Peristalsis Bukan Propulsif: Fungsi, Peranan & Penyakit

Peristalsis mewakili pergerakan otot pelbagai organ berongga. Antaranya, peristalsis bukan pendorong berlaku terutamanya di dalam usus. Ia berfungsi mencampurkan kandungan usus.

Apa itu peristalsis nonpropulsif?

Peristalsis mewakili pergerakan otot pelbagai organ berongga. Antaranya, peristalsis bukan pendorong berlaku terutamanya di dalam usus. Peristalsis adalah pergerakan otot berirama pelbagai organ berongga seperti esofagus, perut, usus, atau ureter. Peristalsis bukan pendorong hanya penting untuk usus. Ia tidak digunakan untuk pengangkutan, tetapi memastikan bahawa kandungan usus dicampur dengan baik di usus kecil atau besar. Peristalsis dicirikan oleh pergerakan berongga organ berongga. Dalam kes saluran penghadaman, pergerakan terutama menyediakan pengangkutan dan pencampuran pulpa makanan, yang bergerak melalui esofagus, perut dan usus ke saluran keluar usus. Terdapat tiga bentuk peristalsis. Ini termasuk peristalsis propulsi, bukan propulsi dan retrograde. Dalam peristalsis pendorong, kandungan usus diangkut ke arah aboral (ke arah anus/dubur.). Retrograde peristalsis mengangkut pulpa makanan kembali. Ini berlaku, misalnya, semasa muntah. Peristalsis bukan pendorong dicirikan oleh segmentasi berirama dan pergerakan berayun yang secara berterusan mencampurkan pulpa makanan atau kandungan usus tanpa mengangkutnya lebih jauh. Kerana peristalsis nonpropulsif, transit usus memakan masa hingga 36 jam.

Fungsi dan tugas

Setelah melalui portal gastrik, peristalsis bukan propulsi dari usus kecil sudah bermula dengan kemasukan pulpa makanan ke dalam duodenum. Ini melibatkan pergerakan berirama usus yang disebut segmentasi. Semasa pergerakan ini, rembesan pencernaan pankreas ditambahkan ke pulpa makanan dan dicampurkan lagi. Namun, pada waktu yang sama, peristaltik propulatif juga berlaku, yang mengangkut pulpa makanan lebih jauh. Nutrien penting diserap melalui pergerakan vena. Oleh itu, kedua-dua pergerakan usus pendorong dan bukan pendorong berlaku di usus kecil. Kandungan usus perlahan-lahan diangkut ke arah aboral dan pertama kali memasuki usus besar (kolon). Di dalam kolon, terutamanya pergerakan usus yang tidak propulatif berlaku. Semasa proses ini, kandungan usus dicampurkan, menebal dan disimpan. Pergerakan utama di kolon terdiri daripada pembahagian untuk pencampuran. Ini mengakibatkan jangka masa lama serpihan makanan. Rata-rata, bahagian lengkap kandungan usus memakan masa sekitar 30 hingga 36 jam. Semasa segmentasi, kandungan usus sering berada di tempat yang sama untuk waktu yang lama. Pengangkutan seterusnya biasanya tidak berlaku semasa pergerakan ini. Hanya jarang sekali, kira-kira sekali hingga tiga kali sehari, tiba-tiba ada dorongan besar-besaran pergerakan kandungan usus ke arah Rektal. ini besar-besaran pergerakan dipicu oleh refleks gastrokolik selepas makan. Dengan menjengkelkan reseptor gastrik, isyarat dihantar ke usus besar melalui autonomi sistem saraf, yang mendorongnya besar-besaran pergerakan berlaku. Pergerakan massa secara tiba-tiba ini adalah satu-satunya cara untuk mengangkut kandungan usus ke anus/dubur. dan memulakan buang air besar. Walau bagaimanapun, komponen utama pergerakan usus terdiri daripada peristalsis bukan propulsi, yang, selain mencampurkan, juga menyumbang kepada penyimpanan kandungan usus. Semasa segmentasi, gelombang pengecutan otot usus adalah aboral dan antiperistaltik. Pengekalan kandungan usus yang berpanjangan dalam usus besar (bahagian usus besar) masih mencukupi air, elektrolit, dan asid lemak untuk diserap. Selain itu, beberapa komponen makanan masih dipecah dan digunakan oleh bakteria. Pengawalan pergerakan usus terutamanya diberikan oleh enterik autonomi sistem saraf. Pergerakan jisim yang jarang berlaku memerlukan isyarat dari arah perut, yang dihantar ke usus besar oleh autonomi sistem saraf. Semasa segmentasi, penyempitan anular berlaku, yang, bersama-sama dengan nada otot otot membujur (taenia) yang terus meningkat, mengakibatkan haustra (lekukan dinding usus). Di haustra, kandungan usus disimpan untuk jangka masa yang lebih lama dan dengan demikian masih dapat berfungsi sebagai sumber nutrien penting.

Penyakit dan penyakit

Peristalsis nonpropulsif, seperti yang disebutkan sebelumnya, memperpanjang masa tinggal kandungan usus di kawasan tertentu di usus besar. Walau bagaimanapun, apabila pengecutan segmental otot cincin usus besar berkurang, terdapat gangguan peristalsis nonpropulsif. Dalam kes ini, pemindahan usus yang dipercepat dari kandungan usus berlaku. Ini menghasilkan badan yang kurus cirit-birit. Oleh kerana masa tinggal yang lebih pendek di dalam usus, kandungan usus tidak lagi cukup kering. Sebab-sebab gangguan peristalsis bukan pendorong boleh berlipat ganda. Selalunya, berfungsi vegetatif cirit-birit hadir. Ia disebabkan oleh peningkatan nada bersimpati semasa kegelisahan atau tekanan. Cirit-birit juga boleh berlaku dalam konteks usus sindrom cepat marah. Di sini, faktor psikologi yang mempengaruhi peristalsis usus juga sering memainkan peranan utama. Dalam diabetes polyneuropathy, Pelbagai saraf rosak, yang juga boleh menyebabkan gangguan pada peristalsis bukan pendorong yang boleh membawa untuk kedua-dua cirit-birit dan sembelit. Dalam kes ini, hubungan baik antara peristaltik propulsi dan bukan propulsi terganggu. Bergantung pada yang mana saraf terjejas, polineuropati boleh mengakibatkan cirit-birit berair atau, sebaliknya, megacolon. Megacolon dicirikan oleh kronik sembelit dan kolon yang membesar. Gangguan hormon juga sering memainkan peranan utama dalam pergerakan usus. Sebagai contoh, hipertiroidisme (tiroid yang terlalu aktif) juga menyebabkan peralihan usus dipercepat. Di samping itu, banyak penyakit usus kronik mempengaruhi fungsi otot-otot cincin di usus dan menyebabkan saluran usus dipercepat atau tertunda.