Octenidine

Produk

Octenidine boleh didapati secara komersial di banyak negara sebagai tidak berwarna dan berwarna penyelesaian, penyelesaian berkumur, dan luka gel (Octenisept, Octeniderm, Octenimed), antara lain. Ia telah diluluskan sejak tahun 1990.

Struktur dan hartanah

Octenidine (c36H62N4, Mr = 550.9 g / mol) terdapat dalam ubat sebagai octenidine dihydrochloride, cecair tidak berwarna. Ia adalah agen kationik dan aktif permukaan. Octenidine stabil di antara pH 1.6 hingga 12.2, di bawah penyinaran cahaya, dan dapat disterilkan wap hingga 130 ° C. Tidak seperti chlorhexidine, 4-chloroaniline toksik tidak dapat dilepaskan dari molekul.

Kesan

Octenidine (ATC D08AX99) adalah bakteria terhadap Gram-positif dan Gram-negatif bakteria, racun kulat terhadap ragi dan kulit kulat, dan berkesan terhadap lipofilik virus and hepatitis Virus B. Kesannya berlaku dengan cepat, setelah kira-kira satu minit, dan berlangsung lama. Ia berdasarkan interaksi kation dengan cas negatif dinding sel dan membran sel komponen mikroorganisma. Rintangan tidak diketahui setakat ini.

Petunjuk

Untuk pembasmian kuman kulit dan membran mukus, misalnya sebelum operasi di kawasan urogenital dan rektum, sebelum kateterisasi uretra, dalam konteks peperiksaan uterus. Untuk pembasmian kuman oral mukosa dan kerana kecederaan, luka dan penjagaan jahitan. Gel luka digunakan untuk melembapkan dan membersihkan luka. Bentuk galenik lain boleh didapati secara komersial.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Octenidine tidak boleh diletakkan di saluran telinga, tidak boleh memasuki mata, dan tidak boleh digunakan secara intraperitoneal.

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Octenidine tidak boleh digunakan pada kawasan yang sama dengan kulit bersama povidone-yodium kerana boleh melepaskan radikal yodium yang merengsakan tisu dan menghitamkannya menjadi coklat hingga ungu.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk ringan membakar sensasi pada kulit. Apabila digunakan di mulut, rasa dan gangguan sensasi mungkin berlaku. Octenidine mempunyai pahit yang berpanjangan rasa. Octenidine lebih baik diterima berbanding yang lain, lebih beracun disinfektan (contohnya, chlorhexidine, povidone-yodium). Octenidine tidak diserap; oleh itu, kesan sampingan sistemik tidak dijangka.