Nystatin: Kesan Ubat, Kesan Sampingan, Dos dan Kegunaan

Produk

Nystatin boleh didapati secara komersial sebagai monopreparation sebagai penggantungan oral (Mycostatin, Multilind). Persediaan gabungan juga disediakan. Nystatin telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1967.

Struktur dan hartanah

Nystatin (C47H75TIDAK17, Mr = 926 g / mol) adalah bahan racun kulat yang diperoleh daripada strain tertentu melalui penapaian. Sebahagian besarnya terdiri daripada tetraena, komponen utamanya adalah nystatin A1. Ia wujud sebagai warna kuning ke coklat muda, hygroscopic serbuk yang praktikal tidak larut dalam air.

Kesan

Nystatin (ATC A07AA02) mempunyai sifat antijamur terhadap -jisim. Kesannya disebabkan oleh pengikatan dengan sterol di membran sel kulat dan dengan mengubah kebolehtelapan membran sel.

Petunjuk

Nystatin digunakan secara lisan sebagai penahan untuk mengubati kandidiasis kaviti oral, esofagus, dan selebihnya saluran penghadaman. Penggunaan biasa adalah sariawan oral. Dalam bentuk bentuk dos luaran, ia selanjutnya digunakan untuk rawatan jangkitan Candida dari kulit, sebagai contoh, kutu dan intertrigo.

Dos

Menurut maklumat profesional.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Tidak ada yang diketahui interaksi dengan ubat lain.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk reaksi hipersensitiviti dan gangguan pencernaan semasa diambil secara lisan. Kulit reaksi berlaku sangat jarang.