Bukan serangan asma akut | Fisioterapi untuk asma

Bukan serangan asma akut

Sekiranya berlaku serangan asma yang tidak akut, fokus utama adalah mengalami had tekanan dan persepsi terhadap tubuh seseorang sendiri. Ramai pesakit takut untuk membebankan diri dan bersukan. The fisioterapi untuk asma berdasarkan ini; pesakit asma dibawa ke had tekanannya.

Pada had ini adalah penting untuk melakukan latihan yang disebutkan di atas untuk memperdalam bernafas, serta mengawal pernafasan secara sedar. Pernafasan dalam dilakukan melalui hidung, semasa menghembus udara perlahan-lahan ditiup keluar dari bibir yang dibuka minimum (bibir brek). Dengan bibir- brek, tiub bronkus dipegang lebar dan bernafas secara automatik diperdalam.

Ini memberi kesan yang menenangkan kepada pesakit dan oleh itu merupakan pencegahan serangan asma yang baik pada pesakit asma. Dianjurkan juga untuk memastikan pernafasannya terkawal dan di atas semua untuk tidak meningkatkan sesak nafas. Untuk merasakan persepsi dan memperdalam pernafasan, pesakit berbaring dalam posisi terlentang dan merasakan di dalam dirinya di mana pernafasan mengalir.

Ahli fisioterapi kemudian meletakkan tangannya secara bergantian pada sternum, yang tulang rusuk dan perut. Dia meminta pesakit untuk menarik nafas lega di tempat-tempat di mana tangannya terbaring. Ini menyebabkan paru-paru dipenuhi sepenuhnya udara, pertukaran gas bertambah baik dan lendir yang tersekat dapat dilonggarkan. Latihan ini (pernafasan kontak) adalah asas terapi pernafasan dalam fisioterapi.

Selanjutnya, latihan dapat diperhebat atau diubah dengan kedudukan permulaan yang berbeza. Putar-regangan kedudukan (kaki dimiringkan ke sisi dalam kedudukan tegak dan lengan dari sisi yang berlawanan diturunkan ke atas) memastikan pernafasan dapat mengalir terutama di bahagian yang diregangkan dan dengan itu toraks diregangkan hingga ke akhir. Perkara yang sama berlaku untuk posisi regangan-C, di mana pesakit asma berbaring seperti pisang untuk mencapai kejayaan yang sama seperti kedudukan regangan-putar.

Ramai pesakit cenderung kehilangan ketegangan badan kerana serangan batuk yang melampau atau ketakutan yang berterusan terhadap serangan asma. Ini diatasi dengan latihan mobilisasi khas. Ini boleh menjadi latihan pelurus dan putaran sederhana dengan batang, theraband atau bola Pezzi, tetapi juga kedudukan badan terapi.

Dengan "zirafah" pesakit melutut dan berpusing ke belakang dengan satu tangan, menggenggam kakinya dan mengulurkan lengan yang lain ke atas. Dengan "Cobra" pesakit berbaring di perut, meregangkan tulang belakangnya dengan menyokong tangannya, siku tetap sedikit bengkok. "Kucing" dapat dilakukan dalam posisi empat kaki.

Pesakit asma mendorong BWS ke arah siling seperti bonggol dan kemudian membiarkan dirinya jatuh semula. Pesakit diberi latihan ini sebagai kerja rumah untuk menjaga agar badan bahagian atasnya sentiasa bergerak. Aspek lain dari fisioterapi untuk asma pada fasa akhir adalah kelonggaran otot pernafasan.

Seperti yang telah disebutkan di atas, serangan asma menyebabkan ketegangan di seluruh tubuh, yang merupakan penyebab pergerakan terhad tetapi juga boleh menyebabkan berlanjutan kesakitan di belakang dan leher. Ahli fisioterapi menggunakan teknik tisu lembut, seperti urut atau pasif regangan, untuk menurunkan nada otot. Tetapi juga sebatan, seperti yang disebutkan di atas, gemetar - pesakit berbaring santai di punggungnya, ahli fisioterapi mengambil satu lengan, kaki, pelvis demi satu dan menggegarkan bahagian badan dengan berhati-hati dalam irama perlahan.

Di samping itu, ahli fisioterapi menggabungkan terapi pernafasan dengan apa yang disebut grip grip. Ini biasanya dilakukan dalam kedudukan sisi atau rawan. Fisioterapis mengangkat lipatan kulit dan meminta pesakit untuk menarik nafas pada lipatan kulit.

Ahli fisioterapi juga dapat melipat lipatan kulit, yang sekaligus melonggarkan fasciae di kawasan tersebut. Bukan hanya otot dangkal yang tegang tetapi juga otot-otot yang mengelilingi lebih dalam tulang rusuk. Ahli fisioterapi menggunakan miliknya jari untuk mengesan ruang interkostal dari asalnya ke pangkalan.

Rawatan ini sangat menyakitkan tetapi sangat berkesan. Bentuk rawatan yang sama dalam terapi pernafasan adalah hot roll. Tuala digulung rapat seperti corong dan diisi dengan air panas.

Kemudian gulungan dilumurkan dengan hati-hati ke punggung pesakit asma sehingga sedikit sejuk dan gerakan menggulung dapat dilakukan. Tujuan rawatan, serta melepaskan ketahanan tisu, adalah untuk mempromosikan pembersihan bronkus, yang dapat disokong dengan menghirup suara. Untuk melonggarkan lendir yang tersekat, penyadapan dilakukan selain mengocok dada kawasan.

Ini dilakukan dalam keadaan duduk, ahli fisioterapi mengetuk dengan tangan berongga di bahagian belakang pesakit asma selama beberapa minit. Di sini juga, pesakit dapat meningkatkan kesannya dengan mengeluarkan suara. Bunyi yang telah disebutkan di atas semasa menghembus nafas berfungsi dengan baik pada bunyi seperti M, Br, S, kerana ini menyebabkan getaran pita suara dan dengan itu memberi kesan positif pada pengangkutan lendir. Artikel-artikel ini mungkin menarik bagi anda.

  • COPD Fisioterapi
  • Latihan melawan kesakitan semasa penyedutan