Glosari Kejururawatan – dari A hingga Z

A

” Mengaktifkan penjagaan

Mengaktifkan penjagaan adalah satu kemestian untuk semua bentuk penjagaan – di hospital, rumah jagaan atau pesakit luar di rumah. Ia adalah mengenai menjaga orang yang memerlukan penjagaan mengikut kebolehan sedia ada. Dia hanya disokong apabila dia benar-benar memerlukan bantuan dan belajar untuk mengatasi atau mengimbangi beberapa defisit.

” Rumah untuk orang tua, rumah kediaman untuk orang tua, rumah jagaan.

Pada asasnya, terdapat tiga jenis rumah yang berbeza:

  • Rumah persaraan: Penduduk tinggal secara relatifnya berdikari di pangsapuri kecil. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan untuk makan makanan dalam komuniti dengan orang lain.
  • Rumah persaraan: Bilik atau pangsapuri kecil tersedia, tetapi penduduk dibebaskan daripada kerja rumah seperti membersihkan atau memasak makanan. Penjagaan kejururawatan juga disediakan.

Dalam kebanyakan kemudahan untuk rawatan pesakit dalam untuk warga tua hari ini, gabungan jenis rumah tradisional untuk warga emas, rumah persaraan dan rumah penjagaan warga emas boleh didapati di bawah satu bumbung.

B

” Penjagaan rawatan

” Perkhidmatan melawat

Atas permintaan, pusat kaunseling boleh mengatur perkhidmatan lawatan. Ia menyokong saudara-mara yang menjaga apabila mereka terpaksa berada di luar rumah selama beberapa jam dan tidak mahu meninggalkan orang yang memerlukan penjagaan sendirian: Sebagai contoh, pelawat bercakap dengan orang yang memerlukan penjagaan, pergi berjalan-jalan bersama mereka, bantu mereka membeli-belah atau membaca kepada mereka. Kebanyakan pengunjung adalah orang awam yang telah menamatkan kursus latihan.

“Penjagaan

Orang yang memerlukan penjagaan yang dijaga di rumah berhak mendapat perkhidmatan penjagaan tambahan. Ini termasuk, sebagai contoh, kumpulan penjagaan untuk pesakit demensia, kalangan pembantu untuk melegakan saudara-mara yang memberi penjagaan selama berjam-jam pada satu masa, jagaan harian dalam kumpulan kecil atau penjagaan individu oleh pembantu yang diiktiraf.

“Undang-undang penjagaan

Undang-undang perwalian mengatur kepentingan orang yang memerlukan bantuan hukum (guardianship). Ini boleh, sebagai contoh, orang kurang upaya atau orang yang mengalami demensia. Badan pelaksana ialah mahkamah perwalian - ia melantik penjaga untuk pesakit, contohnya saudara atau penjaga profesional bebas.

D

” Penjagaan demensia

Penyakit Alzheimer dan bentuk demensia lain memerlukan penjagaan dan perhatian khusus. Kursus latihan dan penjagaan tambahan ditawarkan bukan sahaja untuk penjaga geriatrik, tetapi juga untuk ahli keluarga. Mereka direka untuk membantu mereka bertindak balas dengan lebih baik kepada keperluan khusus pesakit demensia. Terutama penting dalam penjagaan demensia ialah mengaktifkan penjagaan dan semua langkah yang membantu penghidap demensia untuk mendapatkan struktur harian yang tetap untuk dirinya sendiri.

” Demografi

E

” Sumbangan bantuan

Orang dalam penjagaan di rumah (gred penjagaan 1 hingga 5) berhak mendapat apa yang dipanggil sumbangan bantuan. Sehingga 125 euro sebulan disediakan untuk orang yang memerlukan penjagaan untuk perkhidmatan yang diperuntukkan untuk meringankan beban saudara-mara yang memberi penjagaan dan untuk mempromosikan kemerdekaan dalam kehidupan seharian. Jumlah itu boleh digunakan untuk perkhidmatan penjagaan siang atau malam, penjagaan jangka pendek, perkhidmatan yang disediakan oleh perkhidmatan penjagaan atau untuk tawaran untuk menyokong orang ramai dalam kehidupan seharian mereka.

Penjagaan gantian ialah istilah lain untuk penjagaan pencegahan (lihat di sana).

F

” Pengurus kes

Terdapat kelayakan undang-undang untuk mendapatkan nasihat penjagaan individu dan komprehensif (pengurusan kes) daripada dana insurans penjagaan jangka panjang. Pengurus kes yang dipanggil menasihati mereka yang terjejas dan saudara mereka tentang faedah penjagaan yang disediakan oleh dana insurans, mengurus permohonan dan formaliti lain, dan membangunkan pelan penjagaan individu bersama-sama dengan orang yang memerlukan penjagaan dan keluarganya.

“Masa penjagaan keluarga

G

“Penjagaan asas

Penjagaan asas termasuk bantuan kejururawatan dengan perkara harian dan penting seperti makan, kebersihan diri, prosedur perkumuhan, berpakaian atau tidur.

Ia tidak termasuk pengemasan atau bantuan dalam menjalankan preskripsi perubatan (contohnya, menyediakan ubat).

H

” Penjagaan kejururawatan di rumah

  • jika rawatan hospital perlu tetapi tidak boleh dilaksanakan (penjagaan mengelakkan hospital)
  • jika rawatan hospital pesakit dalam boleh dielakkan atau dipendekkan oleh penjagaan kejururawatan di rumah (penjagaan kejururawatan mengelakkan hospital)
  • jika penjagaan itu bertujuan untuk memastikan kejayaan rawatan perubatan (penjagaan keselamatan)

” Penjagaan domestik

Membeli-belah, dobi, vakum dan pembersihan bukan perkhidmatan kejururawatan. Walau bagaimanapun, ia adalah bahagian penting dalam penjagaan rumah seseorang yang memerlukan penjagaan. Mereka disediakan, sebagai contoh, oleh Perkhidmatan Sosial Mudah Alih (MSD).

” Bantu bermaksud

” Hospis

Hospis ialah kemudahan di mana orang yang sakit tenat ditemani dalam fasa terakhir kehidupan mereka. Orang yang hampir mati menerima penjagaan dan penjagaan pastoral yang komprehensif. Terdapat persatuan hospis pesakit luar dan pesakit dalam serta hospis kanak-kanak yang berdedikasi.

K

” Penjagaan mengelakkan hospital

Penjagaan mengelakkan hospital termasuk rawatan yang diperlukan dan penjagaan asas serta penjagaan domestik. Kelayakan untuk ini wujud sehingga empat minggu bagi setiap kes penyakit (dalam kes luar biasa, lanjutan mungkin).

” Penjagaan jangka pendek

M

“MD / MDK

Perkhidmatan Perubatan (MD) ialah perkhidmatan perundingan dan penilaian sosio-perubatan bagi insurans kesihatan berkanun dan penjagaan jangka panjang. Antara lain, MD terlibat dalam penilaian untuk menentukan keperluan penjagaan dan tahap penjagaan. Ia juga bertanggungjawab untuk jaminan kualiti perkhidmatan penjagaan.

“Medicproof GmbH

Medicproof ialah perkhidmatan perubatan penanggung insurans kesihatan swasta. Ia adalah anak syarikat Persatuan Penanggung Insurans Kesihatan Swasta. Seperti MD, Medicproof menggunakan lawatan ke rumah untuk menilai, sebagai contoh, tahap penjagaan yang tersedia.

“Rumah berbilang generasi

N

“Perikatan Tindakan Kebangsaan untuk Orang dengan Penyakit Jarang (NAMSE)

“Penjagaan malam

Penjagaan malam, bersama-sama dengan penjagaan siang, tergolong dalam bentuk penjagaan separa pesakit dalam. Pada siang hari, saudara-mara menjaga orang yang memerlukan penjagaan sendiri di rumah. Pada waktu malam, dia dijaga di rumah penjagaan. Penjagaan separa pesakit dalam juga menjaga pengangkutan yang diperlukan bagi seseorang yang memerlukan penjagaan dari rumahnya ke rumah jagaan dan balik.

P

“Dokumentasi penjagaan

Sama ada di rumah jagaan atau di rumah semasa penjagaan pesakit luar - semua langkah kejururawatan individu mesti didokumenkan sepenuhnya. Ini termasuk langkah penjagaan asas dan rawatan, ubat yang diberikan serta catatan tentang keadaan semasa orang yang memerlukan penjagaan.

“Elaun jagaan

“Ijazah penjagaan

  • Tahap penjagaan 1 – kecacatan kecil
  • Ijazah penjagaan 2 – kemerosotan yang ketara terhadap kebebasan atau kebolehan
  • Ijazah penjagaan 3 – kemerosotan teruk dalam kebebasan atau kebolehan
  • Ijazah penjagaan 4 – kemerosotan kebebasan atau kebolehan yang paling teruk
  • Ijazah penjagaan 5 – kemerosotan kebebasan atau kebolehan yang paling teruk dengan keperluan khas untuk penjagaan kejururawatan.

” Kursus penjagaan

Jika anda menjaga saudara atau ingin menjadi sukarelawan untuk menjaga seseorang yang memerlukan penjagaan, anda boleh mengambil bahagian dalam kursus penjagaan percuma yang dibayar oleh dana insurans penjagaan anda (dana insurans penjagaan wajib menawarkan kursus percuma tersebut). Dalam kursus ini, anda akan belajar, sebagai contoh, penjagaan mulut yang betul atau cara menggunakan peranti bantuan. Dalam kes tertentu, kaunseling dan latihan juga boleh berlaku di persekitaran rumah orang yang memerlukan penjagaan.

Kontrak penjagaan dibuat antara orang yang memerlukan penjagaan dan perkhidmatan penjagaan pesakit luar. Ia mengandungi semua perkhidmatan yang dipersetujui yang akan disediakan oleh perkhidmatan penjagaan. Perkongsian kos insurans kesihatan dan penjagaan jangka panjang juga perlu diperhatikan di dalamnya. Apabila situasi penjagaan berubah, kontrak penjagaan juga mesti diselaraskan.

S

” Kediaman senior

Pangsapuri kongsi (WG) menawarkan warga emas peluang untuk menjalani kehidupan berdikari pada usia tua sambil bersama-sama dengan orang lain. Sekiranya berlaku penyakit atau penjagaan kejururawatan, rakan serumah menjaga satu sama lain atau mengupah penjaga luar (rakan serumah penjagaan). Bagi kebanyakan warga emas, WG adalah alternatif kepada rumah persaraan.

Berbeza dengan penjagaan pesakit luar atau rumah, orang yang memerlukan penjagaan dijaga dan dijaga di rumah jagaan atau kemudahan penjagaan jangka pendek.

T

Penjagaan siang, bersama-sama dengan penjagaan malam, adalah salah satu bentuk penjagaan separa pesakit dalam. Mereka yang memerlukan penjagaan dijaga pada siang hari di rumah jagaan atau pusat jagaan. Di sana, mereka bukan sahaja menerima makanan dan penjagaan kejururawatan - penekanan juga diberikan pada pengaktifan fizikal dan mental. Pelawat diberi struktur harian, tanpanya mereka akan merosot lebih cepat di rumah.

“Penjagaan separa pesakit dalam

Penjagaan separa pesakit dalam bermaksud sebahagian daripada penjagaan itu disediakan secara pesakit luar oleh ahli keluarga dan sebahagian lagi disediakan di kemudahan penjagaan pesakit dalam. Ahli keluarga yang menyediakan penjagaan dengan itu lega untuk sebahagian daripada hari itu. Contoh yang paling terkenal ialah penjagaan siang dan penjagaan malam.

U

” Penjagaan peralihan

V

” Penjagaan pencegahan

” Surat kuasa wakil penjagaan kesihatan

Dengan surat kuasa peguam penjagaan kesihatan, anda memberi kuasa kepada orang pilihan anda untuk membuat keputusan bagi pihak anda. Anda boleh memberi orang ini surat kuasa untuk semua atau hanya bidang tanggungjawab tertentu. Oleh itu, orang yang diberi kuasa menjadi wakil wasiat anda.

W

” Pen kediaman

“Penyesuaian perumahan

Istilah "penyesuaian rumah" merujuk kepada langkah-langkah pengubahsuaian di rumah seseorang sendiri yang berfungsi untuk menyesuaikan persekitaran hidup dengan keperluan khas orang yang memerlukan penjagaan atau bantuan. Di atas segalanya, keselamatan perlu ditingkatkan dengan menghapuskan kemungkinan sumber bahaya seperti lantai licin atau bahaya tersandung (pencegahan jatuh). Dana insurans penjagaan kejururawatan boleh memberikan subsidi kos untuk langkah penukaran pada permohonan.