Terapi pemakanan | Bentuk akupunktur

Terapi pemakanan

Terapi pemakanan yang disertakan akupunktur disesuaikan dengan gambar klinikal masing-masing. Ini berdasarkan dietetik Cina, yang menyatakan bahawa pilihan makanan, selera dan kaedah penyediaannya mempengaruhi fungsi tubuh. Dengan cara ini, aduan dapat dikurangkan dan proses pemulihan dapat dipromosikan secara signifikan. Kesan positif daripada perubahan tersebut diet selalunya dapat dilihat hanya selepas beberapa minggu.

Farmaseutikal Cina

Untuk beberapa penyakit, pesakit boleh menerima ubat-ubatan Cina yang disesuaikan secara individu sebagai tambahan akupunktur. Ini biasanya berdasarkan ramuan rebus, yang disebut rebusan. Pesakit boleh membuat rebusan herba sendiri atau, jika dikehendaki, membelinya siap digunakan di farmasi.

Walau bagaimanapun, bahan penyembuh ini adalah ubat-ubatan khusus farmasi, yang biasanya diimport dari China dan dikenakan kawalan kualiti yang ketat di kebanyakan negara. Sekiranya diresepkan oleh doktor yang berpengalaman, mereka selamat dan sangat berkesan dan sering dapat meningkatkan atau mempercepat kejayaan akupunktur. Menurut perubatan Cina, ubat herba menguatkan Qi dan darah serta Yin dan Yang dan menghilangkan faktor penyebab penyakit dari badan.

Qi Gong dan Tai Chi

Qi Gong dan Tai Chi adalah latihan pergerakan meditasi yang menyebabkan tenaga Qi mengalir secara harmoni. Oleh itu, latihan ini memberi kesan positif kepada tubuh dan jiwa dan menyokong kaedah terapi perubatan Cina yang lain. Tuina adalah terapi manual Cina yang dapat mempengaruhi gangguan pada seluruh organisma dengan gerakan tangan tertentu, menarik, menolak dan menggosok. Tuina adalah tambahan yang berguna untuk rawatan akupunktur dan digunakan dalam kes gangguan sistem lokomotor atau dalam keadaan di mana penggunaan jarum tidak mungkin dilakukan.