Sindrom Apnea Tidur Obstruktif: Terapi Pembedahan

Pembedahan berikut boleh dilakukan untuk sindrom apnea tidur obstruktif:

 • Frekuensi radio interstisial terapi (RFT) turbinat, lelangit lembut, amandel palatine, dan pangkal lidah*.
 • Implan lelangit lembut *
 • Pembedahan lelangit lembut dibantu laser * *
 • Radiovrequency uvulopalatoplasty * * - kaedah pembedahan lembut untuk pengetatan kekal lelangit lembut dan memendekkan uvula.
 • uvula capping (capping uvula) * *.
 • Uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) - pengetatan uvula (uvula) dan faring (faring) di sini: pengetatan lelangit lembut otot).
 • Osteotomi Maxillomandibular (osteotomi penyusunan semula maxillomandibular, MMO) - pemotongan tulang rahang: ini membenarkan bahagian atas dan Rahang bawah untuk dipindahkan ke hadapan.
 • Rangsangan saraf hipoglossal semasa tidur (lihat di bawah dan di bawah "Selanjutnya terapi/ rangsangan saraf hipoglossal kranial bahagian atas saluran pernafasan).

* Celes sebagai kaedah pembedahan invasif minimum [Garis panduan S2e] * * Sel dengan batasan sebagai kaedah pembedahan invasif minimum [garis panduan S2e].

Cadangan Garis Panduan [Garis Panduan S2e]

 • Hidung: Dalam kes penyumbatan saluran udara hidung dan korelasi patologi-anatomi yang sesuai, pembedahan hidung disyorkan untuk merawat ini keadaan. Walau bagaimanapun, pembedahan hidung terpencil biasanya tidak menghasilkan pengurangan AHI yang mencukupi, oleh itu pembedahan hidung tidak boleh disyorkan untuk rawatan primer OSA (OCEBM cadangan kelas B). Sebaliknya, pembedahan hidung boleh dianggap sebagai peningkatan CPAP terapi. (Gred C cadangan OCEBM). Selepas pembedahan hidung, pertimbangan dapat diberikan untuk memperkenalkan semula alat CPAP sebaik sahaja pembengkakan endonasal yang mencukupi mukosa telah reda dan kerangka hidung stabil. Pertimbangan boleh diberikan untuk titrasi semula tekanan CPAP semasa poligrafi atau polysomnografi (gred D cadangan OCEBM).

 • Pembedahan Nasopharyngeal (nasofaring): mengenai pembedahan nasofaring pada orang dewasa, tidak ada cadangan yang jelas dapat dibuat pada masa ini kerana kekurangan data. Dari segi pendapat pakar, pengesanan endoskopi perubahan patologi pada nasofaring dengan diagnosis ubat tidur dan pembuangan pembedahan luka-luka yang menempati ruang di nasofaring dapat dipertimbangkan (cadangan OCEBM gred D).
 • Amandel (amandel di kaviti oral dan faring): tonsilektomi boleh dianggap sebagai terapi pada pesakit non-tonsillectomized yang dijadualkan untuk rawatan pembedahan OSAS (OCEBM gred rekomendasi C).
  • Tonsillotomy (TE) pada masa dewasa mungkin sesuai dalam kes individu (OCEBM cadangan gred D). Tujuannya adalah untuk mengurangkan jumlah amandel sebanyak mungkin.
  • Hanya bayi dengan OSAS sederhana yang mendapat manfaat daripada adenotonsilektomi (adenotomi + tonsilektomi/ tonsilektomi; T + A), sedangkan mereka yang mempunyai OSAS ringan juga mendapat manfaat daripada menunggu.
 • Terapi frekuensi radio interstisial (RFT) ke amandel: RFT amandel mungkin berguna dalam kes individu (OCEBM tahap cadangan D).
 • Lelangit lembut: UPPP dengan tonsilektomi disyorkan untuk rawatan OSA dengan penemuan patoanatomik yang sesuai (gred B cadangan OCEBM). Tahap kejayaan pada 6 bulan adalah antara 50% dan 60% dalam kebanyakan kajian dengan pemilihan pesakit. Tahap kejayaan jangka panjang lebih rendah dan berbeza antara 40 hingga 50%. Prosedur pemilihan mukosa tanpa jahitan plastik (uvulopalatoplasty, UPP): Sesuai dengan AASM, prosedur pengambilan mukosa pada lelangit lembut tanpa jahitan plastik (misalnya, LAUP) tetap tidak boleh dinyatakan untuk rawatan OSA (gred B cadangan OCEBM). Terapi radiofrekuensi interstisial lelangit lembut (RFT): pembedahan frekuensi radio lelangit lembut boleh dipertimbangkan untuk OSA kelas ringan (gred B cadangan OCEBM). Uvulopalatoplasty (RF-UPP): RF-UPP mungkin dipertimbangkan untuk ringan dan sederhana- gred OSA (cadangan OCEBM gred B). Lelangit lembut implan: Implan lelangit lembut boleh disarankan untuk OSA ringan tanpa kelainan anatomi hingga BMI 32 kg m-2 kerana sifatnya yang minimum invasif (gred B rekomendasi OCEBM).
 • Tongue asas dan hipfaring: terapi frekuensi radio (RFT) pangkal lidah: kaedah ini boleh dianggap sebagai monoterapi untuk rawatan OSA ringan dan sederhana (cadangan OCEBM gred B). Suspensi hyoid, hyoidothyroidopexy: suspensi hyoid boleh dianggap sebagai ukuran terpencil untuk OSA dengan disyaki halangan pada lidah kawasan pangkalan (gred C cadangan OCEBM). Penggantungan lidah: kaedah ini boleh dipertimbangkan untuk rawatan OSA ringan hingga teruk, terutama ketika digunakan dalam operasi bertingkat (OCEBM cadangan kelas C)
 • Reseksi separa pangkal lidah: reseksi di pangkal lidah boleh dianggap sebagai rawatan untuk OSA (gred B rekomendasi OCEBM). Rangsangan saraf hipoglossal semasa tidur (lihat "Terapi Lanjutan / Rangsangan Saraf Hipoglossal Kranial dari Jalan Atas Atas ”di bawah): Rangsangan sinkron pernafasan saraf hipoglossal mungkin disyorkan untuk OSA sederhana hingga teruk dan ketidakberkesanan atau intoleransi terapi CPAP (OCEBM gred B) C).

Catatan lebih lanjut

 • Prosedur pembedahan baru untuk pesakit dengan keruntuhan saluran udara atas sederhana adalah saluran udara atas unilateral perentak jantung implantasi (rangsangan saraf hipoglossal kranial saluran udara atas). Sistem mondar-mandir ini menghasilkan rangsangan neuromuskular yang disebabkan oleh pernafasan dari saraf hipoglossal dengan penguncupan otot genioglossus ("dagu-lidah") berturut-turut. Pengaktifannya mempunyai kesan melebar, mencegah keruntuhan otot saluran udara atas dan apnea tidur yang terhalang. Kajian menunjukkan bahawa selepas 12 bulan bagi pesakit yang dirawat dengan kaedah ini, ini mengakibatkan penurunan 68% dalam indeks apnea-hipopnea rata-rata (AHI ) dari 29.3 hingga 9.0 acara sejam. The oksigen indeks desaturasi (ODI) bahkan menurun sebanyak 70% dari 25.4 hingga 7.4 peristiwa setiap malam. Ini mengakibatkan penurunan ketara dalam mengantuk di siang hari dan peningkatan kualiti hidup.
 • Percubaan klinikal terkawal secara rawak bicenter menunjukkan bahawa 90% pesakit dengan apnea tidur obstruktif yang menjalani tonsilektomi dengan uvulopalatopharyngoplasty (TE-UPPP) dalam 1 bulan mengalami penurunan dalam indeks apnea-hypopnea (AHI). Kolektif mereka yang diperlakukan sedemikian terbukti lebih unggul daripada kumpulan kawalan yang tidak dirawat dari segi mengantuk pada waktu siang dan berdengkur.Kadar komplikasi: 2 dari 39 yang dikendalikan mengalami rebededing pasca operasi. Selepas pembedahan, 35, 5% peratus pesakit terus mengalami apnea tidur obstruktif yang memerlukan terapi.
 • Walau bagaimanapun, prosedur pembedahan yang disenaraikan bukanlah terapi lini pertama. Mereka hanya disyorkan jika tekanan positif CPAP pengudaraan tidak bertoleransi. CPAP bermaksud "tekanan positif saluran udara positif”Dan bermaksud bahawa orang yang terkena itu berventilasi pada waktu malam melalui a bernafas topeng dengan tekanan positif.