Pemakanan untuk gastritis akut | Gastritis akut

Pemakanan untuk gastritis akut

Makanan adalah pencetus penting untuk pengeluaran asid gastrik. Meradang perut mukosa selalunya rosak seterusnya dihasilkan secara tambahan asid gastrik. Sekiranya terdapat keradangan akut pada gastrik mukosaOleh itu, mukosa yang meradang harus dimuat sesedikit mungkin dengan makanan ringan sehingga dapat pulih dan tumbuh semula dengan tenang.

Sama seperti penerangan mengenai rawatan di rumah, makanan harus dipilih yang membentuk filem pelindung di perut dinding sehingga asid yang menyerang tidak dapat meresap ke dinding perut. Yoghurt atau quark, misalnya, sesuai untuk tujuan ini. Serpihan oat dan rusk juga dianggap makanan yang sangat lembut.

Antara karbohidrat, kentang tumbuk dan nasi sangat sesuai. Oatmeal serta kentang dan beras mengandungi lendir yang membentuk filem pelindung yang diinginkan pada yang terkena perut mukosa. Semua makanan harus dimakan dengan bumbu sesedikit mungkin, kerana banyak rempah menyerang mukosa perut.

Makanan berlemak atau lain-lain yang sangat berasid yang telah menyumbang kepada pencetus perkembangan gastritis akut harus dikeluarkan secara kekal dari diet. Setiap pesakit dengan gastritis akut harus memeriksa dan menukarnya setiap hari diet. Sekiranya makanan goreng ada di menu, makanan tersebut boleh dimakan secara kukus, direbus atau dikisar, yang lebih mudah di perut.

Secara keseluruhan, daging, keju dengan kandungan lemak tinggi dan mentega harus dielakkan dan sebaliknya tumpuan harus diberikan pada buah, sayur-sayuran dan produk gandum yang rendah asam. Sekiranya daging sangat diperlukan, daging tanpa lemak harus dipilih dan disediakan dengan kandungan lemak rendah. Semasa makan buah, seseorang harus berhati-hati agar tidak memberi tubuh buah yang berasid, kerana asid buah yang terkandung di dalamnya menyebabkan kerosakan pada selaput lendir.

Varieti buah rendah asam (contohnya pisang atau aprikot) lebih baik daripada buah sitrus dengan kandungan asid buah yang tinggi. Ia juga berguna untuk meningkatkan kekerapan makan dan kemudian makan lebih sedikit setiap hidangan. Sekiranya anda berada dalam keadaan baik kesihatan, anda juga boleh mengambil a berpuasa sembuh selama 1-2 hari dan dengan itu mengurangkan pengeluaran asid perut ke tahap minimum.

Sekiranya keradangan akut membran mukus perut, a berpuasa hanya beberapa hari boleh membawa peningkatan yang signifikan dalam gejala, sedangkan dalam kes keradangan kronik, tempoh puasa yang lebih lama sering diperlukan. Selepas berakhirnya berpuasa tempoh, cahaya diet juga harus dimulakan dan, seperti yang dijelaskan di atas, beberapa makanan harus diambil dengan jumlah yang lebih kecil dan bukannya beberapa makanan besar. Perkara yang sama berlaku untuk minuman seperti makanan.

Varieti teh yang mudah di perut, seperti adas, camile atau teh hijau, harus diberi keutamaan daripada minuman seperti limun berkarbonat, kopi atau alkohol. Teh juga tidak boleh diminum panas, tetapi lebih disukai suam-suam kuku, kerana terlalu banyak haba boleh merosakkan lapisan perut. Sekiranya kopi adalah bahagian penting dalam kehidupan seharian, adalah mungkin untuk beralih ke kopi ringan.

Ini mengandungi bahan yang kurang pahit daripada kopi konvensional. Walau bagaimanapun, penolakan sementara kopi masih dianggap sebagai alternatif terbaik. Di antara minuman juga, minuman berlemak seperti susu harus diganti dengan alternatif yang kurang berlemak.