Vaksin Coronavirus Novavax

Apakah jenis vaksin Novavax?

Vaksin pengeluar AS Novavax (Nuvaxovid, NVX-CoV2373) ialah vaksin berasaskan protein terhadap patogen Sars-CoV-2. Nuvaxovid ialah alternatif kepada vaksin mRNA pengeluar BioNTech/Pfizer dan Moderna. Pada 20 Disember 2021, Agensi Ubat Eropah (EMA) memberikan kebenaran pemasaran (bersyarat) untuk Eropah.

Tidak seperti itu, dalam vaksin berasaskan protein, bahan aktif utama ialah protein spike (yang dihasilkan secara buatan) itu sendiri - bukan pelan tindakan genetiknya. Oleh itu Nuvaxovid tergolong dalam kelas vaksin subunit protein semisintetik. Protein spike tiruan dicampur dengan penambah kesan (adjuvant). Adjuvant adalah bahan yang mengaktifkan sistem imun semula jadi. Bahan sedemikian membantu sistem imun untuk mempelajari struktur penting patogen untuk mengenalinya pada masa hadapan.

Bagaimanakah Novavax divaksinasi?

Menurut dokumen pendaftaran, siri vaksinasi biasa dengan Nuvaxovid terdiri daripada dua dos vaksin yang akan diberikan pada selang masa 21 hari. Vaksin itu sendiri disuntik ke dalam otot lengan atas.

Buat masa ini bukan pilihan sebagai penggalak

Nuvaxovid pada masa ini tidak diluluskan untuk vaksin penggalak atau sebagai pilihan penggalak. Ini bermakna vaksinasi pihak ketiga dengan Nuvaxovid pada masa ini hanya boleh diberikan dalam kes luar biasa. Contohnya, jika terdapat ketidakserasian dengan ramuan vaksin mRNA.

Sebabnya ialah pengeluar Novavax tidak memohon kepada Agensi Ubat Eropah untuk digunakan sebagai penggalak – walaupun Nuvaxovid mungkin sesuai untuk tujuan ini.

Penggalak yang manakah selepas imunisasi asas Novavax?

Jika anda telah menjalani imunisasi asas dengan vaksin Novavax dengan dua dos, STIKO mengesyorkan penggalak mRNA biasa.

Mengandung dan menyusukan anak

Walau bagaimanapun, jika anda telah menerima vaksin Nuvaxovid dalam kehamilan yang tidak didiagnosis, ini tidak perlu dibimbangkan.

Keberkesanan melawan Covid-19

EMA memberi perhatian khusus kepada kajian yang dipanggil PREVENT-19, yang berlangsung di 119 pusat ujian di Amerika Syarikat dan Mexico. Seramai kira-kira 30,000 orang yang berumur antara 18 dan 84 tahun menyertai kajian ini. Program kajian menunjukkan bahawa vaksin NVX-CoV2373 memberikan perlindungan yang sangat baik terhadap penyakit covid-19 yang teruk.

Kajian penting mendapati bahawa nuvaxovid menunjukkan keberkesanan tertinggi terhadap coronavirus jenis liar asal - diikuti dengan keberkesanan berkurangan sedikit terhadap varian alfa (B.1.1.7) dan keberkesanan berkurangan secara sederhana terhadap beta (B.1.351).

Sejauh mana nuvaxovide juga berfungsi terhadap varian omicron yang dominan pada masa ini – dan khususnya terhadap subjenis omicron BA.5 – pada masa ini tidak jelas.

Toleransi dan kesan sampingan

Maklumat tentang kesan sampingan yang jarang berlaku

Sejak kelulusan pasaran, Institut Paul Ehrlich (PEI) telah memantau keselamatan secara berterusan dan rapi.

Walau bagaimanapun, kenyataan muktamad tentang keselamatan serta kemungkinan kesan sampingan yang sangat jarang berlaku tidak boleh dibuat pada masa ini - jumlah bilangan dos yang diberikan masih boleh diurus. Tinjauan lanjut pertama mengenai keselamatan adalah berdasarkan penilaian kira-kira 121,000 dos vaksin yang diberikan pada tarikh akhir 27.05.2022 di Jerman. Sejak pengenalan vaksin, PEI telah menerima sejumlah 696 kes yang disyaki tindak balas buruk.

Ini sepadan dengan kadar pelaporan 58 kes yang disyaki bagi setiap 10,000 vaksinasi – atau, dengan kata lain, kira-kira 1 kes disyaki tindak balas buruk bagi setiap 172 vaksinasi. Majoriti laporan ini bersifat sementara dan tidak serius. Wanita diwakili secara berlebihan dalam laporan tindak balas buruk yang diterima dengan nisbah dua berbanding satu.

Reaksi vaksinasi sementara mendominasi

  • Sakit kepala
  • Keletihan dan keletihan
  • Sakit di tapak suntikan
  • Pening
  • Menggigil dan tindak balas demam, serta
  • Malaise, sakit anggota badan, sakit otot dan tindak balas ringan lain.

Walau bagaimanapun, secara keseluruhan, 42 pesakit juga mengalami reaksi buruk yang serius yang memerlukan penjagaan hospital. Dalam dua peratus daripada semua kes yang dilaporkan, tindak balas buruk berterusan sepanjang tempoh yang dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, risiko miokarditis dan perikarditis tidak meningkat semasa tempoh pemerhatian - walaupun tiga kes yang disyaki telah dilaporkan. Kematian yang berkaitan sementara dengan vaksinasi nuvaxovide tidak berlaku.

Perbezaan antara vaksin genetik dan nuvaxovide.

Dua perbezaan paling penting antara vaksin berasaskan protein dari pengeluar Novavax dan vaksin genetik ialah:

Sebaliknya, Novavax menghasilkan protein spike dalam sel serangga khas (sel Sf-9) di makmal. Antigen yang dikehendaki kemudiannya diasingkan dalam kuantiti yang lebih besar, disucikan dan diproses selanjutnya menjadi nanopartikel seperti virus.

Ini bermakna pengeluar memasang beberapa salinan molekul protein spike ke dalam zarah tiruan - bersaiz sekitar 50 nanometer. Dengan cara ini, kulit luar coronavirus ditiru.

Rangsangan tambahan mesti disediakan untuk tindak balas imun: Nanopartikel protein tunggal biasanya tidak mencukupi untuk mencetuskan tindak balas imun yang mencukupi daripada badan. Sistem imun biasanya tidak mengklasifikasikan struktur tersebut sebagai asing kepada badan. Oleh itu, sistem imun manusia mesti terlebih dahulu "disediakan" tentang NVX-CoV2373.

Adjuvant bertindak sebagai "isyarat penggera" untuk pertahanan patogen badan kita sendiri. Prinsip tindakan ini - iaitu gabungan antigen protein yang digabungkan dengan adjuvant - telah dicuba dan diuji untuk masa yang lama.

Vaksin yang telah lama wujud terhadap tetanus, polio, difteria atau pertusis juga menggunakan "penggalak kesan". Reka bentuk vaksin lain – seperti vaksin genetik daripada pengeluar BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca dan Johnson & Johnson – boleh dilakukan tanpa bahan pembantu sepenuhnya.

Dos vaksin terdiri daripada dua bahan berbeza: 5 mikrogram nanopartikel protein spike rekombinan digabungkan dengan tambahan 50 mikrogram bahan pembantu berasaskan saponin (Matrix-M).