Obesiti - Pencegahan

Pemakanan

Pemakanan yang seimbang adalah asas untuk kehidupan yang sihat - walaupun untuk orang yang kurus. Walau bagaimanapun, mereka yang cenderung berlebihan berat badan perlu memberi perhatian berganda kepada apa dan berapa banyak yang mereka makan. Ini kerana diet yang betul boleh mengurangkan risiko obesiti dan penyakit berkaitan dengan ketara. Penggunaan gula yang tinggi, contohnya, meningkatkan risiko menghidap diabetes.

Ia juga masuk akal untuk mengehadkan penggunaan lemak anda dan terutamanya makan lemak berharga yang mengandungi asid lemak tak tepu. Ini termasuk minyak seperti minyak zaitun atau minyak biji lobak, tetapi juga ikan laut berlemak. Secara keseluruhan, pakar mengesyorkan bahawa orang yang perlu memantau berat badan mereka sebaiknya makan makanan dengan ketumpatan tenaga yang rendah. Ini adalah makanan dengan kandungan air dan serat yang tinggi, tetapi kandungan lemak dan gula yang rendah.

Senaman

Gaya hidup aktif yang mengintegrasikan banyak senaman, seperti memanjat tangga dan berjalan, ke dalam kehidupan seharian dan sekurang-kurangnya 30 minit latihan ketahanan sekurang-kurangnya lima hari seminggu adalah disyorkan. Walau bagaimanapun, ini tidak mencukupi untuk menurunkan berat badan.

Keseimbangan mental

Tiada bukti saintifik bahawa tekanan menjadikan anda gemuk. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti bahawa ia berlaku. Sebagai contoh, ramai orang makan lebih banyak apabila mereka berada di bawah tekanan emosi dan akibatnya berat badan bertambah.

Kajian juga menunjukkan bahawa orang yang tidak cukup tidur mempunyai peningkatan risiko berat badan berlebihan. Dan salah satu sebab utama untuk tidur malam terganggu adalah tekanan. Tekanan juga boleh menggalakkan perkembangan obesiti melalui hubungan ini.

Walau apa pun, nampaknya amat berbaloi bagi orang yang terdedah kepada obesiti untuk memperlahankan kehidupan mereka dengan pengurusan tekanan atau teknik relaksasi yang disasarkan (relaksasi otot progresif, latihan autogenik).

Mengandung

Risiko ini amat tinggi jika ibu sendiri mempunyai berat badan berlebihan atau berat badan bertambah banyak semasa mengandung. Terdapat risiko yang sangat tinggi jika wanita hamil menghidap diabetes semasa mengandung, yang selalunya tidak disedari. Perubahan hormon menyebabkan paras gula darah wanita yang sihat tergelincir. Kanak-kanak yang terjejas biasanya dilahirkan sebagai orang yang mempunyai berat badan kecil dan berisiko tinggi mendapat obesiti dan diabetes sejak lahir.

Oleh itu, diet yang sihat semasa mengandung dan pemeriksaan gula darah yang kerap adalah langkah perlindungan yang penting untuk kanak-kanak.

Kanak-kanak dan remaja

Pemakanan pada tahun-tahun pertama kehidupan memainkan peranan penting dalam mencegah obesiti. Pada masa ini, tingkah laku makan diprogramkan dan asas untuk keutamaan tertentu diletakkan. Kanak-kanak yang gemuk berkemungkinan besar akan menjadi remaja yang gemuk dan kemudiannya menjadi dewasa yang gemuk.

Didikan juga merupakan faktor penting, kerana ia mempunyai pengaruh yang menentukan ke atas gaya hidup: Adakah sukan adalah sebahagian daripada kehidupan semula jadi? Apa dan berapa banyak yang dimakan? Malang juga apabila anak-anak diberi sesuatu untuk dimakan sebagai penghibur yang cepat apabila mereka sedih atau kecewa. Tingkah laku sedemikian menjadi sebati - dan sukar untuk disingkirkan kemudian dalam kehidupan dewasa.