Ocrelizumab

Produk

Ocrelizumab telah diluluskan di banyak negara dan di Amerika Syarikat pada tahun 2017 dan di EU pada tahun 2018 sebagai pekat infus (Ocrevus).

Struktur dan hartanah

Ocrelizumab adalah antibodi monoklonal IgG1 yang berperikemanusiaan dengan molekul besar-besaran daripada 145 kDa. Ia dihasilkan dengan kaedah bioteknologi. Ocrelizumab adalah ejen pengganti untuk rituximab (MabThera), yang berkaitan dengan struktur dan farmakologi. Rituximab digunakan untuk reumatoid artritis terapi, antara petunjuk lain, dan tidak mempunyai kelulusan untuk MS.

Kesan

Ocrelizumab (ATC L04AA36) mempunyai sifat imunosupresif dan sitotoksik selektif. Antibodi mengikat sel B dengan antigen CD20 di permukaan dan menyebabkan gangguan sel. Ini mengakibatkan penipisan sel B. Sel B berperanan penting dalam myelin dan sel saraf kerosakan. Mereka mengaktifkan sel T pro-radang, mengeluarkan sitokin pro-radang, dan terlibat dalam pembentukan autoantibodies terhadap myelin. Ocrelizumab tidak mengikat sel induk, sel plasma, atau sel pro-B kerana tidak membawa antigen CD20 di permukaan sel. Separuh hayat adalah 26 hari. ADCC: Cytotoxicity Mediated Cell-Mediated Dependent Antibody Ocrelizumab mengurangkan bilangan kambuh dan fokus keradangan di otak dalam bentuk relaps-remitting dan menunda perkembangan kecacatan pada penyakit progresif primer.

Petunjuk

Dos

Menurut maklumat profesional. Ubat ini diberikan sebagai infus intravena.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Kegagalan jantung yang teruk (NYHA tahap IV)
  • Imunosupresi yang teruk, rawatan dengan imunosupresan.
  • Kehadiran jangkitan aktif
  • Penyakit ganas aktif yang ada (kecuali kulit karsinoma sel basal).
  • Permulaan terapi semasa kehamilan

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Ubat-ubatan interaksi mungkin dengan imunosupresan.

Kesan buruk

Potensi yang paling biasa kesan buruk merangkumi reaksi berkaitan infus dan jangkitan pernafasan. Sebagai agen imunosupresif, ocrelizumab dapat mendorong perkembangan penyakit berjangkit.