Gangguan Pembelajaran Nonlinguistik: Punca, Gejala & Rawatan

Bukan bahasa pembelajaran gangguan adalah sindrom neuropsikologi. Di dalamnya, kanak-kanak yang terjejas menderita pelbagai kekurangan.

Apakah gangguan pembelajaran bukan bahasa?

Bukan lisan pembelajaran gangguan juga dikenali sebagai gangguan pembelajaran nonverbal atau nonverbal learning disorder (NLD). Kanak-kanak yang menderita sindrom tidak dapat menafsirkan bahasa badan. Di Jerman, yang nonverbal pembelajaran gangguan cenderung menjadi salah satu gangguan yang kurang dikenali. Kanak-kanak yang terjejas belajar membaca pada usia dini dan berbakat dengan kemampuan linguistik yang tinggi. Walau bagaimanapun, kesukaran menjadi jelas dalam bentuk bukan lisan interaksi. Tambahan pula, terdapat kekurangan penyelarasan dan kemahiran motor halus. Kerana ada juga masalah dengan rasa mengimbangi, terdapat kerap jatuh dan dengan itu lebam dan kecederaan. Tambahan pula, persepsi visual-spatial kanak-kanak menderita sindrom neuropsikologi. Oleh itu, mereka yang terlibat mengalami kesukaran untuk mengenali perincian dan mengklasifikasikannya dengan sewajarnya. Akhirnya, mereka juga tidak dapat memahami bahasa tubuh orang lain.

Punca

Masih belum dapat menjelaskan apa yang menyebabkan gangguan pembelajaran bukan bahasa. Pelbagai pakar perubatan mengesyaki bahawa kerosakan neurologi bertanggungjawab terhadap perkembangan gangguan pembelajaran nonverbal. Kemusnahan di kawasan jirim putih di sebelah kanan serebrum sepatutnya berlaku. Masalah dengan pembelajaran, bermain, sukan dan tingkah laku sosial dapat dilihat dalam tadika dan akhirnya dalam kehidupan sekolah. Kerjaya kemudiannya juga terjejas secara negatif oleh gangguan pembelajaran nonverbal. Oleh itu, sebilangan pesakit mempunyai masalah dengan kehidupan mandiri dan sukar bagi mereka untuk mendapatkan lesen memandu atau memandu kereta. Masalah motor seterusnya meningkatkan risiko kemalangan. Tidak jarang, kecenderungan sosial individu yang terkena menyebabkan penarikan diri dari orang lain serta pengasingan dan diskriminasi. Gangguan pembelajaran bukan linguistik sering berlaku pada orang autistik yang menderita Sindrom Asperger. Walau bagaimanapun, autisme sama sekali tidak ada pada semua orang dengan gangguan pembelajaran nonverbal.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gangguan pembelajaran nonverbal dikaitkan dengan pelbagai gejala dan gangguan. Contohnya, kanak-kanak yang terjejas tidak dapat memahami atau menggunakan bahasa badan sendiri. Di samping itu, mereka merasa sukar untuk menerapkan arahan lisan ke dalam tindakan, dan mereka tidak mempunyai imaginasi spasial. Selanjutnya, terdapat hipersensitiviti deria, yang dapat dilihat ketika mendengar, berbau, melihat dan merasakan. Kekurangan komunikasi bukan lisan seperti bahasa badan mengakibatkan masalah dengan kemampuan menyesuaikan diri atau gangguan sosialisasi. Gangguan motor juga dianggap sebagai gejala khas gangguan pembelajaran bukan linguistik. Oleh itu, mereka yang terjejas menderita mengimbangi masalah, kekurangan penyelarasan serta masalah tulisan tangan. Di samping itu, mereka memperlihatkan penglihatan yang buruk memori, kesukaran dengan hubungan spasial, dan persepsi spasial yang tidak mencukupi. Tambahan pula, mereka yang terjejas sukar menyesuaikan diri dengan perubahan. Walau bagaimanapun, gangguan pembelajaran bukan linguistik juga dikaitkan dengan beberapa kebolehan khas. Contohnya, kanak-kanak yang terjejas belajar bercakap pada usia dini dan mempunyai perbendaharaan kata yang jelas serta kelancaran. Mereka belajar membaca pada usia dini, mempunyai bakat besar untuk menghafal dan pandai mengingat apa yang mereka dengar. Perhatian mereka terhadap perincian tinggi. Walau bagaimanapun, kebolehan ini sering hilang dalam banyak kekurangan yang dianggap penting untuk kehidupan. Gangguan pembelajaran bukan linguistik menjadi ketara pada awal zaman kanak-kanak. Sebagai contoh, masalah menjadi jelas ketika bermain dengan kanak-kanak lain dan juga dalam perkembangan selanjutnya. Walaupun kanak-kanak menunjukkan bakat dan keutamaan yang istimewa di sekolah, mereka sukar belajar perkara baru. Kerana kekurangan memahami bahasa dan emosi badan, mereka jarang terlibat dalam aktiviti sukan dan sukar untuk berteman. Walaupun begitu, sangat mungkin bagi mereka untuk menamatkan sekolah menengah. Namun, mereka juga mengalami masalah dalam pendidikan dan kehidupan profesional setiap kali pengetahuan baru perlu ditambahkan.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Untuk mendiagnosis gangguan pembelajaran bukan bahasa, ujian pembelajaran dan pencapaian khas diambil. Ujian HAWIK adalah salah satu kaedah peperiksaan yang terbukti. Dalam kerangka ini, kecerdasan verbal dan non-verbal dapat dibezakan. Gangguan pembelajaran bukan lisan sering mengakibatkan kursus yang bermasalah bagi mereka yang terjejas. Sebagai contoh, kebanyakan mereka tidak boleh tinggal sendirian di apartmen dan bergantung kepada penjaga. Kerana pergerakan tertentu yang diperlukan ketika memandu, banyak orang yang terkena dampak tidak berjaya mendapatkan lesen memandu kerana mereka tidak dapat menginternalisasi prosedur biasa. Oleh kerana tingkah laku sosial orang lain tidak dapat ditafsirkan, interaksi dengan mereka sering dielakkan.

Komplikasi

Gangguan pembelajaran bukan bahasa boleh membawa kesan yang berbeza bagi anak-anak yang terjejas. Sebagai contoh, sindrom neuropsikologi sudah kelihatan di tadika begitu juga di sekolah rendah. Kanak-kanak yang menderita gangguan pembelajaran nonverbal sukar memperoleh pengetahuan. Tetapi juga aktiviti sukan, bermain dan tingkah laku sosial dipengaruhi oleh gangguan tersebut. Kemudian, terdapat batasan dalam pendidikan dan juga dalam mengejar kerjaya. Tidak jarang bagi mereka yang terjejas mengalami masalah menjalani kehidupan berdikari. Di samping itu, sebilangan kecil orang yang terlibat menghadapi kesukaran untuk memandu atau mendapatkan lesen memandu. Masalah gangguan pembelajaran bukan linguistik sangat berbeza. Sebagai contoh, orang yang terlibat mengalami masalah dalam menyelesaikan tugas-tugas matematik, sementara belajar bahasa asing tidak menyebabkan mereka menghadapi masalah. Masalah dalam sukan disebabkan oleh keterbatasan kemahiran motor. Akibat lain ialah banyaknya masa yang diperlukan oleh anak-anak untuk menyelesaikan tugas. Salah satu komplikasi yang paling serius dari gangguan pembelajaran non-linguistik adalah pengasingan sosial mereka yang terjejas, kerana mereka sering mengalami diskriminasi kerana tingkah laku sosial mereka yang mencolok, yang seterusnya menyebabkan penarikan sosial. Tidak jarang, kemurungan or gangguan kecemasan mengancam akibatnya. Oleh kerana kekurangan motor, terdapat juga risiko jatuh atau kemalangan. Walau bagaimanapun, guru, pendidik atau pelatih juga sering merasa terharu oleh individu yang menderita gangguan pembelajaran nonverbal.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Ibu bapa yang menyedari kekurangan dalam perkembangan bahasa anak mereka, terutama dalam bidang bahasa badan, harus mendapatkan nasihat perubatan. Sekiranya terdapat peningkatan perhatian terhadap perincian dan perkembangan membaca awal diperhatikan, mungkin ada gangguan pembelajaran bahasa yang mendasari yang memerlukan perhatian perubatan. Gangguan itu mesti diperiksa dan ditentukan oleh pakar sebelum rawatan dapat dimulakan. Oleh itu, walaupun tanda-tanda pertama gangguan harus dijelaskan, terutamanya jika ia membatasi kemahiran sosial anak. Ibu bapa kanak-kanak yang terjejas dinasihatkan untuk bercakap kepada doktor keluarga mereka. Sekiranya perlu, mereka boleh berjumpa pakar neurologi atau ahli terapi pertuturan dan, bergantung kepada keparahan gejala, pakar lain. Rawatan sebenar juga dilakukan oleh pelbagai doktor dan psikologi. Pertama dan terpenting adalah terapi tingkah laku, yang mesti dimulakan pada peringkat awal. Di samping itu, kanak-kanak itu mungkin juga memerlukan sokongan terapi. Sekiranya masalah tingkah laku berlaku semasa rawatan, seperti kemarahan atau suasana hati yang tertekan, doktor mesti dimaklumkan. Ubat mungkin juga diperlukan untuk menemani terapi tingkah laku. Kerana pelbagai manifestasi yang dapat dilakukan oleh gangguan pembelajaran nonlinguistik, setiap kes harus dipertimbangkan berdasarkan kebaikannya sendiri.

Rawatan dan terapi

Merawat penyebab gangguan pembelajaran bukan bahasa tidak mungkin dilakukan. Oleh itu, hanya terapi gejala disediakan. Untuk meningkatkan persepsi dan kemahiran motor, terapi fizikal or terapi pekerjaan digunakan. Latihan kemahiran sosial sesuai untuk merangsang tingkah laku sosial orang yang terjejas. Bercakap terapi sebahagian daripada psikoterapi dianggap sebagai sokongan psikologi yang berguna untuk meningkatkan harga diri pesakit. Adalah penting bahawa rawatan langkah-langkah berlaku pada usia prasekolah. Namun, kerana adanya internet, orang yang menderita gangguan pembelajaran nonverbal tidak lagi sepenuhnya terpencil pada zaman ini. Oleh itu, mereka dapat berkomunikasi dengan orang lain melalui rangkaian sosial, sembang atau forum. Dalam perbualan bertulis, gejala utama gangguan pembelajaran, penggunaan bahasa tubuh yang bermasalah, dihilangkan.

Prospek dan prognosis

Prognosis gangguan pembelajaran bukan pertuturan adalah tidak baik. Oleh kerana belum ada penjelasan menyeluruh mengenai penyebabnya, doktor dan doktor berkonsentrasi untuk merawat gejala yang berlaku. Ini boleh berbeza-beza dari individu ke individu. Walaupun semua usaha dilakukan, pemulihan daripada gangguan ringan tidak mungkin dilakukan memandangkan keadaan perubatan semasa. Bergantung pada tahap gejala, beberapa gejala dapat diatasi dengan jayanya. Walaupun begitu, jangka panjang terapi biasanya diperlukan, kerana gejala yang berulang dapat terjadi dengan pemberhentian rawatan langkah-langkah. Hasil terbaik dapat dicapai sekiranya gangguan pembelajaran didiagnosis dan dirawat seawal mungkin. Terapi khas diperlukan seawal tahun pertama kehidupan. Dalam proses perkembangan anak, pelbagai pengoptimuman dan peningkatan dapat didokumentasikan dengan cara ini. Sekiranya permulaan rawatan dimulakan pada masa dewasa, biasanya tidak ada perubahan atau pengurangan yang ketara. Pandangan yang setanding berlaku jika tiada rawatan berlaku dan saudara-mara dan orang-orang yang terlibat menumpukan perhatian kepada pertolongan diri langkah-langkah atau kaedah penyembuhan alternatif. Oleh kerana simptomnya, penyakit ini memberi beban yang besar kepada orang yang terkena dan juga bagi anggota persekitaran sosialnya. Kerana emosional tekanan, sebilangan besar pesakit mengalami sekuel psikologi atas sebab ini, mengakibatkan kemerosotan keadaan keseluruhan.

pencegahan

Tindakan pencegahan terhadap gangguan pembelajaran bukan bahasa tidak tersedia. Oleh itu, penyebab awal sindrom neuropsikologi masih dalam kegelapan.

Susulan

Kegigihan kesan menguntungkan dari sebarang usaha terapi sangat bergantung pada masa diagnosis dibuat. Pengelasan awal dan betul spektrum gejala adalah penting. Orang yang terjejas yang telah mendapat manfaat daripada kerjasama terapeutik yang terkoordinasi di zaman kanak-kanak dan yang terus menggunakannya pada masa dewasa sering berjaya dalam menjalani kehidupan yang berjaya. Antara aspek sokongan yang paling penting juga merupakan pendamping psikoterapi yang baik. Ini disebabkan oleh risiko tertentu yang paling mungkin mempengaruhi orang yang menghidap NLD. Ini termasuk pengunduran secara beransur-ansur dari persekitaran sosial, pengasingan yang berkaitan dan sekuel psikologi. Orang dewasa yang belum mendapat sokongan khusus terapi pada mereka zaman kanak-kanak paling terjejas dalam hal ini. Situasinya serupa jika langkah-langkah berkesan diabaikan dalam jangka masa yang lebih lama. Di sini, campur tangan berikutnya, dibandingkan dengan langkah sokongan yang dimulakan segera, tidak berlaku membawa untuk peningkatan ketara psiko-motorik, spatial-konstruktif, dan kesulitan lain yang berkaitan. Untuk pemahaman yang lebih baik mengenai gangguan yang berkaitan dengan NLD, disyorkan pengumpulan pengetahuan yang berterusan, baik oleh saudara-mara dan orang yang terjejas. Cara hidup yang positif dapat disokong dan sentiasa dikembangkan melalui ini.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Oleh kerana akibat penyakit ini sudah jelas pada tahun-tahun pertama kehidupan, penting untuk mendiagnosis gangguan ini dengan betul pada tahap awal dan mengambil tindakan pencegahan yang disasarkan. Kelainan ini menyebabkan pengasingan sosial di tadika atau prasekolah sudah pada kanak-kanak kecil. Selalunya, mereka yang terjejas dikeluarkan dari kumpulan atau bahkan dibuli. Untuk mencegah atau sekurang-kurangnya mengurangkan proses ini, penting untuk memberitahu kakitangan pendidikan mengenai gangguan anak. Sekiranya boleh, institusi pendidikan harus dijumpai bagi mereka yang terjejas di mana pengasuh sudah mempunyai pengalaman dengan gangguan pembelajaran bukan linguistik. Di samping itu, ibu bapa harus memastikan bahawa ahli psikologi kanak-kanak diberi nasihat seawal mungkin untuk memutuskan sama ada dan kapan hendak bermula terapi tingkah laku, yang hampir selalu diperlukan. Sekiranya, seperti yang sering berlaku, kanak-kanak itu juga menunjukkan kekurangan motor, fisioterapi dan terapi pekerjaan mesti juga dimulakan pada peringkat awal. Dengan cara ini, kemahiran motor pesakit biasanya dapat ditingkatkan dengan ketara. Oleh kerana mereka yang terjejas biasanya tidak menunjukkan kecerdasan yang berkurang, ibu bapa juga harus melihat seawal mungkin institusi sekolah yang akan membolehkan anak mereka meneruskan pendidikannya walaupun tidak -kelainan pembelajaran bahasa. Berkurangnya kemampuan untuk berkomunikasi dengan orang lain juga mesti diambil kira semasa memilih kerjaya. Agensi Pekerjaan Persekutuan menawarkan bimbingan khas ibu bapa dan remaja untuk tujuan ini.