NSCLC: Pembangunan, Jenis, Terapi

NSCLC: Penerangan

Pakar perubatan mengetahui beberapa jenis kanser paru-paru (mediz. karsinoma bronkial). Pertama, mereka membezakan dua kumpulan utama: Karsinoma bronkial sel bukan kecil (NSCLC) dan karsinoma bronkial sel kecil (SCLC). Dalam kanser paru-paru sel kecil, banyak sel kecil yang padat ditemui di bawah mikroskop. Sebaliknya, sel dalam NSCLC lebih besar.

Kanser paru-paru sel kecil dan bukan sel kecil berbeza dalam perkembangan dan rawatannya. Kebanyakan pesakit kanser paru-paru mempunyai tumor bukan sel kecil. Ia boleh dibahagikan lagi.

Apakah jenis NSCLC yang berbeza?

Kanser paru-paru bukan sel kecil boleh timbul daripada jenis sel yang berbeza. Sehubungan itu, subtipe berikut dibezakan:

  • Adenokarsinoma
  • karsinoma sel skuamosa
  • karsinoma sel besar
  • karsinoma bronkial bukan sel kecil lain

Adenokarsinoma dan karsinoma sel skuamosa adalah bentuk NSCLC yang paling biasa dan kanser paru-paru secara umum. Karsinoma sel besar adalah kurang biasa. Ini lebih benar untuk karsinoma bronkial sel kecil yang lain - ini termasuk varian yang sangat jarang berlaku.

Bagaimanakah pelbagai jenis NSCLC berkembang?

Karsinoma sel skuamosa biasanya terdiri daripada kelompok pepejal sel yang merosot yang tidak membentuk lendir. Mereka biasanya tumbuh secara berpusat di dalam paru-paru, lebih disukai pada percabangan saluran udara yang lebih kecil (bronki). Karsinoma sel skuamosa paru-paru biasanya berkembang akibat kerengsaan mukosa kronik, seperti asap tembakau.

Pakar perubatan biasanya bercakap tentang karsinoma sel besar apabila mereka tidak dapat mengenal pasti karsinoma bronkial bukan sel kecil di bawah mikroskop sebagai sama ada adenokarsinoma atau karsinoma sel skuamosa. Oleh itu, ia adalah diagnosis pengecualian. Seperti namanya, sel-sel varian kanser ini sangat besar.

Kes khas tumor Pancoast

Kes khas NSCLC ialah tumor Pancoast, dinamakan sempena penemunya. Karsinoma bronkial yang berkembang pesat ini timbul di bahagian atas paru-paru. Ia boleh merebak dengan cepat ke struktur sekeliling seperti rusuk, tisu lembut leher, atau plexus saraf lengan. Tumor pancoast adalah adenokarsinoma dalam kebanyakan kes.

NSCLC: Punca dan faktor risiko

Pencetus paling penting untuk kanser paru-paru bukan sel kecil (dan bentuk kanser paru-paru lain) ialah merokok: Semakin lama seseorang merokok dan semakin banyak rokok sehari, semakin tinggi risikonya untuk tumor malignan dalam paru-paru.

Faktor lain yang menggalakkan perkembangan tumor paru-paru malignan termasuk pencemar udara, asbestos dan arsenik.

Untuk membaca lebih lanjut tentang bagaimana kanser paru-paru berkembang dan faktor risiko penting, lihat Kanser paru-paru: punca dan faktor risiko.

NSCLC: Gejala

Kanser paru-paru (seperti kanser paru-paru bukan sel kecil) biasanya menyebabkan sedikit gejala pada peringkat awal. Kebanyakan pesakit melaporkan hanya gejala tidak spesifik seperti keletihan, batuk dan sakit dada. Walau bagaimanapun, semakin jauh tumor merebak, semakin teruk gejalanya. Ini mungkin termasuk kahak berdarah, sesak nafas dan demam rendah.

Jika kanser paru-paru bukan sel kecil telah bermetastasis ke bahagian lain badan, pesakit mungkin mengalami gejala tambahan. Contohnya, metastasis otak boleh menyebabkan sakit kepala, gangguan penglihatan dan keseimbangan, kekeliruan dan/atau lumpuh.

Baca lebih lanjut mengenai gejala umum kanser paru-paru dan gejala khusus tumor Pancoast dalam teks Kanser paru-paru: gejala.

NSCLC: pemeriksaan dan diagnosis

Pertama, doktor akan bertanya kepada pesakit tentang simptom yang tepat dan kemungkinan penyakit sedia ada atau bersamaan. Dia juga akan bertanya sama ada pesakit merokok atau tersentuh dengan bahan berbahaya seperti asbestos di tempat kerja.

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal yang teliti dan pelbagai pemeriksaan instrumental. Ini termasuk, sebagai contoh, pemeriksaan X-ray dada (X-ray dada). Selain itu, doktor akan mengambil sampel tisu dari kawasan yang mencurigakan di dalam paru-paru dan dianalisis di makmal.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pemeriksaan yang diperlukan untuk semua jenis kanser paru-paru di bawah kanser paru-paru: pemeriksaan dan diagnosis.

NSCLC: Rawatan

Pelbagai jenis NSCLC dirawat secara sama pada setiap peringkat tumor. Oleh itu adalah kurang penting untuk rawatan sama ada tumor adalah adenokarsinoma atau karsinoma sel skuamosa. Adalah lebih penting sejauh mana karsinoma paru-paru bukan sel kecil telah merebak di dalam badan.

Tiga pendekatan terapeutik utama ialah:

  • Pembedahan, untuk membuang tumor secara pembedahan
  • Terapi sinaran untuk membunuh sel-sel kanser
  • Kemoterapi dengan ubat-ubatan yang menghalang pembahagian sel

Prosedur terapeutik yang tepat untuk NSCLC adalah sangat rumit. Oleh itu, hanya gambaran ringkas yang boleh diberikan di sini.

Rawatan pada peringkat awal dan pertengahan

Jika kanser paru-paru bukan sel kecil masih agak kecil, seseorang cuba untuk memotongnya sepenuhnya mungkin. Untuk melakukan ini, tumor tidak sepatutnya menjejaskan mana-mana atau hanya beberapa nodus limfa dan, di atas semua, tidak sepatutnya telah bermetastasis.

Pada peringkat awal, pembedahan sahaja selalunya mencukupi untuk membuang tisu kanser sepenuhnya. Kadangkala kawasan paru-paru yang terjejas turut disinari. Ini membunuh mana-mana sel kanser yang mungkin kekal.

Jika kanser paru-paru bukan sel kecil telah merebak dan menjejaskan beberapa nodus limfa, pesakit juga menerima kemoterapi (kemoterapi adjuvant) selepas pembedahan. Untuk tumor yang lebih besar, kemoterapi kadangkala dimulakan sebelum pembedahan (kemoterapi neoadjuvant): Ia bertujuan untuk mengecutkan tumor kanser. Kemudian pakar bedah perlu memotong lebih sedikit tisu selepas itu.

Rawatan di peringkat lanjut

Terapi moden untuk pesakit terpilih

Dalam kes tertentu kanser paru-paru bukan sel kecil, pilihan terapeutik lain boleh dipertimbangkan. Ini termasuk terapi yang disasarkan (dengan antibodi atau perencat tyrosine kinase) dan imunoterapi:

Terapi yang disasarkan secara khusus menyasarkan ciri atau ciri tertentu sel kanser. Dalam kanser paru-paru bukan sel kecil, terapi yang disasarkan sedemikian mungkin termasuk antibodi atau perencat tyrosine kinase.

  • Terapi antibodi melibatkan pemberian antibodi buatan manusia yang menyasarkan ciri khusus kanser paru-paru bukan sel kecil. Sebagai contoh, sesetengah antibodi ini boleh memusnahkan ciri-ciri tertentu pada permukaan sel kanser atau keseluruhan sel kanser.
  • Inhibitor tyrosine kinase (inhibitor tyrosine kinase), yang juga dihasilkan secara buatan, diambil dalam badan oleh sel-sel kanser atau oleh sel-sel dinding saluran darah: Di dalam sel-sel kanser, mereka menyekat laluan isyarat yang penting untuk tumor pertumbuhan. Di dalam sel vaskular, mereka juga menyekat laluan isyarat tertentu. Akibatnya, kapal tidak boleh terus berkembang atau binasa. Ini menjejaskan bekalan darah tumor - pertumbuhannya perlahan.

Walau bagaimanapun, sesetengah tumor kanser menyebabkan pusat pemeriksaan ini menyebabkan sel imun juga mengabaikan dan tidak menyerang sel kanser. Pesakit yang terjejas mungkin mendapat manfaat daripada perencat pusat pemeriksaan. Ubat imunoterapeutik ini memastikan pusat pemeriksaan imun terus berfungsi dengan baik dan meningkatkan serangannya terhadap sel-sel kanser.

Kedua-dua terapi sasaran dan imunoterapi hanya boleh dipertimbangkan untuk pesakit yang tumornya memenuhi keperluan tertentu (seperti mempunyai mutasi gen tertentu atau mempunyai tapak dok tertentu di permukaan). Oleh itu, ia hanya sesuai untuk pesakit terpilih.

NSCLC: kursus dan prognosis

Kanser paru-paru bukan sel kecil tumbuh lebih perlahan daripada kanser paru-paru sel kecil. Oleh itu, pada dasarnya, ia mempunyai prognosis yang lebih baik. Walau bagaimanapun, peluang untuk sembuh dan jangka hayat bergantung pada kes individu pada seberapa awal tumor dikesan dan dirawat.

Faktor lain yang mempengaruhi sejauh mana kanser paru-paru bukan sel kecil boleh dirawat termasuk keadaan umum kesihatan pesakit dan kemungkinan penyakit bersamaan seperti tekanan darah tinggi atau penyakit jantung.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai peluang untuk menyembuhkan dan jangka hayat karsinoma bronkial dalam teks Kanser paru-paru: Jangka hayat.