Tempat Tidur Menyusu: Aplikasi & Faedah Kesihatan

Tempat tidur penjagaan adalah tempat tidur yang disesuaikan dengan keperluan fizikal orang dengan penyakit kronik yang teruk atau kecacatan fizikal. Katil menyusu tertakluk pada syarat peraturan yang ketat. Penggunaannya berlaku di rumah dan juga pesakit dalam dan bukan sahaja melayani pesakit tetapi juga kakitangan kejururawatan.

Apa itu katil penyusuan

Pada asalnya, konsep untuk katil penyusuan diilhamkan oleh inovasi teknikal di tempat tidur hospital. Hari ini, tempat tidur menyusu digunakan dalam pelbagai cara untuk orang yang memerlukan penjagaan di rumah dan rawatan pesakit dalam. Pada asalnya, konsep untuk katil penjagaan diilhamkan oleh inovasi teknikal di tempat tidur hospital. Seiring berjalannya waktu, kesedaran berkembang bahawa kebohongan yang sihat meningkatkan daya tahan terhadap penyakit yang ada dan membawa kepada pemulihan yang lebih cepat. Hasilnya, tempat tidur mula-mula dikembangkan untuk hospital yang memenuhi keperluan pesakit untuk selesa dan kesakitan-Bohong percuma. Hasil daripada pengalaman positif yang diperoleh, semakin banyak inovasi teknikal diperkenalkan yang membantu mempercepat proses penyembuhan. Walau bagaimanapun, pesakit yang terbaring di tempat tidur juga mendapat manfaat daripada perkembangan tersebut. Sebagai contoh, kemungkinan perubahan kedudukan yang berterusan menjadikannya lebih mudah untuk mencegah ulser tekanan. Penyesuaian elektrik di tempat tidur membolehkan pesakit mengubah kedudukan mereka sendiri jika perlu, sehingga melegakan tekanan pada mereka tulang dan otot. Inovasi di hospital diguna pakai oleh kemudahan pesakit dalam yang lain seperti rumah jagaan dan rumah untuk orang tua. Tempat tidur menyusu juga terbukti sangat berguna di penjagaan rumah. Hari ini, katil penjagaan mempunyai fungsi yang sama dengan katil hospital. Mereka juga membolehkan pesakit dengan penyakit kronik dirawat lebih kerap di persekitaran rumah. Kadang kala tempat tidur rawat disebut sebagai katil senior. Walau bagaimanapun, dalam perdagangan tempat tidur, ini hanyalah tempat tidur biasa dengan permukaan terbaring yang tinggi.

Bentuk, jenis dan jenis

Pada asasnya, tempat tidur menyusu terdiri daripada bingkai asas dengan bingkai tempat tidur dan bingkai slatted yang boleh disesuaikan untuk menetapkan beberapa pilihan kedudukan. Pada masa yang sama, permukaan berbaring mesti disesuaikan dengan ketinggian minimum 65 sentimeter. Selanjutnya, peralatan itu termasuk kastor yang boleh disesuaikan, yang mesti mempunyai diameter sekurang-kurangnya 10 sentimeter. Tilam tidak dikenakan peraturan khas. Di sini, tabiat pesakit memainkan peranan utama. Peralatan khas juga disediakan untuk tempat tidur, bergantung pada keperluan. Ini termasuk alat bantu mengangkat (tiang gantung), penyesuaian sudut permukaan berbaring untuk kedudukan yang sesuai secara perubatan, landasan sisi, pemegang fusi, alas kaki dan, jika perlu, alat pemasangan untuk pesakit yang gelisah. Di samping itu, terdapat reka bentuk katil penyusuan yang lain. Mereka pada dasarnya mempunyai semua fungsi asas yang diperlukan dengan fungsi tambahan yang ditentukan oleh reka bentuk. Contohnya, tempat tidur yang dipanggil menawarkan sokongan elektromotif pesakit ketika bangun tidur. Sekiranya berpantang di tempat tidur yang berpanjangan, ia berfungsi untuk merangsang fungsi pernafasan dan usus dan pundi kencing aktiviti. Selanjutnya, terdapat bingkai sisipan yang menggantikan bingkai katil konvensional dari katil penyusuan dan dengan itu dapat mengintegrasikan tempat tidur ke dalam reka bentuk bilik. Untuk katil hospital, sebagai tambahan kepada keperluan asas untuk tempat tidur, terdapat syarat khas untuk kebersihan, kestabilan, ketahanan dan rawatan intensif. Selain itu, terdapat tempat tidur sisi, yang mempunyai permukaan berbaring yang terbahagi kepada segmen membujur. Penempatan semula lateral dapat memberikan perlindungan yang baik terhadap ulser tekanan. Varian khas adalah tempat tidur berdiri. Selain semua fungsi tempat tidur, pesakit yang lumpuh mempunyai pilihan untuk diletakkan dalam keadaan berdiri dalam keadaan tetap. Ini merangsang peredaran, aktiviti pernafasan, dan pundi kencing dan aktiviti usus.

Struktur dan cara operasi

Tempat tidur menyusu menyokong pesakit di tempat tidur dalam melaksanakan fungsi tubuh yang penting. Namun, pada masa yang sama, ia juga menyokong pengasuh dalam pekerjaan seharian mereka. Matlamat jangka panjang adalah untuk memastikan kualiti hidup yang lebih tinggi bagi pesakit dan mencapai peningkatan dalam pengurusan keadaan hidup harian. Sebagai contoh, bahagian belakang yang boleh disesuaikan sudut bermaksud bahawa kedudukan separa duduk yang cukup stabil dapat dicapai walaupun tanpa bantal tambahan. Ini mempermudah makan dan menyokong kesakitan-melegakan terapi. Pembahagian permukaan berbaring membuka pilihan kedudukan terapi lebih lanjut. Sudut yang diselaraskan menstabilkan kedudukan. Permukaan yang terbaring tidak diselaraskan oleh pergerakan tidak sedar. Kerja pengasuh telah diperbaiki secara ergonomik dengan menaikkan permukaan berbaring. Selanjutnya, permukaan berbaring dapat diturunkan untuk memudahkan masuk ke katil. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, standard keselamatan tempat tidur telah ditingkatkan. Setelah beberapa litar pintas disebabkan oleh kelembapan dan kebakaran yang berlaku, keperluan untuk perlindungan kelembapan semakin bertambah. Sebagai contoh, hari ini semua katil kesihatan mesti mematuhi standard EN 60601-2-52 untuk katil hospital. Ini adalah standard antarabangsa yang memastikan keselamatan asas dan semua ciri prestasi tempat tidur perubatan orang dewasa. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dua perkembangan khususnya telah dibuat berkaitan dengan tempat tidur penjagaan. Peralatan teknikal untuk mengendalikan sistem kawalan dan reka bentuknya perlu diperbaiki. Pembangunan reka bentuk bertujuan untuk menjadikan perbezaan yang nyata antara tempat tidur biasa dan tempat tidur tidak dapat dikenali. Selanjutnya, tujuannya adalah untuk mencapai pemasangan cepat dan pembongkaran dengan mempermudah peralatan, sehingga mengurangkan kos.

Faedah perubatan dan kesihatan

Tempat tidur kanak-kanak mempunyai manfaat perubatan yang besar bagi pesakit. Pada masa yang sama, mereka juga berfungsi untuk memudahkan keadaan penjagaan. Tempat tidur menyusu harus menjamin pesakit tidur dan tidur dengan lena. Selanjutnya, ia memastikan kedudukan pesakit yang selesa, yang disesuaikan dengan bentuk badan, berat badan dan gambaran klinikalnya. Ia membolehkan bentuk dan pergerakan khas untuk melegakan pesakit. Ini juga memudahkan kakitangan kejururawatan melakukan tugas seperti menghidangkan makanan atau mencuci badan. Selanjutnya, tempat tidur menyusu memungkinkan untuk mewujudkan keperluan khas untuk kebersihan dalam penjagaan kejururawatan.