Norepinephrine

definisi

Noradrenaline adalah bahan utusan (pemancar) yang dihasilkan secara semula jadi di dalam badan, yang termasuk dalam subkumpulan catocholamines. Ia dihasilkan dari neurotransmitter dopamin dengan penyertaan enzim (dopamin beta hidroksilase). Atas sebab ini, dopamin juga disebut sebagai pendahulu noradrenalin.

Pengeluarannya berlaku terutamanya di medula adrenal, tetapi juga di bahagian tengah sistem saraf dan dalam gentian saraf khusus. Di dalam kelenjar adrenal, dopamin juga digunakan untuk menghasilkan katekolamin adrenalin yang berkaitan dengan kimia. Noradrenalin terlibat dalam pengaturan pelbagai sistem fungsional tubuh.

Di sini, kawalan fungsi kardiovaskular harus dititikberatkan. Akibatnya, noradrenalin kerap digunakan dalam ubat kecemasan, sebagai contoh, kerana ia mempunyai kesan vasokonstriktif yang kuat atau meningkatkan jantung kadar dan dengan itu digunakan untuk menstabilkan peredaran. Selain kesannya pada jantung dan darah kapal, noradrenalin mempengaruhi faktor subjektif seperti kewaspadaan, tumpuan dan motivasi.

Penurunan atau kekurangan zat messenger ini memberi kesan negatif kepada mereka. Situasi serupa dengan pembentukan kenangan baru di memori. Selanjutnya, hubungan antara kekurangan norepinefrin dan perkembangan kemurungan telah ditubuhkan.

Ini terwujud dalam terapi ubat yang ditetapkan dengan antidepresan, yang menghalang pengambilan semula noradrenalin ke dalam sel-sel saraf (SNRI = Inhibitor pengambilan semula Noradrenalin Selektif dan SSNRI = Selektif serotonin dan Inhibitor Pengambilan Semula Noradrenalin). Akibatnya, jumlah noradrenalin yang tersedia tetap lebih lama di ruang antara dua sel saraf dan oleh itu dapat mengikat lebih banyak pada reseptor spesifik yang ada. Pengikatan tersebut menyebabkan reaksi biokimia yang berlainan dalam sel yang sesuai, yang dalam hal ini membawa kepada peningkatan mood.

Di samping itu, kejayaan terapi ini menampakkan diri dalam peningkatan motivasi orang yang terjejas. Kekurangan noradrenalin kronik dan patologi disebabkan oleh penyakit metabolik yang agak jarang berlaku. Ini adalah apa yang disebut kekurangan dopamin-beta-hidroksilase, yang menampakkan dirinya dalam kekurangan sintesis noradrenalin dari dopamin.

Secara khas, tahap dopamin di darah plasma meningkat, sedangkan jumlah norepinefrin yang dapat dikesan berkurang kerana sintesis yang rendah. Secara terapi, pendahulu noradrenalin lain diberikan, yang boleh ditukar menjadi noradrenalin tanpa penglibatan beta-hidroksilase dopamin. Kesan sampingan yang paling penting adalah peningkatan dalam darah tekanan.