Taburan nutrien semasa diet anabolik | Diet Anabolik

Taburan nutrien semasa diet anabolik

Pembahagian nutrien di diet anabolik sangat berbeza antara dua fasa diet. Pada fasa pertama, fasa anabolik, sangat sedikit atau tidak karbohidrat mesti dimakan. Ini bermaksud bahawa jumlah karbohidrat dimakan setiap hari mestilah kurang dari 5% atau <30g sehari.

Pada masa yang sama, kandungan protein dari diet mestilah sekitar 30-35% dan kandungan lemak sekitar 60-65%. Amat penting bahawa tubuh dibekalkan dengan tenaga yang lebih sedikit dalam bentuk kalori daripada yang dimakan. Ini menimbulkan defisit kalori dan badan harus membakar simpanan tenaganya sendiri.

Depot lemak dikurangkan. Kandungan protein yang tinggi dalam makanan menghalang tubuh daripada merosakkan ototnya untuk menghasilkan tenaga. Akibatnya, simpanan lemak dibakar lebih banyak.

Pada fasa kedua diet, fasa makan atau memuat, karbohidrat boleh dan harus dimakan lagi supaya simpanan karbohidrat badan dapat diisi semula. Di samping itu, fasa pendek ini mengurangkan keinginan untuk karbohidrat. Taburan nutrien optimum pada fasa 2 ialah> 70% karbohidrat, protein hingga 20% dan lemak hingga 10%. Fasa kedua berlangsung selama maksimum dua hari, kerana tubuh akan mula meminum lemak lagi. Ini diikuti oleh fasa 1 sekali lagi dengan rancangan pemakanan anabolik.

Berapa banyak yang boleh / boleh saya turunkan dengan bentuk diet ini?

Penurunan berat badan pada skala berlaku apabila defisit kalori dicapai semasa a diet. Ini dikira dari jumlah kalori diminum dan kalori yang dimakan oleh badan pada siang hari, misalnya melalui prestasi metaboliknya dan melalui latihan dan sukan tambahan. Di dalam diet anabolik, defisit kalori harus dicapai pada fasa pertama.

Bersama dengan latihan berat, disarankan agar defisit kalori tidak terlalu tinggi, sehingga diet tetap merangkumi semua nutrien penting dan tidak merosakkan otot. Dengan defisit sederhana, antara setengah kilo dan satu kilo berat badan dapat hilang setiap minggu, dan pada fasa awal lebih-lebih lagi melalui kehilangan air ketika simpanan karbohidrat dikosongkan. - Pembalut lemak diatasi

  • Dan mencegah kehilangan jisim otot.

Kelebihan daripada diet konvensional

Kelebihan khas dari diet anabolik berbanding diet lain adalah kandungan protein yang tinggi dalam makanan. Ini memastikan bahawa tubuh tidak mengembalikan otot pada fasa kekurangan karbohidrat dan dengan itu tidak ada jisim otot yang hilang. Hasilnya, tubuh menggunakan lebih banyak simpanan lemaknya dan memecahnya untuk mendapatkan tenaga.

Dan sebenarnya inilah depot lemak yang ingin disingkirkan. Dengan bentuk diet yang lain, simpanan lemak sering hanya berkurang sedikit kemudian atau pada tahap yang lebih rendah, kerana tubuh cenderung menyerang ototnya sendiri untuk memenuhi keperluan tenaganya. Kandungan protein yang tinggi dalam diet - seperti diet anabolik - dapat melindungi otot dari kerosakan.

Kelebihan lain dari diet anabolik daripada diet lain adalah fasa makan semula, di mana makanan "terlarang" dibenarkan dan bahkan diperlukan selama satu atau dua hari. Orang yang menjalani diet boleh dan sekarang harus makan makanan kaya karbohidrat dan boleh makan burger, kentang goreng, makanan segera dan gula-gula lain untuk mereka jantungkandungannya. Dia kemudian meneruskan diet anabolik yang ketat.

Semasa fasa penyulingan, terdapat lebih banyak serangan ganas pada makanan kaya karbohidrat, kerana diketahui bahawa ada hari di mana makanan ini dibenarkan. Oleh itu, keinginan gula atau makanan segera secara tiba-tiba dapat dicegah. Dengan diet konvensional yang lain, gula-gula dan makanan segera dikeluarkan secara keseluruhan dan kekal dari diet.

Perkara ini jauh lebih sukar bagi mereka yang terjejas untuk mengikuti. Serangan selera makan hampir diprogramkan. Diet anabolik juga sangat sesuai untuk kecergasan atlet, kerana ia mengarah dengan cepat untuk hasil yang dapat dilihat dalam bentuk badan yang ditentukan dengan rendah peratusan lemak badan.