Perubatan Pekerjaan: Rawatan, Kesan & Risiko

Perubatan pekerjaan, sebagai cabang sains perubatan, berkaitan dengan interaksi antara kesihatan dan kerja. Ia masih merupakan cabang perubatan yang cukup muda, kerana kesan pekerjaan tekanan tidak hadir kepada generasi terdahulu seperti sekarang.

Apakah perubatan pekerjaan?

Perubatan pekerjaan, sebagai cabang sains perubatan, berkaitan dengan interaksi antara kesihatan dan kerja. Perubatan pekerjaan memberi perhatian khusus kepada yang berkaitan dengan pekerjaan kesihatan masalah, kerana ia boleh berlaku dalam mana-mana profesion hari ini. Doktor pekerjaan tidak hanya melihat kerosakan kesihatan fizikal yang disebabkan oleh pekerjaan, tetapi juga semakin meningkatnya gangguan jiwa, yang boleh berlaku secara langsung dari persekitaran kerja orang yang terjejas. buli or burnout adalah Anglicisme yang sekarang tegas dalam penggunaan linguistik ketika menjelaskan tentang penderitaan psikologi yang disebabkan oleh tempat kerja. Tetapi penyakit pekerjaan klasik seperti silikosis, asbestosis atau penyakit belakang atau sendi juga berperanan. Perubatan pekerjaan mendefinisikan dirinya bukan sahaja sebagai cabang perubatan untuk mendiagnosis sekatan pekerjaan yang disebabkan oleh pekerjaan, tetapi yang paling penting untuk mencegahnya. Oleh itu, doktor pekerjaan juga menjalankan profilaksis kesihatan dalaman untuk menjaga kesihatan pekerja syarikat dengan sebaik mungkin. Banyak syarikat telah menyedari masalah itu dan menawarkan program pencegahan yang sesuai, misalnya dalam bentuk sekolah belakang, yoga kursus atau kelonggaran latihan semasa waktu bekerja. Keperluan undang-undang untuk perubatan pekerjaan mesti dilaksanakan oleh syarikat. Di atas ukuran syarikat tertentu, doktor pekerjaan mesti berada di lokasi untuk melakukan pemeriksaan perubatan pekerjaan yang ditetapkan secara tetap kepada pekerja.

Rawatan dan terapi

Di Jerman, ada latihan perubatan lebih lanjut untuk menjadi doktor pekerjaan, ini adalah latihan pakar dengan gelaran pakar perubatan pekerjaan. Doktor pekerjaan secara khusus menangani masalah, keluhan dan penyakit pekerja di syarikat. Namun, di dalam syarikat, hanya gangguan kesihatan yang menjadi perhatian yang mungkin berkaitan dengan pekerjaan dengan cara apa pun. Kerana latihan mereka, doktor pekerjaan biasanya dapat dengan cepat menilai sama ada gangguan kesihatan berkaitan dengan pekerjaan atau tidak. Sekiranya terdapat penyakit pekerjaan, doktor pekerjaan juga menyediakan laporan pakar yang sesuai untuk pekerja, sebagai contoh, jika persoalannya adalah mengenai persaraan awal sebelum usia persaraan rasmi. Pencegahan kemalangan juga tertakluk pada garis panduan perubatan pekerjaan. Sekiranya doktor pekerjaan telah mengenal pasti bintik hitam kemalangan, seorang majikan mesti mengambil tindakan yang sesuai langkah-langkah untuk menghilangkan titik lemah ini. Sekiranya ini tidak dilakukan dan pekerja cedera akibat kelalaian syarikat, pekerja tersebut berhak mendapat pampasan. Perubatan pekerjaan berfungsi untuk mengekalkan prestasi pekerja dan pengesanan awal masalah kesihatan yang dapat mempengaruhi prestasi ini secara negatif. Doktor pekerjaan umumnya mengambil kira aspek fizikal, psikologi dan psikososial pekerja secara menyeluruh. Penyakit yang berkaitan dengan pekerjaan harus dicegah dan kesihatan di tempat kerja harus ditingkatkan. Pekerja harus dimaklumkan mengenai risiko kesihatan dan kesan bahan berbahaya di tempat kerja. Langkah-langkah untuk memperbaiki keadaan kesihatan di tempat kerja dikenakan pemeriksaan kecekapan oleh perubatan pekerjaan. Perubatan pekerjaan juga terlibat semasa tempat kerja baru dirancang atau peralatan atau alat kerja akan dibeli. Ini kerana doktor pekerjaan dapat berusaha untuk memastikan perabot tempat duduk atau peralatan pelindung khas dibeli yang semestinya ergonomik. Waktu kerja, peraturan rehat, irama kerja, reka bentuk tempat kerja, dan pengoptimuman proses kerja juga merupakan aspek penting dalam perubatan pekerjaan. Perubatan menyelam dan penerbangan adalah dua sub-aspek khas perubatan pekerjaan yang menangani kesan dari air pada tubuh manusia di satu pihak dan kesannya pada badan semasa penerbangan di sisi lain.

Kaedah diagnosis dan pemeriksaan

Kerana latihan perubatannya, doktor pekerjaan juga mempunyai semua kaedah pemeriksaan perubatan yang biasa digunakannya. Walau bagaimanapun, pemeriksaan perubatan pekerjaan mempunyai beberapa spesifikasi khas yang penting untuk mengesan kesihatan pekerjaan masalah. Prosedur pemeriksaan dan rawatan yang ditentukan meliputi, khususnya, pemeriksaan medis pekerjaan sesuai dengan peraturan perundangan. Ini memberikan komprehensif darah ujian, tinjauan paru-paru, dan komprehensif pemeriksaan fizikal dan individu kesihatan pekerjaan berunding di setiap pemeriksaan kesihatan pekerjaan. Untuk mematuhi prosedur yang ditetapkan secara sah ini, pekerja dijemput oleh majikan untuk menghadiri pemeriksaan perubatan pekerjaan secara bergilir. Penyertaan dalam pemeriksaan perubatan pekerjaan adalah wajib bagi pekerja. Keengganan untuk hadir tanpa alasan yang baik boleh membawa untuk amaran atau pemecatan, kerana majikan kemudian akan melanggar tugas asuhannya. Pegawai perubatan syarikat juga melihat secara dekat di tempat kerja pekerja, biasanya atas permintaan pekerja. Melalui pemahaman tentang proses kerja yang diperoleh dengan cara ini, doktor pekerjaan dapat menyiapkan analisis bahaya dan penilaian di tempat kerja. Sebagai tambahan, nasihat boleh diberikan mengenai reka bentuk kerja ergonomik. Ergometri, ujian fungsi paru-paru, dan penilaian pendengaran dan penglihatan menggunakan teknik penafsiran sederhana juga merupakan sebahagian daripada standard setiap pemeriksaan perubatan pekerjaan. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan pekerja, doktor pekerjaan juga merupakan hubungan penting dan kompeten di luar janji pemeriksaan biasa sekiranya sekatan dan masalah kesihatan tiba-tiba timbul di tempat kerja. Seperti semua doktor, doktor pekerjaan terikat dengan kewajiban kerahsiaan, dan khususnya tidak boleh mendedahkan maklumat mengenai keadaan kesihatan pekerja kepada majikan. Penilaian hasil pengukuran dari pelbagai faktor persekitaran kerja, seperti kebisingan, pemboleh ubah iklim, pencahayaan atau bahan berbahaya, juga sering menjadi subjek pemeriksaan perubatan pekerjaan. Pencemaran bunyi di tempat kerja khususnya merupakan beban kesihatan yang sangat besar bagi banyak pekerja.