Soalan Lazim Kejururawatan – Soalan Lazim

Apakah hak orang yang memerlukan penjagaan?

Faedah penjagaan, subsidi atau bayaran balik yang diterima oleh orang yang memerlukan penjagaan bergantung pada tahap penjagaan individu mereka. Ia mencerminkan sejauh mana penjagaan yang diperlukan oleh orang berkenaan. Semakin besar penjagaan yang diperlukan, semakin tinggi orang itu dikelaskan.

Adakah bantuan dan sokongan dalam kehidupan seharian di rumah juga dibiayai?

Selain penjagaan asas, orang yang memerlukan penjagaan boleh memanfaatkan tawaran untuk menyokong mereka dalam kehidupan seharian mereka. Ini termasuk perkhidmatan penjagaan, perkhidmatan untuk meringankan beban penjaga, dan perkhidmatan untuk meringankan beban kehidupan seharian (perkhidmatan rehat). Mereka yang terjejas boleh memohon sehingga 125 euro sebulan sebagai jumlah pelepasan untuk perkhidmatan terjamin kualiti.

Adakah saya perlu membayar kos penjagaan ibu bapa atau ibu bapa mertua saya?

Berbeza pula dengan mertua: Memandangkan tiada hubungan langsung, anak menantu tidak diwajibkan membayar kos penjagaan mertua.

Hanya anak-anak yang boleh diwajibkan membayar nafkah ibu bapa. Cucu, adik beradik, sepupu atau pakcik dan makcik tidak perlu membayar kewangan.

Bolehkah saya menjaga tanggungan di rumah dan masih kekal bekerja?

Penjagaan psikososial mengekalkan dan menambah baik (masih sedia ada) kebolehan fizikal dan mental tetamu jagaan harian. Hubungan dengan orang lain menghalang kesunyian dan pengasingan. Bergantung pada tahap penjagaan, insurans penjagaan kejururawatan meliputi sebahagian daripada kos.

Apakah yang berlaku jika saya menjaga saudara saya di rumah dan jatuh sakit sendiri atau ingin bercuti?

Jumlah tahunan sebanyak 1,612 euro tersedia untuk tujuan ini. Jumlah ini boleh ditambah dengan dana yang diperuntukkan untuk penjagaan jangka pendek – maksimum 806 euro (50 peratus daripada kadar penjagaan jangka pendek; pelarasan pada kadar ini yang berkuat kuasa pada Januari 2022 tidak mempunyai kesan ke atas perkara ini) . Adalah penting bahawa anda telah menjaga orang itu selama sekurang-kurangnya enam bulan.

Apakah yang termasuk penjagaan jangka pendek?

Faedah untuk penjagaan jangka pendek tidak berbeza mengikut tahap penjagaan – semua orang yang memerlukan penjagaan dalam tahap penjagaan 2 hingga 5 mempunyai kelayakan yang sama: sehingga 1,774 euro untuk maksimum lapan minggu setiap tahun kalendar. Orang yang memerlukan penjagaan dengan tahap penjagaan 1 boleh menggunakan sumbangan bantuan sehingga 125 euro sebulan untuk menuntut faedah untuk penjagaan jangka pendek.

Apakah pilihan yang ditawarkan oleh penjagaan pesakit dalam siang dan malam?

Orang yang memerlukan penjagaan yang sebaliknya dijaga di rumah boleh menghabiskan sebahagian masa di kemudahan - sama ada pada waktu malam (jagaan malam) atau siang hari (jagaan siang). Ini meringankan beban penjaga keluarga.

Bolehkah mana-mana ahli keluarga mengambil alih penjagaan di rumah?

Pada dasarnya, sesiapa sahaja boleh mengambil alih penjagaan saudara mereka. Walau bagaimanapun, penjagaan yang baik bukanlah perkara yang mudah. Ramai saudara-mara yang menjaga pada mulanya tidak berdaya dan bimbang tentang tugas baru ini. Atas sebab ini, sebagai contoh, syarikat insurans penjagaan kejururawatan atau persatuan kebajikan menawarkan kursus percuma.

Adakah boleh membawa haiwan peliharaan ke rumah persaraan?

Mampu tinggal bersama haiwan kesayangan anda sendiri boleh memudahkan orang yang lebih tua untuk berpindah ke rumah persaraan. Pengendali rumah akan menentukan sama ada pemilikan haiwan peliharaan dibenarkan. Banyak rumah jagaan mengalu-alukan haiwan peliharaan, kerana haiwan membantu meningkatkan kesihatan mental dan kualiti hidup untuk warga tua juga. Oleh itu, tanyalah di pelbagai rumah.

Adakah saya perlu mengambil insurans penjagaan jangka panjang sebagai tambahan?

Insurans penjagaan jangka panjang swasta juga merupakan insurans mandatori yang biasanya dipohon dengan insurans kesihatan swasta. Anda boleh mengambil insurans penjagaan jangka panjang swasta tambahan secara sukarela – tidak kira sama ada anda mempunyai insurans peribadi atau berkanun.

Apakah yang dimaksudkan dengan keperluan penjagaan jangka panjang?

Bagaimanakah saya boleh menerima faedah daripada insurans penjagaan jangka panjang?

Pertama, anda mesti mengemukakan permohonan kepada syarikat insurans penjagaan jangka panjang yang bertanggungjawab. Sebagai peraturan, ini adalah syarikat insurans kesihatan orang itu. Ia menghantar perkhidmatan perubatannya (Medicproof or Medical Service = MD) ke apartmen atau rumah orang yang memerlukan penjagaan. Ia menjalankan pemeriksaan terperinci dan menilai keperluan penjagaan orang berkenaan dan menyerahkannya kepada salah satu daripada 5 darjah penjagaan.

  • Sektor Mobiliti
  • Kebolehan mental dan komunikatif
  • Masalah tingkah laku dan psikologi
  • Penjagaan diri
  • Pengendalian bebas dan menghadapi keperluan dan tekanan yang disebabkan oleh penyakit atau terapi
  • Organisasi kehidupan seharian dan hubungan sosial

Jika anda tidak bersetuju dengan ini, anda boleh memfailkan bantahan. Jika rayuan tidak menghasilkan keputusan yang diingini, anda boleh memfailkan tuntutan mahkamah di mahkamah sosial.

Apakah penjagaan asas?

Penjagaan asas seperti yang ditakrifkan oleh insurans penjagaan jangka panjang termasuk yang berikut dalam bidang kebersihan diri: membasuh, mandi, mandi, penjagaan gigi, menyikat, bercukur dan mengosongkan usus atau pundi kencing.

Dalam bidang pemakanan, penyediaan makanan bersaiz gigitan dan pengambilan makanan juga disertakan.

Penjagaan isi rumah dan bantuan dalam menjalankan preskripsi perubatan (cth pemberian ubat) tidak dikira sebagai penjagaan asas.

Bagaimanakah saya boleh memohon kepada dana insurans penjagaan jangka panjang untuk klasifikasi yang lebih tinggi?

Anda boleh menulis kepada dana insurans penjagaan jangka panjang dan mengemukakan permohonan tidak rasmi untuk klasifikasi yang lebih tinggi. Perkhidmatan perubatan (Medicproof atau MD) akan menjalankan penilaian dan memutuskan tahap penjagaan.

Apakah diari penjagaan?

Syarikat insurans kesihatan dan persatuan kebajikan menawarkan borang yang sepadan.

Apa yang perlu saya lakukan jika saudara saya tidak waras lagi?

Bolehkah saya bercuti dengan saudara saya yang mengalami demensia?

Tawaran percutian yang disesuaikan khas dengan keperluan pesakit demensia dan saudara-mara mereka semakin banyak dicipta sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kebanyakan tawaran ini dianjurkan oleh masyarakat Alzheimer serantau dan tempatan, tetapi terdapat juga penyedia lain.

Insurans penjagaan jangka panjang meliputi sebahagian daripada kos penjagaan dan sokongan semasa percutian.

Adakah yang masih hidup perlu disahkan oleh notari?

Dua orang hendaklah mengesahkan wasiat pengarang dengan tandatangan mereka pada wasiat yang masih hidup. Notari atau pensijilan oleh notari adalah mungkin, tetapi tidak diperlukan.

Apakah MOT penjagaan?

Ini sepatutnya membantu untuk mencari kemudahan yang baik yang memenuhi keperluan dan kehendak orang yang memerlukan penjagaan.

Penilaian mengikut gred sekolah telah dimansuhkan pada tahun 2019. Ia berulang kali dikritik kerana kemudahan boleh mengimbangi gred yang lemah di satu kawasan dengan gred yang baik di kawasan lain.