Ofatumumab

Produk

Ofatumumab diluluskan pada tahun 2009 sebagai konsentrat untuk penyediaan penyelesaian infus untuk leukemia rawatan (Arzerra). Pada tahun 2020, penyelesaian untuk suntikan telah diluluskan di Amerika Syarikat untuk rawatan MS (Kesimpta).

Struktur dan hartanah

Ofatumumab adalah antibodi monoklonal IgG1 manusia yang dihasilkan dengan kaedah bioteknologi. Ia mempunyai molekul besar-besaran daripada 146 kDa.

Kesan

Ofatumumab (ATC L01XC10) mempunyai sifat imunosupresif dan sitolitik. Kesannya disebabkan oleh pengikatan pada antigen permukaan CD20, yang terdapat pada limfosit B. Ini membawa kepada lisis (pemusnahan) sel. Separuh hayat adalah dalam lingkungan 16 hari. Ofatumumab mengikat sasaran yang sama seperti rituximab (MabThera), tetapi ke laman web pengikat yang berbeza.

Petunjuk

Untuk rawatan bentuk pengiriman semula multiple sclerosis (Kesimpta). Untuk rawatan pesakit dengan perkembangan limfositik kronik leukemia (CLL, Arzerra).

Dos

Menurut SmPC. Kesimpta diberikan sebagai suntikan subkutan dan Arzerra diberikan sebagai infus.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Jangkitan hepatitis B aktif

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

lain-lain imunosupresan boleh meningkatkan risiko jangkitan.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk merangkumi bahagian atas saluran pernafasan jangkitan, sakit kepala, reaksi suntikan, dan pentadbiran reaksi laman web. Ofatumumab boleh meningkatkan risiko penyakit berjangkit.