Pemakanan | Latihan untuk arthrosis faset yang ada

Pemakanan

Pemakanan berperanan dalam apa jua jenis arthrosis. Terdapat makanan tertentu yang dikatakan mempunyai kesan keradangan. Contohnya, daging merah harus dielakkan jika boleh; terlalu banyak gula juga boleh memudaratkan sendi.

Asid-asas seimbang juga harus mempunyai pengaruh.Perubahan dalam diet harus diperiksa dan dibantu oleh pakar. Ini hanya berfungsi untuk menyokong rawatan klasik aspek arthrosis dan boleh menambah, tetapi tidak menggantikan sepenuhnya, terapi ubat. Terdapat pakar pemakanan yang pakar dalam merawat pesakit yang mengalami masalah sendi.

Sendi segi

Tulang belakang kita mempunyai aspek sendi di kedua-dua belah badan vertebra. Melalui aspek sendi, pergerakan berlaku antara vertebra individu. Sambungan faset terletak di antara proses melintang dua vertebra yang bertumpu.

Seperti pada sendi ekstrem, proses tulang dilindungi oleh lapisan artikular rawan dan dilampirkan oleh a kapsul sendi. Artrosis sendi facet mengakibatkan penurunan pada rawan kualiti dan jisim sehingga tulang gosok secara langsung antara satu sama lain. Kapsul juga boleh dipengaruhi oleh proses keradangan berulang.

Ini membawa ke belakang tempatan kesakitan dan ketegangan di kawasan yang terjejas. Mobiliti menyakitkan dan terhad. Fakta bahawa tulang belakang saraf keluar melalui lubang intervertebral antara proses melintang juga boleh menyebabkan keluhan segmental yang disebut. Sekiranya struktur saraf terganggu oleh lampiran tulang atau keradangan pada sendi facet, kesakitan atau gejala kegagalan di kawasan bekalan saraf mungkin berlaku. Bergantung pada sama ada saraf motorik atau sensitif, ini boleh menyebabkan gangguan deria atau kehilangan kekuatan pada otot yang dibekalkan oleh saraf.

Ringkasan

Arthrosis facet adalah penyakit biasa pada tulang belakang. Ini mengakibatkan kehausan sendi vertebra, yang boleh menyebabkan punggung kesakitan, ketegangan dan kesakitan yang memancar, gangguan kepekaan atau kekurangan motor di hujung kaki. Rawatan tersebut dilakukan dengan kaedah fisioterapi, antara lain.

Pesakit harus melakukan aktiviti menggerakkan, memperkuat dan bersantai secara berkala di rumah. Terapi ubat ini berkisar dari ubat sakit hingga suntikan yang disokong CT kortison terus ke sendi yang terjejas. Proses keradangan boleh dipengaruhi oleh diet.

Perubahan dalam diet dapat memperbaiki gejala tetapi harus dijalankan untuk menyokong terapi ubat. Selain fisioterapi, terapi fizikal (panas, sejuk) atau electrotherapy juga boleh membantu.