Otot perut luaran serong

Sinonim

Latin: M. obliquus externus abdominis

  • Untuk gambaran keseluruhan otot perut
  • Untuk gambaran keseluruhan otot

Pengenalan

Otot abdomen serong luaran (Musculus obliquus externus abdominis) adalah segi empat tepat, kira-kira 0.7 cm tebal. Ia adalah yang terbesar otot perut dan paling dangkal. Melatih kumpulan otot ini masuk akal bukan hanya untuk alasan estetik, tetapi juga untuk kesihatan sebab.

Di sini anda akan mendapat maklumat terperinci mengenai latihan otot perut Pendekatan: ligamen inguinal, labium externum of the crista iliaca, tuberculum pubicum Asal: permukaan luar tulang rusuk ke-5 - 12 Inovasi: Nn. intercostales V- XII Sesuai dengan fungsi otot ini, serong otot perut menguncup apabila bahagian atas badan dipusingkan dan badan atas condong ke sisi. Dalam kekejangan perut, kesan pada otot perut serong luaran dapat ditingkatkan dengan memusingkan badan atas ke samping semasa pengecutan. Oleh itu, latihan berikut sangat sesuai: Gambaran keseluruhan semua topik yang berkaitan dalam latihan kekuatan boleh didapati dalam latihan kekuatan ikhtisar

  • Penekanan sisi
  • Kekejangan perut

Sekiranya bahagian atas badan dimiringkan atau dipusingkan ke satu sisi, serong sebaliknya otot perut diregangkan pada masa yang sama. Catatan: Sekiranya otot perut serong luar diregangkan, otot perut serong bahagian dalam diregangkan dan sebaliknya.

fungsi

Fungsi otot perut serong luaran (Musculus obliquus externus abdominis) adalah untuk memiringkan rangka paksi. Satu sisi otot perut serong luaran berfungsi bersama dengan otot perut serong dalaman dari sisi yang bertentangan. Sebagai tambahan, otot perut serong luaran menyokong otot perut lurus dalam meluruskan bahagian atas badan.