Pemakanan untuk Rheumatism

Peranan pemakanan dalam penyakit reumatik

Pemakanan memainkan peranan penting dalam penyakit reumatik (seperti arthritis rheumatoid). Ia tidak boleh menggantikan rawatan dengan ubat, fisioterapi dan/atau pembedahan. Walau bagaimanapun, apa yang anda makan dan minum setiap hari boleh mempunyai pengaruh positif terhadap perjalanan penyakit dan kesejahteraan anda. Terdapat beberapa sebab untuk ini:

Makan untuk memerangi keradangan

Antioksidan melindungi sel

Keradangan menghasilkan sejumlah besar "radikal bebas". Ini adalah sebatian oksigen agresif yang merosakkan tisu sendi dan struktur jiran, contohnya. Antioksidan seperti vitamin C, vitamin E, zink dan selenium membantu mengatasi masalah ini: Ia boleh meneutralkan radikal oksigen dan dengan itu menjadikannya tidak berbahaya. Makanan berasaskan tumbuhan khususnya mengandungi sejumlah besar "pemusnah radikal" ini.

Mineral dan vitamin untuk tulang yang kuat

Atrofi tulang (osteoporosis) adalah penyakit tulang kronik yang biasa. Seperti banyak penyakit, ia juga tergolong dalam kumpulan reumatik. Ia juga merupakan penyakit bersamaan dan sekunder yang biasa bagi penyakit reumatik lain. Oleh itu, diet harus menyediakan mineral dan vitamin yang mencukupi yang diperlukan oleh tubuh untuk tulang yang kuat dari awal lagi.

Keperluan untuk vitamin D hanya sebahagiannya dilindungi oleh makanan (herring, salmon, kuning telur, cendawan, dll.). Sumbangan utama dibuat oleh pengeluaran kulit sendiri menggunakan cahaya matahari.

Keperluan tenaga yang berubah

Walau bagaimanapun, dengan diet yang betul digabungkan dengan aktiviti fizikal yang disesuaikan - di mana perlindungan sendi amat penting - pesakit boleh mengatasi deposit lemak yang semakin meningkat.

Adakah terdapat diet reumatik khas?

Ringkasnya, masih belum mungkin untuk menilai secara konklusif keberkesanan diet reumatik tertentu. Namun begitu, beberapa cadangan am boleh dibuat mengenai pemakanan untuk penyakit sendi. Mereka boleh membantu untuk mengurangkan simptom yang berkaitan dengan keradangan, mencegah penyakit bersamaan seperti osteoporosis dan meningkatkan kesihatan umum.

Pemakanan yang sihat dan seimbang biasanya disyorkan untuk penyakit reumatik. Kemungkinan besar badan akan mendapat semua nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang mencukupi - lagipun, tiada makanan yang mengandungi semua karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral yang berkaitan (unsur pukal dan surih), termasuk antioksidan. Oleh itu, kepelbagaian di atas pinggan adalah sihat - walaupun untuk orang yang tidak mengalami reumatik.

Hanya makan makanan haiwan secara sederhana! Nasihat ini terpakai kepada semua penyakit radang reumatik, bukan hanya artritis reumatoid. Sebabnya: diet yang sebahagian besarnya terdiri daripada produk daging dan sosej, susu dan produk tenusu dan telur boleh mencetuskan proses keradangan. Makanan haiwan mengandungi asid arakidonik. Asid lemak omega-6 ini menghasilkan bahan utusan yang menggalakkan keradangan dalam badan, yang dikenali sebagai eicosanoids.

Makanan

Kandungan asid arakidonik

setiap hidangan

setiap 100 g

ragout ayam

1600 mg (setiap 400 g)

400 mg

Ayam sup

1095 mg (setiap 150 g)

730 mg

Ayam panggang

851 mg (setiap 370 g)

230 mg

Croissant

749 mg (setiap 70 g)

1070 mg

Hati babi

650 mg (setiap 125 g)

520 mg

Potongan daging lembu

480 mg (setiap 150 g)

320 mg

Gulai babi

345 mg (setiap 155 g)

230 mg

Anak lembu

330 mg (setiap 150 g)

220 mg

Burger ayam

270 mg (setiap 150 g)

180 mg

Lard

255 mg (setiap 15 g)

1700 mg

Belut

225 mg (setiap 150 g)

150 mg

Buku jari babi

150 mg (setiap 300 g)

50 mg

omelet

84 mg (setiap 140 g)

Gyros

62.5 mg (setiap 125 g)

50 mg

Daging lembu

60 mg (setiap 150 g)

40 mg

Kuning telur

38 mg (setiap 19 g)

200 mg

telur

36 mg (setiap 60 g)

60 mg

Landjäger

30 mg (setiap 30 g)

100 mg

Susu (1.5% lemak)

15 mg (setiap 150 g)

10 mg

Sumber: DEBInet “Rheumatism – Nutrition”

Elakkan produk haiwan sama sekali?

Secara kebetulan, tiada asid arakidonik dalam makanan berasaskan tumbuhan. Inilah sebabnya mengapa sesetengah pesakit reumatik mengikuti diet vegetarian. Terdapat pelbagai variasi diet ini:

  • Lacto-vegetarian mengatakan "tidak" kepada daging, ikan dan telur, tetapi tidak kepada susu dan produk tenusu.
  • Ovo-lacto-vegetarian membenarkan diri mereka susu, produk tenusu dan telur sebagai tambahan kepada makanan berasaskan tumbuhan.
  • Pesco-vegetarian (atau pescarian) menggabungkan diet berasaskan tumbuhan mereka dengan ikan dan makanan laut.

Berhati-hati dinasihatkan dalam kes radang sendi yang sangat aktif seperti arthritis rheumatoid: Ini boleh menyebabkan peningkatan pecahan protein! Oleh itu, adalah tidak digalakkan untuk mengelakkan sepenuhnya makanan haiwan dan oleh itu protein haiwan. Daging juga merupakan sumber zat besi yang penting.

Diet rematik: apa yang perlu anda makan?

Minyak sayuran seperti biji rami, rapeseed, kacang soya, walnut dan minyak kuman gandum juga memberi sumbangan berharga kepada diet untuk reumatik. Mereka adalah sumber asid alfa-linolenik yang baik. Ini adalah asid lemak omega-3 yang ditukar dalam badan kepada asid eicosapentaenoic - satu lagi asid lemak omega-3. Asid lemak ini mengatasi proses keradangan (tidak seperti asid lemak omega-6), jadi ia pastinya harus menjadi sebahagian daripada diet reumatik.

Rempah juga harus dimasukkan ke dalam diet reumatik: Kari, bawang putih, jintan dan halia mempunyai kesan anti-radang. Oleh itu, ia bukan sahaja sesuai untuk memurnikan hidangan atas sebab rasa.

Rheumatoid arthritis: kopi dan alkohol

Kopi boleh menjadi sebahagian daripada pengambilan harian anda. Walau bagaimanapun, anda harus menutup keperluan cecair anda dengan air atau teh herba atau buah tanpa gula.

Adalah lebih baik untuk berbincang dengan doktor anda sama ada dan berapa banyak alkohol yang dinasihatkan dalam kes anda.

Pemakanan rematik: petua sepintas lalu

  • Elakkan makanan haiwan berlemak seperti lemak babi, hati babi, kuning telur dan daging berlemak dan sosej. Satu atau dua bahagian daging atau sosej sudah memadai. Elakkan makan lebih daripada empat kuning telur setiap minggu.
  • Apabila bercakap tentang susu dan produk tenusu, sebaiknya pilih jenis rendah lemak (cth. susu kurang lemak, yogurt skim).
  • Beri keutamaan kepada lemak sayuran semasa memasak dan menyediakan makanan. Minyak sayuran yang kaya dengan asid lemak omega-3 amat disyorkan. Ini terpakai kepada minyak walnut, biji rami, kacang soya dan biji sesawi, sebagai contoh. Dua yang terakhir juga menyediakan banyak vitamin E - antioksidan penting.
  • Apabila ia berkaitan dengan bijirin dan produk bijirin (seperti tepung, roti, pasta dan nasi), pilihlah varieti wholemeal. Ini menyediakan vitamin, mineral dan serat, yang tiada dalam varian tepung putih. Bijirin penuh juga membuatkan anda berasa kenyang lebih lama.
  • Seboleh-bolehnya, makan makanan yang baru disediakan daripada makanan yang sedia. Yang terakhir biasanya mengandungi asid lemak tepu, gula tersembunyi, banyak garam, pengawet dan perasa - semuanya tidak begitu sihat.

Ambil kira suka dan tidak suka anda semasa memilih makanan anda. Sama sihat seperti ikan untuk arthritis rheumatoid - jika anda tidak menyukainya, anda tidak boleh memaksa diri anda untuk makan salad herring atau sandwic ikan dengan kerap. Kapsul minyak ikan boleh menjadi alternatif. Anda boleh berbincang dengan doktor anda.