Nilai biasa dan julat rujukan

Apakah maksud nilai normal dan julat rujukan

Untuk mengesan penyakit atau memantau perkembangannya, doktor boleh mengukur nilai yang ditentukan dalam darah atau cecair badan lain atau dalam sampel tisu di makmal. Sebagai panduan tentang nilai yang boleh dilihat, makmal memberikan nilai normal atau julat rujukan. Perkataan "nilai biasa," "nilai standard" dan "julat rujukan" pada asasnya bermaksud perkara yang sama. Jika anda mengukur nilai makmal tertentu pada orang yang sihat, nilai ini jarang sekali sama pada orang lain yang sihat dan juga pada orang yang sama pada masa yang berbeza. Semua nilai tertakluk kepada turun naik semula jadi dan boleh dianggap "normal". Mereka terletak dalam julat tertentu, ini dipanggil rujukan, julat normal atau normal. Julat ini ditentukan untuk nilai makmal tertentu dengan mengukur nilai dalam sebilangan besar orang yang sihat. Julat di mana 95 peratus daripada nilai kemudian terletak ialah julat rujukan. Ini bermakna 5 peratus orang yang sihat mempunyai nilai yang lebih tinggi atau lebih rendah. Oleh itu, seseorang harus bercakap tentang nilai rujukan dan bukannya nilai biasa atau standard.

Jika nilai makmal melebihi atau jatuh di bawah had julat rujukan, pengukuran hendaklah diulang (beberapa kali) untuk mengelakkan salah tafsir. Jika sisihan disahkan, pemantauan teliti terhadap nilai biasanya dinasihatkan.

Nilai makmal sahaja tidak membenarkan diagnosis

Seperti yang dinyatakan di atas, orang yang mempunyai nilai makmal di luar julat normal mungkin sihat. Sebaliknya, seseorang yang mempunyai nilai dalam julat normal mungkin akan sakit. Oleh itu, penentuan nilai makmal sahaja tidak mencukupi untuk menentukan sama ada seseorang itu sihat atau sakit. Ia juga perlu untuk bertanya kepada pesakit tentang sejarah perubatannya (anamnesis), untuk melakukan pemeriksaan fizikal dan kadang-kadang menggunakan kaedah pemeriksaan lain. Hanya semua penemuan bersama membenarkan diagnosis.

Unit lama dan unit SI

Selama berabad-abad, sistem piawai yang sangat berbeza digunakan dalam perubatan, berdasarkan sistem pengukuran yang berbeza. Ini sering menyebabkan kekeliruan kerana unit yang berbeza. Atas sebab ini, sistem yang sah di peringkat antarabangsa, Système International d'Unité (singkatan SI), telah dipersetujui pada tahun 1971. Unit SI kini hanya merangkumi parameter meter (m), kilogram (kg), saat (s) dan jumlah bahan (mol).

Di Jerman, sistem SI setakat ini digunakan terutamanya dalam artikel saintifik. Dalam rutin harian hospital atau dalam amalan, ramai profesional masih menggunakan unit lama. Sebagai contoh, makmal sering melaporkan nilai hemoglobin dalam unit "lama" g/dl, bukan dalam unit SI mmol/l.

Contoh unit

Singkatan

bermaksud…

sepadan dengan…

g/dl

1 gram setiap desiliter

1 gram setiap 100 mililiter

mg / dl

1 miligram setiap desiliter

1 perseribu gram setiap desiliter

µg/dl

1 mikrogram setiap desiliter

1 juta daripada gram setiap desiliter

ng/dl

1 nanogram setiap desiliter

1 bilion daripada gram setiap desiliter

mval/l

1 miligram bersamaan seliter

1 perseribu daripada jumlah bahan yang setara dengan atom rujukan (hidrogen) seliter

ml

1 mililiter

1 perseribu satu liter

µl

1 mikroliter

1 juta daripada seliter

nl

1 nanoliter

1 bilion daripada seliter

pl

1 picoliter

1 trilion daripada seliter

fl

1 femtoliter

1 kuadrilion seliter

pg

1 picogram

1 trilion daripada satu gram

mmol / l

1 milimol seliter

1 ribu tahi lalat seliter