Ofloxacin: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana Ofloxacin Berfungsi

Ofloxacin menghalang dua enzim penting bakteria: topoisomerase II (DNA gyrase) dan topoisomerase IV.

Bahan genetik bakteria, DNA, adalah molekul berbentuk tangga tali yang sangat bergelung dan berpintal dalam nukleus sel atas sebab ruang. Untuk dapat membaca maklumat genetik, pemusingan DNA mesti dibongkar di tempat-tempat. Selepas itu, helai DNA mesti dipintal semula pada ketika ini.

Untuk memecahkan dan memutar semula ini, bakteria memerlukan enzim yang disebutkan. Ofloxacin menghalang enzim ini, bagaimanapun, yang bermaksud bahawa DNA tidak boleh dibaca - sel mati.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Apabila diambil secara lisan (melalui mulut), ofloxacin sangat baik diserap ke dalam darah melalui usus. Paras darah tertinggi dicapai selepas 30 hingga 60 minit.

Bilakah Ofloxacin digunakan?

Ofloxacin mempunyai banyak petunjuk (petunjuk untuk digunakan) bergantung pada bentuk dos (tablet, titisan, salap mata).

Tablet ofloxacin membantu dalam jangkitan bakteria saluran pernafasan dan kencing, tulang, tisu lembut, serta dalam pankreatitis bakteria. Prasyarat adalah bahawa patogen masing-masing sensitif terhadap antibiotik ini.

Titisan ofloxacin digunakan untuk jangkitan pada segmen anterior mata, contohnya, konjunktivitis, keradangan kornea atau jangkitan klamid mata. Terdapat juga titisan yang digunakan dalam rawatan bentuk otitis media tertentu.

Salap mata ofloxacin, seperti titisan mata, sesuai untuk rawatan jangkitan pada segmen anterior mata.

Bagaimana Ofloxacin digunakan

Dos bergantung terutamanya pada jenis dan keterukan penyakit, tetapi juga pada faktor individu seperti umur pesakit dan fungsi buah pinggang.

Sebagai contoh, orang dewasa dengan jangkitan saluran kencing yang tidak rumit biasanya ditetapkan dos harian sebanyak 200 miligram (mg) dibahagikan kepada dua dos individu. Ia biasanya diambil selama tiga hari. Jika buah pinggang lemah, doktor mesti mengurangkan dos. Untuk jangkitan yang lebih teruk, doktor menetapkan dos yang lebih tinggi sehingga maksimum 400 miligram ofloxacin dua kali sehari.

Untuk jangkitan mata, satu titis biasanya diletakkan pada mata yang terjejas empat kali sehari. Apabila menggunakan ofloxacin sebagai salap mata, pesakit biasanya perlu meletakkan helai satu sentimeter salap di sudut mata tiga kali sehari. Tempoh rawatan adalah maksimum 14 hari.

Apakah kesan sampingan ofloxacin?

Kesan sampingan biasa tablet adalah ketidakselesaan gastrousus (terutamanya cirit-birit). Kadangkala disfungsi hati, sakit kepala, pening, gangguan tidur, kegelisahan, kekeliruan, degupan jantung yang cepat (takikardia), dan penurunan tekanan darah sementara juga berkembang.

Jarang sekali, kesan sampingan termasuk kerosakan hati yang teruk, jaundis, keradangan hati atau buah pinggang, mengantuk, gegaran, sawan, gangguan penglihatan, rasa atau bau, kemurungan, halusinasi, mimpi buruk, masalah sendi, tendon pecah atau perubahan kiraan darah.

Apabila ofloxacin digunakan secara tempatan pada mata atau telinga, hanya sebahagian kecil daripada jumlah bahan aktif yang digunakan memasuki aliran darah. Oleh itu, kesan sampingan terutamanya terhad kepada tindak balas tempatan. Walau bagaimanapun, adalah boleh dibayangkan bahawa kesan sampingan sistemik (menjejaskan badan) mungkin berlaku, seperti yang diterangkan selepas mengambil tablet.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan ofloxacin?

Kontraindikasi

Tablet ofloxacin tidak boleh digunakan dalam kes berikut:

  • hipersensitiviti kepada antibiotik
  • epilepsi
  • @ Kanak-kanak dan remaja dalam fasa pertumbuhan (risiko kerosakan rawan sendi)

Titisan ofloxacin dan salap mata tidak boleh digunakan dalam:

  • hipersensitiviti kepada ofloxacin atau kepada mana-mana komponen ubat

Interaksi ubat

Antibiotik tidak boleh diambil bersama-sama dengan ubat-ubatan atau makanan yang mengandungi aluminium, magnesium, kalsium, besi, atau zink kerana ia mengganggu penyerapan ofloxacin. Oleh itu, disyorkan untuk mengambil antibiotik dengan kelewatan masa: antibiotik perlu diambil sekurang-kurangnya dua jam sebelum dan sekurang-kurangnya tiga jam selepas ubat atau makanan tersebut.

Ofloxacin boleh meningkatkan kesan coumarins (antikoagulan) dan glibenclamide (agen anti-diabetes). Di samping itu, interaksi ubat lain adalah mungkin, seperti probenecid (ubat gout), cimetidine (untuk pedih ulu hati dan ulser perut), furosemide (diuretik), dan methotrexate (untuk penyakit kanser dan autoimun).

Semasa rawatan, anda harus memastikan anda minum cecair yang mencukupi, jika tidak, kristal mungkin terbentuk dalam air kencing anda (kristalluria).

Jika anda melihat tanda-tanda tendonitis (cth, sakit apabila menggerakkan tendon), maklumkan kepada doktor yang merawat anda.

Sekatan umur

Tablet adalah kontraindikasi pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun. Titisan mata dan salap mata boleh digunakan pada kanak-kanak berumur lebih satu tahun. Keselamatan dan keberkesanan pada kanak-kanak di bawah umur satu tahun belum ditubuhkan.

Ubat titis telinga yang terdapat di Austria diluluskan untuk digunakan pada kanak-kanak berumur satu tahun ke atas.

Mengandung dan menyusukan anak

titisan dan salap mata tidak boleh digunakan semasa kehamilan untuk berada di bahagian yang selamat mengikut maklumat pakar. Semasa penyusuan susu ibu, ia diputuskan secara individu sama ada penyusuan susu ibu perlu diganggu sepanjang tempoh permohonan.

Pakar dari Pharmacovigilance and Advisory Centre for Embryonic Toxicology di Pusat Perubatan Universiti Charité menyimpulkan bahawa pemerhatian sehingga kini menentang kesan toksik untuk janin (risiko fetotoksik). Tablet ofloxacin bagaimanapun dikelaskan sebagai ejen rizab semasa kehamilan. Penggunaan tempatan pada mata dan telinga boleh diterima. Perkara yang sama berlaku untuk penyusuan susu ibu.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi ofloxacin

Ofloxacin boleh didapati di Jerman, Austria dan Switzerland dalam sebarang bentuk dos (tablet, titisan mata, dll.) dan dalam sebarang dos mengikut preskripsi, iaitu hanya dengan preskripsi doktor di farmasi.