Gangguan Obsesif-Kompulsif: Definisi, Terapi, Punca

Apakah yang dimaksudkan dengan paksaan mencuci?

Dengan berbuat demikian, mereka sentiasa mengikuti upacara yang sangat khusus, yang mereka patuhi dengan teliti. Satu kesilapan sudah cukup untuk mencetuskan semula pemikiran yang tidak menyenangkan - tindakan kompulsif kemudiannya digerakkan semula.

Orang dengan paksaan membasuh sedar bahawa ketakutan mereka berlebihan, dan oleh itu mereka malu dengan paksaan mereka. Ada yang menarik diri daripada rakan dan keluarga.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai punca, diagnosis dan rawatan gangguan obsesif-kompulsif seperti mencuci kompulsif dalam artikel Gangguan obsesif-kompulsif. Di sana anda juga boleh membaca apakah bantuan diri yang mungkin.

Terlalu banyak kebersihan selalunya tidak sihat

Ketakutan terhadap bakteria adalah meluas. Malah ramai orang tanpa paksaan membasuh mendapati pemikiran bakteria tidak menyenangkan dan kadang-kadang membersihkan dan mencuci diri secara berlebihan. Kebersihan selalunya dikaitkan secara intuitif dengan kesihatan.

Bagaimana mencuci kompulsif dirawat?

Adalah penting bahawa orang yang terpaksa membasuh mendapatkan bantuan profesional. Kerana paksaan jarang dapat ditakluki sendiri.

Ahli terapi menemani pesakit semasa konfrontasi mereka sehingga mereka dapat melakukan latihan sendiri. Di samping itu, ubat-ubatan seperti selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) digunakan dalam terapi gangguan obsesif-kompulsif.

Apakah sebabnya?