Kaunseling Pemakanan dalam Pergigian

Sihat gigi diet adalah tiang penting profilaksis gigi, bersama dengan betul kebersihan mulut teknik dan berkala fluorida permohonan. Tujuan kaunseling pemakanan adalah untuk menunjukkan hubungan antara tabiat makan anda dan kemungkinan penyakit gigi dan periodontium, untuk mencetuskan perubahan pemikiran ke arah kesihatan gigi diet dan untuk menemani anda. Sebilangan besar orang hari ini menyedari hubungan antara kerap gula penggunaan dan meningkat karies risiko ("lubang pada gigi"). Walaupun begitu, makan secara sihat diet tidak semestinya bermaksud mengelakkan sepenuhnya gula. Diet yang sihat, sebaliknya, tidak semestinya sama dengan diet yang sihat untuk gigi - pernyataan ini amat mengejutkan kesihatan-rasa sedar yang tidak mahu melakukan tanpa buah, jus buah atau salad dengan pembalut berasid dalam diet harian mereka dan dengan demikian mendedahkan gigi mereka kepada risiko hakisan yang tinggi kerana demineralisasi (penyahkalsifikasi) yang kerap dan kehilangan kekerasan (hakisan: larutan kimia bahan gigi keras tanpa tindakan bakteria). Sesuai kebersihan mulut cadangan dan fluorida-mengandung membilas penyelesaian mengurangkan risiko ini. Sangat sukar untuk mengubah tabiat yang telah menelan selama bertahun-tahun. Oleh itu, masuk akal bahawa kaunseling pemakanan semestinya merangkumi seisi keluarga untuk memberi peluang kepada anak-anak untuk mengembangkan tabiat pemakanan yang sihat sejak awal lagi.

Matlamat kaunseling pemakanan dalam pergigian

Berdasarkan contoh-contoh di atas, jelas bahawa kaunseling pemakanan dalam pergigian lebih daripada mengesyorkan sederhana gula penggunaan. Ia mesti disesuaikan dengan kebiasaan dan keperluan individu dan merangkumi, antara lain, maklumat dan pendidikan mengenai

 • Hubungan antara makanan / minuman bergula yang kerap dan perkembangan karies dengan peningkatan risiko karies,
 • Kesan serangan asid yang kerap pada enamel gigi apabila terdapat risiko hakisan,
 • Waktu memberus gigi yang betul berkaitan dengan tabiat pemakanan,
 • Kesan merangsang makanan yang perlu dikunyah pada pengeluaran air liur apabila aliran air liur berkurang,
 • Pengganti gula (pemanis tanpa nilai tenaga, seperti saccharin, cyclamate, aspartame, acesulfame),
 • Pengganti gula (contohnya xylitol, manitol, sorbitol, isomalt, Lycasin 80/55),
 • Alat gula-gula mesra gigi (simbol: lelaki gigi dengan payung),
 • Nilai bebas gula atau lebih baik: permen karet yang mengandung xylith,
 • . fluorida kandungan garam meja, makanan, minuman air dan air mineral dan.
 • Nilai kalsium- dan makanan yang mengandungi kasein.

Petunjuk (bidang permohonan)

Prosedur

Asas kaunseling pemakanan adalah individu analisis pemakanan, yang berdasarkan pengetahuan terkini mengenai ubat pemakanan. Ia berfungsi sebagai analisis terperinci mengenai keadaan pemakanan individu. Analisis pemakanan:

 • Menentukan keadaan pemakanan individu anda. Anda akan mendapat penilaian keadaan pemakanan anda dan rancangan pemakanan individu termasuk cadangan bahan penting (makro dan mikronutrien).
 • Berlandaskan literatur yang mempunyai bukti yang tinggi. Bukti tahap tinggi (1a, 1b, 2a, 2b) memberikan alasan saintifik untuk cadangan pemakanan atau bahan penting anda (makro dan mikronutrien).
 • Memberi cadangan untuk pemakanan sihat - senarai makanan dengan makanan yang sesuai - jika perlu, termasuk untuk anda bahan penting yang sesuai tambahan. Pemilihan makanan / bahan penting yang sesuai dibantu komputer bergantung pada maklumat anda berdasarkan literatur terperingkat mengikut kriteria ubat berasaskan bukti.

Berguna untuk anda dalam konteks kaunseling pemakanan juga dapat dilakukan sebagai pemeliharaan log makanan, yang menjelaskan masa pendedahan makanan bergula atau berasid dan jumlah keseluruhan waktu oral persekitaran mulut yang merosakkan gigi. Sebaik sahaja anda mendapat idea mengenai urutan waktu, anda boleh mengambil tindakan pencegahan yang lebih sedar dengan memilih makanan dan masa penjagaan gigi yang tepat.