Sama dengan a benjolan di leher, benjolan di payudara jarang disebabkan oleh kanser: kanser payudara adalah penyebabnya hanya dalam 20 peratus kes. Lebih kerap, sista atau fibroadenoma atau penyebab lain yang tidak berbahaya adalah di sebalik perubahan tisu nodular. Sekiranya, setelah diperiksa oleh doktor, tidak jelas sama ada perubahan itu jinak atau ganas, pemeriksaan histologi dilakukan. Sel dikeluarkan dan kemudian diperiksa dengan lebih terperinci. Bergantung pada hasilnya, sesuai terapi kemudian boleh dimulakan. Di sini, pilihannya bermula dari menunggu dan menonton hingga tusuk (cyst) untuk menyelesaikan penyingkiran nodul.

Simpul pada dubur

Sekiranya nodul terbentuk di anus/dubur., buasir atau dubur vena trombosis adalah penyebab yang paling biasa. Dalam dubur vena trombosis, nodul biru-merah terbentuk di anus/dubur.. Ini disebabkan oleh a darah gumpalan yang menyekat a vena di dubur. Tidak seperti buasir, Yang berkembang keluar dari dubur, nodul pada urat dubur trombosis berkembang di tepi dubur. Trombosis boleh menjadi sangat menyakitkan dan membuat duduk tidak tertahankan. Rawatan sangat bergantung pada tahap keparahan kesakitan serta saiz nodul. Semasa trombosis urat dubur sering menyakitkan tetapi tidak berdarah, buasir adalah sebaliknya: mereka biasanya tidak menyebabkan kesakitan pada peringkat awal, tetapi boleh berdarah. Di samping itu, mereka tidak ditutup dengan normal kulit, tetapi dengan membran mukus. Sekiranya anda melihat buasir di dubur anda, anda mesti berjumpa doktor dan bercakap kepadanya tentang rawatan yang sesuai.

Nod pada testis

Di belakang benjolan di testis boleh menjadi pelbagai sebab. Selalunya ini tidak berbahaya, seperti sista. Dibesar urat varikos atau testis keradangan juga boleh menyebabkan perubahan nodular pada testis. Namun, dalam beberapa kes, benjolan di testis juga boleh menjadi gejala kanser testis. Kemudian, berbeza dengan jangkitan, nodul sering tidak menimbulkan rasa sakit. Untuk mengesan perubahan nodular seawal mungkin, lelaki harus secara teratur berdebar-debar buah zakar - serupa dengan cara wanita meraba payu dara.

Urat simpul di bawah kulit

Sekiranya benjolan muncul di bawah kulit di bahagian lain badan, selalunya lipoma. Ini merujuk kepada pertumbuhan jinak tisu lemak. Pertumbuhan itu sendiri tidak berbahaya, namun, ini sering kali merupakan masalah kosmetik. Di samping itu, masalah boleh berlaku sekiranya a lipoma menekan pada saraf, sebagai contoh. Lipoma sering terbentuk pada orang berusia antara 40 dan 60 tahun, sebagai jumlah yang banyak tisu lemak dihasilkan dalam jangka hayat ini. Ia berlaku lebih baik pada leher, lengan atas, perut dan paha. Ukurannya boleh sangat berbeza: Lipoma kecil hanya berdiameter beberapa milimeter, sementara yang besar boleh mencapai beberapa sentimeter. Walaupun lipoma pada amnya tidak berbahaya, ia mesti selalu diperiksa oleh doktor. Dalam kes yang jarang berlaku, tumor ganas - yang disebut liposarcoma - mungkin di belakang gumpalan. Selain a lipoma, penyebab lain juga boleh berlaku di sebalik benjolan di bawah kulit. Antara lain boleh dipersoalkan:

  • Abses
  • Keradangan pada urat dangkal (trombophlebitis)
  • Kista
  • Keradangan tisu lemak subkutan (eritema nodosum)

Nodul di bawah kulit: apa yang perlu dilakukan?

Sekiranya anda menyedari a nodul di bawah kulit anda yang berterusan untuk jangka masa yang panjang, anda harus selalu berjumpa doktor. Hanya dia yang dapat memberitahu anda apa yang ada di belakang nodul. Walau bagaimanapun, jangan panik dengan segera: Kanser jarang menjadi penyebabnya. Lebih kerap ia adalah pembentukan yang tidak berbahaya seperti lipoma jinak atau sista. Bergantung pada penyebab di sebalik benjolan, pelbagai pemeriksaan dapat dilakukan. Rawatan juga bergantung kepada penyebabnya.