Mati rasa: Apa yang Perlu Dilakukan?

Di sebalik rasa mati rasa di lengan, paha, kaki atau muka boleh menjadi pelbagai sebab. Selalunya, kekurangan darah peredaran atau saraf yang terjepit bertanggungjawab untuk ketidakselesaan tersebut. Tetapi penyakit serius seperti tergelincir cakera atau strok juga boleh disertai dengan kebas. Kami memberitahu anda mengenai kemungkinan penyebabnya dan memberi petua mengenai apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kebas.

Mati rasa (hipestesia).

Sensasi kebas - dipanggil hipestesia secara perubatan - disebabkan oleh penurunan kepekaan kulit. Sekiranya terdapat sensasi kebas, rasa perasaan terganggu dan tidak ada atau hanya maklumat terhad mengenai rangsangan luaran otak dengan cara ini. Ini termasuk maklumat mengenai haba dan sejuk, sentuhan dan tekanan, kesakitan serta getaran. Kehilangan sepenuhnya rasa deria dipanggil anestesia. Kegagalan deria rasa berlaku terutamanya di bahagian ekstrem; kebas pada jari, jari kaki, lengan, dan kaki adalah perkara biasa. Sebaliknya, ia jarang berlaku di muka atau batang badan. Rasa kebas boleh berlaku di satu sisi atau di kedua-dua belah pihak. Selalunya, rasa mati rasa disertai dengan sensasi kesemutan yang tidak menyenangkan.

Mati rasa: sebab dan diagnosis

Pelbagai sebab boleh timbul di sebalik rasa mati rasa. Dalam beberapa kes, penyebabnya tidak berbahaya, tetapi rasa mati rasa yang berulang juga dapat menunjukkan penyakit yang serius. Sekiranya rasa kebas berlaku lebih kerap, doktor mesti berunding. Kemungkinan penyebab mati rasa termasuk:

  • Gangguan peredaran darah
  • Pinched saraf
  • Sindrom carpal tunnel
  • Polyneuropathy
  • Cakera herniated
  • stroke
  • Jangkitan
  • Kekurangan vitamin B12
  • Tumor

Bergantung pada penyebab kebas, gejala lain juga boleh berlaku pada masa yang sama, seperti kesakitan atau had motor. Semasa membuat diagnosis, faktor penentu pertama bagi doktor yang hadir adalah di mana, sejak kapan dan di mana situasi kebas berlaku, sama ada ia bersifat sepihak atau dua hala dan sama ada ia berterusan sejak kejadian pertama atau hilang sendiri. Untuk menentukan kemungkinan kerosakan pada saraf, doktor memeriksa refleks serta pelbagai fungsi deria - contohnya, pendengaran dan penglihatan. Sekiranya terdapat kecurigaan awal, pemeriksaan lebih lanjut mungkin diperlukan.

Gangguan peredaran darah sebagai penyebabnya

Apabila suhu rendah pada musim sejuk, tangan dan kaki kita juga menjadi terlalu sejuk sejuk dan kita tidak lagi mempunyai perasaan di dalamnya. The sejuk menyebabkannya darah kapal menguncup dan aliran darah ke hujung kaki menjadi lebih buruk. Tidak sampai suhu yang lebih panas mati rasa hilang dan sensasi kembali - proses ini sering disertai dengan sensasi kesemutan yang tidak selesa di jari dan jari kaki. Walaupun gangguan peredaran darah jangka pendek yang berkaitan dengan selsema biasanya tidak berbahaya, jika anda mengalami gangguan peredaran darah tanpa sebab yang dapat dikenal pasti, anda harus berjumpa doktor dengan segera. Kemudian penyakit serius seperti arteriosclerosis atau penyakit Raynaud, yang terutama mempengaruhi arteri di jari dan jari kaki, mungkin berada di belakang kebas. Khususnya, gangguan peredaran darah dalam otak serta kaki boleh mencetuskan rasa kebas. Gangguan peredaran darah dalam jantungsebaliknya, lebih cenderung membuat diri mereka merasa sensasi sesak di dada.

Saraf mencubit sebagai penyebabnya

Rasa kebas pada lengan, kaki, tangan dan kaki yang disebabkan oleh saraf yang dicubit mungkin pernah dialami oleh semua orang pada suatu masa: kerana postur yang tidak betul - misalnya, ketika duduk atau berbaring - saraf terjepit dan transmisi rangsangan adalah terganggu. Akibatnya, tangan atau lengan terasa kebas dan biasanya tidak lagi dapat digerakkan secara sukarela. Selalunya, lengan tertidur atau kaki disertai dengan sensasi kesemutan yang tidak menyenangkan di kulit. Sebaik sahaja kita menggerakkan bahagian badan yang sedikit tertidur, perasaan kebas biasanya hilang dengan sendirinya. Sekiranya ini tidak berlaku atau jika perasaan mati rasa berlaku lebih kerap, mungkin ada sebab lain di sebalik aduan yang harus dijelaskan oleh doktor.

Sindrom terowong karpal sebagai penyebabnya

Sekiranya terdapat rasa kebas yang selalu berulang dan sensasi kesemutan yang tidak menyenangkan di jari, sindrom carpal tunnel mungkin di sebalik gejala. Dalam kes ini, saraf metacarpal dikekang ketika melewati saluran karpal. Sebab-sebab sindrom carpal tunnel boleh banyak dan bervariasi, termasuk, misalnya, malposisi tulang setelah patah tulang atau sarung tendon keradangan. Namun, selalunya, tidak ada sebab langsung yang dapat ditentukan. Dengan memakai serpihan khas, kebas pada jari biasanya dapat dihilangkan. Sekiranya tidak ada peningkatan, rawatan pembedahan dilakukan. Sebagai tambahan kepada sindrom carpal tunnel, kebas pada jari dan tangan juga boleh berlaku ketika lain saraf, seperti saraf ulnar, dicubit (sindrom terowong ulnar). Sindrom ini juga dikenali sebagai penunggang basikal kerana biasanya disebabkan oleh mencengkam hendal dengan erat. Walau bagaimanapun, penyempitan saluran saraf boleh berlaku bukan sahaja di lengan, tetapi juga di kaki. Saraf yang terjepit dan kebas yang berkaitan sering terjadi terutamanya pada paha. Ini dinamakan inguinal tunnel syndrome (power tunnel syndrome) atau penyakit seluar jeans. Dalam kes ini, saraf kulit femoral rosak oleh berat badan berlebihan, tetapi juga dengan pakaian yang terlalu ketat. Bergantung pada tahap sindrom, ubat terapi, terapi fizikal, atau terapi pembedahan boleh dipertimbangkan.