Pemakanan | Fisioterapi untuk gout

Pemakanan

Sejak gout penyakit adalah penyakit metabolik, adalah mungkin untuk mempengaruhi gambaran klinikal melalui diet. Apabila purin dipecah, asid urik dihasilkan, yang dapat disimpan dalam kepekatan tinggi dalam bentuk kristal urat. Purin terkandung dalam makanan kita, terutama dalam jenis daging atau kekacang tertentu.

Terdapat jadual nutrien di mana kandungan purin makanan dapat dibaca. Alkohol juga harus dielakkan. Pada masa yang sama, penting untuk minum sekurang-kurangnya 2 liter air sehari, kecuali ada petunjuk sebaliknya, untuk mempromosikan perkumuhan asid urik melalui buah pinggang. Gejala kadang-kadang dapat dikawal dengan baik dengan seimbang, disesuaikan diet. Kami mempunyai artikel tersendiri mengenai topik penting ini "Diet untuk gout".

Jari gout

Hanya di sekitar 5% kes gout kristal juga disimpan di jari sendi. Pangkal sendi ibu jari paling kerap terkena. Jari gout yang disebut menyebabkan sangat tidak menyenangkan kesakitan, kadang-kadang bahkan di seluruh tangan, untuk sekatan pergerakan dan kehilangan kekuatan.

Keradangan kronik berulang jari sendi boleh membawa kepada arthrosis dan kecacatan sendi, yang secara kekal mengehadkan mobiliti jari sendi. Rencana Polyarritis mungkin menarik minat anda. Rawatan rumah terhadap gout di jari dijelaskan dalam artikel kami "Rawatan rumah terhadap jari gout".

Kaki Gouty

Bahagian bawah kaki paling kerap dipengaruhi oleh serangan gout. Ini berkaitan dengan metabolisme dan keadaan peredaran pada kaki dan kaki. Graviti mempunyai kesan yang sangat kuat pada kaki dan produk sisa metabolik cenderung disimpan di sini.

Terutama sekali, kristal urat disimpan di sendi metatarsophalangeal jari kaki besar dan menyebabkan parah kesakitan serangan dengan pembengkakan sendi, kemerahan dan sekatan pergerakan. Selalunya keseluruhan bola kaki terasa sakit dan sensitif apabila disentuh. Berjalan juga dibatasi, kerana pergerakan bergolek fisiologi berlaku melalui sendi metatarsophalangeal kaki besar.

Sendi harus lega, tetapi melegakan postur dan mekanisme mengelak juga harus dielakkan, kerana ini boleh menyebabkan kelebihan sendi di sekitarnya. Dalam kebanyakan kes, keradangan pada sendi jari kaki pada awal penyakit gout menampakkan dirinya sebagai keradangan sendi terpencil. Kemudian, sendi lain juga mungkin terjejas.