Obesiti (Adiposity): Jenis dan Punca

Gambaran ringkas

 • Rawatan: pemakanan, senaman, terapi tingkah laku, ubat, pengurangan perut, penawar obesiti.
 • Simptom: Pengumpulan lemak yang luar biasa tinggi dalam badan, prestasi berkurangan, sesak nafas, berpeluh berlebihan, sakit sendi dan belakang, gangguan psikologi, hati berlemak, gout, batu karang sebagai tanda klinikal sekunder
 • Punca dan faktor risiko: kecenderungan genetik, tabiat pemakanan yang tidak sihat, kurang bersenam, metabolisme lambat, pelbagai penyakit serta ubat-ubatan, faktor psikologi dan sosial
 • Kursus dan prognosis: Jika tidak dirawat, obesiti adalah penyakit progresif dengan risiko tinggi penyakit sekunder dan jangka hayat yang dipendekkan. Lebih awal rawatan atau penawar diberikan, lebih baik prognosis. Akibat yang mungkin berlaku ialah diabetes, penyakit kardiovaskular dan pelbagai jenis kanser.

Apa itu kegemukan?

Obesiti bukan masalah angka orang yang lemah perwatakan, tetapi penyakit kronik yang diiktiraf. Ia tergolong dalam kumpulan penyakit hormon, pemakanan dan metabolik. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Persatuan Obesiti Jerman (DAG) mentakrifkan obesiti sebagai pengumpulan tisu lemak dalam badan yang melebihi paras normal dan menyebabkan kerosakan kepada kesihatan.

Obesiti, juga dikenali sebagai obesiti, memberi tekanan kepada seluruh badan dan oleh itu membawa risiko penyakit sekunder yang tinggi - daripada serangan jantung dan diabetes kepada pelbagai jenis kanser. Hakikat bahawa satu perempat lelaki dan wanita di Jerman kini obes adalah masalah sosial yang utama. Lagipun, 67 peratus lelaki dan 53 peratus wanita dianggap berat badan berlebihan.

Obesiti pada zaman kanak-kanak dan remaja

Jika kanak-kanak mengalami obesiti sebelum akil baligh, mereka berisiko tinggi juga mengalami berat badan berlebihan apabila dewasa dan seterusnya menghidapi pelbagai penyakit pada usia awal.

Walau bagaimanapun, bukan sahaja akibat fizikal obesiti yang menjadi masalah: pengecualian sosial dan buli pada zaman kanak-kanak juga kadangkala meletakkan asas untuk gangguan psikologi di kemudian hari dan mempunyai kesan yang berkekalan terhadap perkembangan personaliti.

Terdapat banyak sebab untuk obesiti pada zaman kanak-kanak dan remaja. Sebagai tambahan kepada kecenderungan genetik, kekurangan senaman dan diet yang buruk memainkan peranan utama. Ibu bapa sering meneruskan gaya hidup yang menggalakkan obesiti kepada anak-anak mereka.

Garis panduan indeks jisim badan (BMI)

Menurut garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), seseorang yang mempunyai indeks jisim badan 25 atau lebih dianggap berat badan berlebihan, dan dengan BMI 30 atau lebih dianggap berat berlebihan berat (obes). BMI dikira dengan membahagikan berat (dalam kilogram) dengan ketinggian kuasa dua (m2). Oleh itu, sebagai contoh, seseorang yang mempunyai ketinggian 180 cm akan mengalami berat badan berlebihan pada berat 81 kilogram dan obes pada 98 kilogram.

Nilai BMI digunakan untuk mengenal pasti status berat yang sepadan dan dengan itu jenis obesiti yang berbeza boleh dibahagikan.

Jadual BMI untuk orang dewasa

Istilah preadiposity adalah sinonim dengan istilah obesiti dan sering digunakan secara bergantian, tetapi ia tidak universal. Preadiposity dianggap sebagai pelopor kepada obesiti dan menunjukkan bahawa individu yang mempunyai BMI lebih daripada 25 berada pada peningkatan risiko yang ketara untuk obesiti dan akibatnya.

Di sini untuk kalkulator BMI untuk orang dewasa

Sehubungan itu, jadual BMI untuk kanak-kanak dan remaja adalah seperti berikut:

 • Berat badan berlebihan: BMI persentil > 90 – 97
 • Obesiti: BMI persentil > 97 – 99.5
 • Obesiti melampau: BMI persentil > 99.5

Adipositas permagna

Daripada BMI 40, pakar perubatan bercakap tentang obesiti permagna atau obesiti gred 3. Mereka yang terjejas adalah sangat obes dan oleh itu biasanya sangat terhad dalam kualiti hidup mereka. Walaupun berjalan perlahan atau duduk adalah sukar bagi mereka.

Mereka berkemungkinan besar menghidap penyakit sekunder seperti diabetes dan tekanan darah tinggi, dan jangka hayat mereka berkurangan. Dalam kebanyakan kes, keyakinan diri menderita akibat berat badan berlebihan, dan mereka yang terjejas didera oleh persekitaran mereka.

Penurunan berat badan yang ketara adalah penting untuk orang yang sangat gemuk untuk menjadi lebih sihat semula. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai obesiti gred III dalam artikel Adipositas permagna.

Apakah bentuk obesiti yang berbeza?

Pada wanita, sebaliknya, lemak terkumpul terutamanya pada pinggul dan paha. Oleh itu, bentuk ini dipanggil "jenis pir" atau pengedaran lemak gynoid. Deposit ini kurang berbahaya kepada kesihatan berbanding jenis epal, walaupun kedua-dua bentuk menimbulkan peningkatan risiko kepada kesihatan melebihi tahap obesiti tertentu.

Apakah rawatan untuk obesiti?

Untuk merawat obesiti, ia tidak mencukupi untuk mengurangkan beberapa berat dalam jangka pendek. Untuk mengelakkan penyakit sekunder yang serius, orang yang mengalami obesiti mesti mengurangkan berat badan mereka secara kekal dan memulihkan metabolisme tenaga mereka kepada normal.

Untuk terapi obesiti berjaya dalam jangka panjang, perubahan yang meluas dalam tabiat gaya hidup adalah perlu. Terapi obesiti sentiasa berdasarkan terapi pemakanan, senaman dan tingkah laku. Gabungan kaedah rawatan ini adalah apa yang doktor panggil terapi konservatif multimodal(mmk).

Terapi pemakanan

Adalah penting bahawa matlamat konkrit dirumuskan. Sebagai contoh, untuk menjimatkan 500 kalori setiap hari. Di samping itu, aspek praktikal perubahan dalam diet perlu diambil kira. Sebagai contoh, pesakit belajar perkara yang perlu diberi perhatian semasa membeli-belah dan cara memasak makanan yang pelbagai dengan sedikit usaha.

Bagi pesakit diabetes mellitus selain obesiti, terapi pemakanan biasanya disertakan dengan kaunseling diabetes.

Terapi latihan

Senaman adalah komponen utama terapi obesiti. Untuk menurunkan berat badan dengan berkesan, pesakit perlu melakukan sekurang-kurangnya 150 minit senaman sederhana setiap minggu, mengambil 1200 hingga 1500 kilokalori. Tumpuan biasanya pada sukan kekuatan dan ketahanan. Dalam kes berat badan berlebihan yang teruk, ini sepatutnya menjadi sukan yang tidak memberi tekanan tambahan pada sendi dan rangka.

Terapi tingkah laku

Ramai orang yang berlebihan berat badan mengimbangi perasaan negatif seperti kesedihan, kekecewaan dan tekanan dengan makan. Bukan mudah untuk membuang corak tingkah laku sebegitu yang telah sebati selama bertahun-tahun malah berdekad-dekad.

Dengan bantuan perubatan psikosomatik dan terapi tingkah laku, pesakit boleh mencari cara baharu untuk menggantikan tingkah laku yang tidak sihat dengan tingkah laku yang lebih sihat. Pengetahuan teori ini disatukan dan dipraktikkan dalam latihan amali.

Jika terapi asas pemakanan, senaman dan terapi tingkah laku ini tidak membawa kepada hasil yang diingini, atau jika ia tidak menjanjikan kejayaan yang mencukupi kerana tahap berat badan berlebihan, ubat atau langkah pembedahan seperti mengurangkan perut juga boleh dipertimbangkan.

Rawatan ubat

Walau bagaimanapun, banyak ubat-ubatan yang dijual bebas adalah mahal dan paling tidak berkesan, dan paling berbahaya kepada kesihatan anda. Bercakap dengan doktor anda tentang sokongan ubat yang wajar untuk penurunan berat badan.

Mengecilkan perut (pembedahan bariatrik)

Terdapat pelbagai kaedah untuk mengurangkan jumlah perut. Band gastrik atau belon gastrik menghalang anda daripada makan lebih banyak makanan. Mereka boleh diterbalikkan - tetapi juga mempunyai kesan yang kurang daripada pengurangan perut pembedahan (pembedahan bariatrik).

Perut tiub ringkas boleh dibuat melalui pembedahan, atau pintasan gastrik, yang juga merapatkan bahagian usus kecil supaya kurang daripada apa yang dimakan diserap oleh badan.

Di Jerman, adalah mungkin untuk memohon pengurangan perut daripada BMI 40 atau dari BMI 35 jika penyakit sekunder seperti diabetes ditambah. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel Pengurangan gastrik.

Penawar obesiti

Matlamat dan komponen penawar obesiti sepadan dengan terapi asas: perubahan diet, program sukan dan langkah terapi tingkah laku. Walau bagaimanapun, dalam konteks penawar obesiti, rawatan yang lebih intensif berlaku. Ramai pesakit juga mendapati lebih mudah untuk mengubah tabiat gaya hidup mereka dalam persekitaran yang berbeza.

Penyembuhan obesiti biasanya dijalankan oleh klinik pemulihan atau klinik obesiti khas. Terdapat tawaran kedua-dua pesakit dalam dan pesakit luar. Penawar mesti dipohon bersama doktor. Anda boleh membaca tentang keperluan untuk penawar dan cara membuat permohonan dalam artikel Adipositas-Kur.

Tanda-tanda berat badan berlebihan atau obes

Gejala utama pengumpulan lemak patologi

Simptom utama obesiti ialah pengumpulan lemak yang berlebihan dalam badan. Mereka memberi tekanan pada badan hanya dengan berat yang perlu dipikul akibatnya. Beban yang meningkat menyebabkan badan memerlukan lebih banyak oksigen dan nutrien.

Lebih-lebih lagi, depot lemak bukan simpanan lemak semata-mata. Mereka menghasilkan bahan utusan yang menjejaskan metabolisme dan banyak lagi fungsi badan yang lain.

Prestasi fizikal terhad

Berat badan yang berlebihan memberi tekanan tertentu pada jantung dan sistem peredaran darah. Akibatnya, walaupun usaha fizikal yang rendah kadangkala merupakan satu usaha yang berat. Ini disebabkan pada satu tangan beban berat, tetapi juga fakta bahawa lebih banyak darah mengalir melalui tisu secara keseluruhan.

Memandangkan mana-mana aktiviti fizikal adalah sangat berat kerana berat dan tidak selesa kerana sesak nafas, ramai orang yang mengalami obesiti mengelak daripada melakukan senaman fizikal. Tetapi justru kekurangan senaman yang kadangkala menjadi punca utama obesiti. Mereka yang terjejas sering terperangkap dalam lingkaran ganas kekurangan senaman dan penambahan berat badan, yang mendorong berat badan mereka naik.

Haus dan lusuh sendi

Selain sistem kardiovaskular, sistem muskuloskeletal paling menderita akibat obesiti. Oleh kerana beban yang tinggi pada sendi, mereka haus sebelum waktunya. Dalam proses itu, lapisan rawan halus dalam pelbagai sendi secara beransur-ansur dimusnahkan tanpa diperbaiki (arthrosis). Lutut, sendi pinggul dan sendi buku lali lebih kerap terjejas. Obesiti juga kerap menyebabkan kehausan pramatang cakera intervertebral antara badan vertebra dan dengan itu kadangkala menyebabkan cakera herniasi (disc prolaps).

Berpeluh meningkat (hiperhidrosis)

Refluks (pedih ulu hati)

Dalam banyak kes, simpanan lemak dalam rongga perut secara berterusan menekan organ pencernaan, contohnya pada perut. Jus gastrik berasid kemudiannya dipaksa kembali ke esofagus, di mana ia menyebabkan pedih ulu hati. Dalam jangka panjang, serangan asid mengubah sel-sel esofagus: keadaan yang dipanggil esofagus Barrett berkembang, mungkin berkembang menjadi kanser.

apnea tidur

Orang yang mengalami sindrom apnea tidur (SAS) mengalami sesak nafas semasa tidur. Bentuk yang paling biasa dalam keadaan ini dipanggil sindrom apnea tidur obstruktif (OSAS). Dalam kes ini, otot saluran pernafasan atas mengendur semasa tidur. Ini menghalang aliran udara pernafasan normal, dan kualiti tidur adalah lemah. Ini adalah perkara biasa pada orang yang mempunyai berat badan berlebihan yang teruk.

Orang yang mengalami apnea tidur selalunya sangat letih dan tidak fokus. Kekurangan rehat semasa tidur juga memberi tekanan pada jiwa.

Vena varikos (varicosis) dan trombosis

Masih belum jelas mengapa penghidap obesiti lebih terdedah kepada vena varikos. Tisu penghubung yang agak lemah bagi orang gemuk mungkin menjadi puncanya. Penyelidik juga mengesyaki bahawa sel-sel lemak mengeluarkan sejumlah bahan utusan yang melemahkan dinding vaskular vena.

Masalah psikologi

Orang yang mempunyai obesiti sering distigma kerana berat badan mereka. Tinjauan menunjukkan bahawa dua pertiga rakyat Jerman percaya sebab obesiti adalah malas bersenam dan makan berlebihan. Kebanyakan responden beranggapan bahawa obesiti adalah disebabkan oleh diri sendiri. Mereka yang terjejas sering berhadapan dengan penilaian menyeluruh ini dalam kehidupan seharian. Penarikan diri sosial dan kemungkinan peningkatan keselesaan makan adalah kemungkinan akibat.

Tanda-tanda klinikal lain dalam obesiti

 • Batu karang (cholecystolithiasis): Obesiti adalah salah satu faktor risiko yang paling penting untuk batu karang. Orang yang mengalami obesiti selalunya mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Apabila kolesterol mengkristal, batu karang terbentuk, kadangkala menyebabkan sakit perut kejang (kolik). Batu kolesterol adalah jenis batu karang yang paling biasa di negara perindustrian.
 • Gout (hiperurisemia): Paras asid urik darah sering meningkat dengan obesiti. Apabila asid urik dalam darah melebihi ambang kepekatan kritikal, ia mengkristal. Hablur asid urik kemudiannya disimpan di dalam sendi, di mana ia menyebabkan serangan gout dengan kesakitan yang teruk akibat keradangan.

Sebab dan faktor risiko

Terdapat banyak faktor individu yang secara signifikan mempengaruhi metabolisme dan dengan itu keseimbangan tenaga dan berat badan individu. Ini termasuk solek genetik, pemakanan ibu semasa kehamilan, dan hormon. Oleh itu, seseorang yang mempunyai berat badan berlebihan tidak semestinya perlu makan lebih banyak atau bersenam kurang daripada orang yang kurus.

Punca obesiti melampaui makan terlalu banyak dan terlalu sedikit bersenam. Pelbagai faktor nampaknya mempengaruhi dan menguatkan satu sama lain. Mekanisme yang tepat masih belum difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, semakin jelas bahawa proses penyakit ini cenderung untuk menjalani kehidupannya sendiri: Semakin ketara obesiti, semakin degil badan mempertahankan berat badan yang berlebihan.

Tingkah laku makan (obesiti makanan)

Sesetengah penyelidik juga berpendapat bahawa bukan jumlah kalori yang menentukan untuk perkembangan obesiti, tetapi komposisi diet. Sebagai contoh, minyak dengan asid lemak tak tepu adalah kurang menggemukkan daripada lemak tepu. Atau gula-gula menjadikan anda lebih gemuk daripada sayur-sayuran dengan jumlah kalori yang sama.

Masih hipotesis lain menyatakan bahawa rehat yang lebih lama antara waktu makan, di mana badan mempunyai masa untuk mengurangkan depot makanan semula, membantu untuk menjadi atau kekal langsing. Orang yang sering makan sesuatu di antara waktu makan lebih cenderung untuk menambah berat badan dengan pengambilan kalori yang sama. Oleh itu, pakar mengesyorkan sekurang-kurangnya empat jam bebas kalori antara waktu makan.

Kurang bersenam

Bukan sahaja jumlah senaman semasa yang menentukan: mereka yang bersenam sedikit mempunyai jisim otot yang kurang. Walaupun dalam keadaan rehat, otot menggunakan lebih banyak tenaga daripada tisu berlemak, contohnya. Jika jisim otot berkurangan, begitu juga kadar metabolisme basal, iaitu keperluan tenaga badan semasa rehat.

Masalahnya, rangkaian sosial menarik minat golongan muda khususnya untuk menghabiskan masa seharian dengan rakan-rakan maya daripada benar-benar melakukan aktiviti fizikal atau aktif dalam sukan.

Semakin ramai orang dewasa turut mengamalkan gaya hidup yang menyebabkan mereka terdedah kepada obesiti: ramai pekerja menghabiskan banyak masa mereka di PC mereka. Berbasikal dan berjalan kaki telah digantikan dengan memandu atau pengangkutan awam, dan menaiki tangga telah dihapuskan di banyak tempat oleh eskalator dan lif.

Metabolisme

Sebaliknya, terdapat juga orang yang sangat kurus yang makan banyak - dan tanpa melakukan banyak senaman untuk mengimbangi.

Orang yang gemuk juga kehilangan tenaga haba yang kurang disebabkan oleh lapisan penebat lemak di bawah kulit mereka. Oleh itu, mereka perlu menukar tenaga yang agak kurang kepada haba, yang bermaksud mereka membakar lebih sedikit kalori.

Persekitaran membentuk tingkah laku makan

Tabiat pemakanan dibentuk dengan ketara semasa zaman kanak-kanak dan remaja. Semakin ramai kanak-kanak tidak mempelajari cara mengendalikan makanan yang betul, sama ada di rumah atau di sekolah. Sebagai contoh, akses yang tidak terkawal kepada gula-gula mengganggu irama semula jadi rasa lapar dan pengambilan makanan: akibatnya, kanak-kanak dan remaja makan secara berterusan.

Punca genetik

Gen memainkan peranan utama dalam perkembangan obesiti: hasil kajian berkembar menunjukkan bahawa obesiti disebabkan oleh punca genetik dalam kira-kira 40 hingga 70 peratus kes.

Walau bagaimanapun, pada masa ini masih tidak jelas berapa banyak gen yang sebenarnya terlibat dalam perkembangan obesiti dan dengan cara apa. Sekitar 100 gen diketahui sehingga kini yang disyaki dikaitkan dengan berat badan berlebihan dan obesiti.

"Gen FTO" khususnya adalah tumpuan penyelidikan obesiti. Gen nampaknya terlibat dalam kawalan selera makan. Orang yang mengalami mutasi dalam gen ini hanya boleh menjadi kenyang dengan kelewatan dan oleh itu berat badan bertambah dengan lebih mudah.

Pengaturcaraan epigenetik

Bukan sahaja gen itu sendiri mempunyai pengaruh yang besar terhadap berat badan, tetapi juga betapa aktifnya mereka dalam badan. Sebilangan besar gen malah diredam sepenuhnya dan tidak digunakan sama sekali.

Antara lain, gen sudah dipengaruhi dalam kandungan. Jika ibu mempunyai berat badan berlebihan atau menghidap diabetes semasa mengandung, anak-anak sering dilahirkan besar dan terlalu berat. Risiko obesiti mereka adalah tinggi, kerana badan sudah terbiasa dengan lebihan makanan. Kanak-kanak mempunyai kecenderungan seumur hidup untuk makan berlebihan. Di samping itu, badannya bertolak ansur dengan paras gula darah yang lebih tinggi.

Penyakit sebagai punca obesiti

Penyakit dan ubat-ubatan tertentu juga menggalakkan penambahan berat badan dan dengan itu obesiti. Pakar kemudian bercakap tentang obesiti sekunder.

 • Sindrom ovari polikistik (PCOS): Sekitar empat hingga dua belas peratus wanita dalam usia mengandung mempunyai penyakit sista ovari ini. Ciri PCOS ialah gangguan kitaran dan obesiti.
 • Penyakit Cushing (hiperkortisolisme): Dalam gangguan ini, kelenjar adrenal merembeskan jumlah kortison yang tidak semulajadi ke dalam darah. Apabila paras darah meningkat secara kekal, hormon kortison menyebabkan pertambahan berat badan yang teruk, terutamanya pada batang badan (“obesiti truncal”).
 • Hipotiroidisme: Dalam hipotiroidisme, hormon tiroid T3 dan T4 tidak dihasilkan dalam kuantiti yang mencukupi. Antara lain, mereka mengawal metabolisme tenaga, yang lebih rendah daripada biasa apabila T3 dan T4 kekurangan.
 • Sindrom genetik: orang yang mengalami sindrom Prader-Willi (PWS) atau sindrom Laurence-Moon-Biedl-Bardet (LMBBS) selalunya sangat gemuk.
 • Penyakit mental: Orang yang mengalami kemurungan atau gangguan kecemasan juga sering mengalami obesiti sebagai tambahan. Makan berfungsi sebagai kelegaan jangka pendek untuk jiwa. Sebaliknya, tekanan psikologi mungkin meningkat apabila berat badan meningkat, menyebabkan penghidap makan lebih banyak untuk berasa lebih baik semula.
 • Gangguan makan pesta: Gangguan makan berlebihan, di mana penghidapnya berulang kali makan berlebihan, kadangkala juga menyebabkan peningkatan berat badan yang mendadak.

Ubat-ubatan

Sesetengah ubat mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini iaitu merangsang selera makan atau meningkatkan pengekalan air. Ubat-ubatan ini termasuk:

 • Antihistamin (ubat untuk alahan).
 • Ubat psikotropik seperti antidepresan dan ubat antipsikotik.
 • Cortisone untuk penggunaan jangka panjang dan/atau dos tinggi.
 • Ubat tekanan darah, terutamanya penyekat beta
 • Ubat antiepileptik, contohnya asid valproik dan carbamazepine
 • Ubat migrain seperti pizotifen, flunarizine atau cinnarizine

Faktor risiko lilitan perut

Sebagai peraturan, lilitan perut melebihi 80 cm dianggap berisiko pada wanita, dan lebih dari 94 cm pada lelaki. Ini meningkatkan risiko strok dan diabetes jenis 2, antara lain. Dengan lilitan perut melebihi 88 cm pada wanita dan 102 cm pada lelaki, risikonya meningkat dengan ketara.

Pemeriksaan dan diagnosis

Jika anda mengalami ketidakselesaan kerana berat badan anda bertambah atau berat badan anda bertambah tanpa sebab yang jelas, dapatkan nasihat doktor keluarga anda dahulu. Dia mula-mula akan bertanya kepada anda beberapa soalan dalam apa yang dipanggil temu bual anamnesis untuk mempersempit kemungkinan punca:

 • Berapa lama anda mengalami berat badan berlebihan?
 • Adakah anda mempunyai masalah dengan berat badan anda sebelum ini?
 • Adakah anda terus menambah berat badan?
 • Adakah anda mempunyai aduan fizikal seperti sakit belakang, sakit lutut atau sesak nafas?
 • Adakah anda kerap bersenam?
 • Adakah ahli keluarga (ibu bapa, adik beradik) mengalami masalah obesiti?
 • Adakah anda kerap mengambil ubat?

Penentuan indeks jisim badan

Doktor menentukan tahap obesiti dengan mengira indeks jisim badan terlebih dahulu.

Memandangkan BMI hanyalah nilai garis panduan dan memberi petunjuk awal kemungkinan obesiti, doktor biasanya mengambil ukuran lain yang lebih jelas mengecilkan tahap obesiti dan risiko penyakit sekunder. Ini termasuk lilitan pinggang dan pinggul, contohnya.

Ujian darah

Tahap lipid darah sering meningkat pada orang yang mengalami obesiti. Oleh itu, doktor juga memeriksa nilai kolesterol dan trigliserida.

Hati juga sering menderita dalam kes obesiti yang teruk. Nilai hati memberikan maklumat tentang ini.

Jika ada syak wasangka obesiti mungkin hormon, doktor menentukan pelbagai hormon dalam darah, seperti hormon tiroid.

Pemeriksaan kardiologi

 • Ultrasound jantung (ekokardiografi)
 • ECG semasa rehat dan di bawah tekanan fizikal
 • Kateterisasi jantung, sebagai contoh, jika terdapat syak wasangka yang munasabah tentang penyakit jantung koronari, kekurangan jantung, atau kecacatan injap

Peperiksaan pada kanak-kanak dan remaja

Titik hubungan pertama untuk obesiti pada usia ini ialah pakar pediatrik dan doktor remaja. Orang ini menjelaskan sama ada rujukan ke pusat obesiti diperlukan. Doktor juga menggunakan BMI untuk menentukan obesiti pada kanak-kanak dan remaja. Walau bagaimanapun, umur dan jantina termasuk dalam pengiraan (persentil BMI). Oleh itu, kalkulator BMI untuk orang dewasa tidak boleh digunakan untuk mengira BMI pada kanak-kanak.

Kursus penyakit dan prognosis

Penyakit berjangkit

Satu kemungkinan akibat daripada keradangan kronik dan senyap ini ialah diabetes jenis 2, yang berlaku terutamanya pada orang yang berlebihan berat badan. Arteriosklerosis juga biasa berlaku pada orang yang mengalami obesiti. Sebaliknya, arteriosklerosis adalah punca kepada dua punca utama kematian di seluruh dunia: serangan jantung dan strok.

Selain itu, pelbagai jenis kanser lebih kerap berlaku pada orang yang gemuk. Terdapat hubungan yang sangat kuat antara obesiti dan kanser payudara, serta kanser lain seperti kanser kolon, kanser esofagus, kanser sel buah pinggang, kanser rahim dan kanser pankreas.

pencegahan

Seseorang menjadi berlebihan berat badan atau obes jika dia membekalkan badannya dengan lebih banyak tenaga daripada yang digunakan dalam jangka panjang (keseimbangan tenaga positif). Oleh itu, pengambilan makanan dan senaman adalah dua faktor yang boleh mempengaruhi berat badan.

Perkembangan obesiti sudah boleh dicegah dengan aktiviti fizikal yang mencukupi dan diet yang seimbang. Sebagai contoh, orang yang juga mempunyai peningkatan risiko obesiti harus sederhana dalam pengambilan gula-gula, makanan tinggi lemak dan snek, dan minuman manis. Sebaliknya, makan biasa adalah bermanfaat. Pakar menasihati tiga hidangan utama dan maksimum dua makanan ringan. Jika anda berasa lapar di antara waktu makan, snek buah-buahan dan sayur-sayuran adalah pilihan yang baik.

Teh dan air tanpa gula adalah minuman yang ideal kerana ia tidak mengandungi gula tambahan. Minum secukupnya dan, terutama sekali, minum sebelum anda makan. Selalunya, apa yang sepatutnya menjadi selera makan atau lapar hanyalah dahaga. Bagi kanak-kanak dan remaja, pakar sangat menasihatkan agar tidak memaksa mereka untuk sentiasa mengosongkan pinggan mereka. Mereka juga sering menerima bahagian yang terlalu besar. Sebaliknya, hidangkan makanan yang lebih kecil dan tambah sedikit lagi jika perlu.

Faktor pencetus lain seperti tekanan atau penyakit, sebaliknya, tidak begitu mudah untuk diatasi. Mengenal pasti pencetus ini selalunya sukar dan biasanya hanya boleh dilakukan dengan nasihat perubatan. Oleh itu, tanya doktor keluarga anda jika anda mempunyai sebarang syak wasangka.